How Facebook is Stealing Billions of Views

How Facebook is Stealing Billions of Views

SUBTITLE'S INFO:

Language: Serbian

Type: Human

Number of phrases: 66

Number of words: 798

Number of symbols: 4205

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Пре неколико дана Facebook је поносно објавио да је достигао цифру од 8 милијарди прегледа садржаја дневно. То је стварно импресивно, све док не сазнате да је у првом кварталу 2015 године на сваких хиљаду прегледаних снимака 725 украдено, што је укупно око 17 милијарди прегледа. И тако садржаји YouTube видео снимака који нису популарни на YouTube, своју популарност стичу на Facеbook. Ови видео снимци постају познати зато што Facеbook vara. Подесе своје алгоритме тако да су садржаји постављени на њихове плејере у предности у односу на YouTube линкове. Захваљујући томе што су корисници принуђени да остану на свом профилу дуже Facebook приказује што више реклама. То је, на крају крајева, њихов пословни модел. Али опет варају код бележења прегледа. Преглед се рачуна и после три секунде, иако је звук видео угашен. Што значи да ће се због укључења аутопрегледа док полако пролазите преко објава укључења рачунати као прегледи. Значи сарадња је очајна. За разлику од YouTube прегледа, број Facebook прегледа опада након само пар секунди само зато што већина прегледа није стварна.
01:02
Али велике цифре импресионирају, а Facebook чува престиж. Иако је овакво саморекламирање чудно, прави проблем је такозвана "Freebooting" крађа видео снимака. Будући да Facebook преферира своје плејере, украдени видео снимци имају више прегледа него оргинални снимак. У последње време то се дешава све чешће. Најновији пример је видео који је скупио 3,2 милиона прегледа i 140 хиљада дељења у два дана, док је наш властита пост достигао прегледе само 100 хиљада људи и 1.000 дељења. Остали ствараоци су погођени још и више. Видео снимци Smartereveryday краду се свакодневно, а добијају 17 милиона прегледа. Али чак и то није ништа. Пример попут Тајрис Гибсона, певача који краде популарне видео снимке, као што је овај, а има 86 милиона прегледа на својој Facebook страници. Он још додаје и линк за куповину своје музике. И није усамљен у томе. Целе групе људи стварају имиџ тако што краду дела других људи. То је јако лоше за независне свараоце. Супротно популарном мишљењу. Украдени садржај ствара стараоце напречац и без рада.
02:04
Само лопови и Facebook профитирају на овоме. Квалитетан рад захтева пуно креативности, времена и љубави. У неким случајевима израда видео снимка дословце захтева стотине сати рада. Чак и ми са више милиона претплатника зависмо од рекалама и јавног мишљења. Без реклама и подршке наших спонзора не би могли да направимо видео снимак. За мале ствараоце популарни видео снимак може значити прекретницу између каријере и хобија. За YouTube овакав тип крађе је немогућ, само зато што постоје различити механизми заштите да садржај буде украден. Ипак је садржај ID система далеко од савршеног, посебно за филмске критичаре и гејмере. Facebook са друге стране тврди да је све у реду и стално објављује садржаје, један за другим. Али није све савршено. Хајде да погледамо процес потраживања ауторских права на Facеbook у прошлој години. 1. Набавите e-mail или tweet од обожатеља који даје директну везу на видео. Није могуће тражити свој видео на Facebook , само зависи од среће.
03:05
2. Тражи за ,,Facebook кршења ауторских права" na Google, јер то је заправо бржи начин. 3. Испуните досадно дуг образац. 4. Погледајте како прегледи на вашем украденом снимку расту. 5.Facеbook коначно скида спорни снимак. Практично, видео је већ добио 99% свих прегледа који је могуће добити. Лопови не морају да се боје никакве последице. То је оно што успешни ствараоци трпе редовно. А на крају се губи сваки смисао конкуренцијеи добити, остаје само горчина да се злоупотреба третира као да је то ништа. Недавно је Facebook најавио промену. Али тешко их је узети за озбиљно када треба да прођу дани пре него што спорни украдени садржаји буду уклоњени. И Facebook не дели профит који је добио објављивањем. У овом тренутку Facebook није партнер са којим ствараоци једва чекају да склопе сарадњу. Они су изградили своју видео каријеру на украденом садржају и не слажу се са ауторским правима. Ово је стварно неприхватљиво за компанију вредну милијарде долара. Facebook већ тестира разне типове уновчавања којима ће делити део своје зараде.
04:11
Који је уз тренутно стање забрињавајућ. Сада се то само испробава са великим медијским кућама, али као ствараоци не осећамо да ћемо бити узети у обзир од стране гиганта као што је Facebook. Како ви као корисник можете помоћи? Уколико уочите крадени садржај на Facеbooku, помозите тако што ћете у коментар ставити линк оригиналног садржаја. Упозорите оригиналног ствараоца да може да поднесе пријаву кршења ауторских права. Поделите овај видео или онај који је направио Smartereveryday. Сви ми желимо исту ствар, бесплатни интернет који се заснива на креатвности, заједници и великим стварима. Искрено се надамо да ће Facebook постати партнер, уместо препреке овом циљу. За више информација препоручујемо овај чланак Хенка Грина. И ако желите да нас подржите у нашем покушају опстанка у свету видеа. Или сте за више садржаја. To možete učiniti na Patreon.com

DOWNLOAD SUBTITLES: