How Facebook is Stealing Billions of Views

How Facebook is Stealing Billions of Views

SUBTITLE'S INFO:

Language: Hungarian

Type: Human

Number of phrases: 66

Number of words: 807

Number of symbols: 4981

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Néhány napja a Facebook büszkén bejelentette, hogy elérték a napi nyolcmilliárd videómegtekintést. Ez elég hatásosan hangzik, amíg nem tesszük hozzá, hogy 2015 első negyedévében a Facebookon lévő 1000 legnézettebb videóból 725 lopott volt, összesen 17 milliárd megtekintést összegyűjtve. Különböző „mindenegybe” oldalak rendszerszinten lopják a YouTuberól a videókat, hogy aztán népszerűvé váljanak velük a Facebookon. És ezek a videók azért terjednek ennyire, mert a Facebook csal. Manipulálják az algoritmusukat, hogy a hozzájuk feltöltött videókat előnyben részesítse a YouTube-linkekkel szemben. Ugyanis igyekeznek a felhasználókat minél tovább a saját oldalukon tartani, hogy a lehető legtöbb hirdetést mutathassák nekik. Hiszen, végül is ebből áll az üzleti tevékenységük. Ezen felül még a megtekintések számánál is csalnak. Megtekintésnek számolják, ha valaki három másodpercig nézett egy videót, akkor is, ha le volt némítva. Ezért, és mivel a videók automatikusan elindulnak, ha elég lassan görgetsz végig a hírfolyamodon, máris nézőnek számítasz. Emiatt az elköteleződés mértéke szörnyen alacsony. A YouTube-megtekintésekhez képest a Facebook-megtekintések a földbe csapódnak pár másodperc után, ugyanis a legtöbbjük nem valódi.
01:02
De a nagy számok jól hangzanak, tehát a Facebook továbbra is úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Amíg ez a kierőltetett népszerűség csupán csak furcsa, az úgynevezett „freebooting”, azaz a videók ellopása már valódi probléma. Mivel a Facebook jobban kedveli a saját lejátszóját, a lopott videók az eredeti megtekintéseinek többszörösét érik el. A közelmúltban ez velünk is egyre gyakrabban megtörténik. A legutóbbi eset 3,2 millió megtekintést és 140 ezer megosztást hozott a tolvajnak két nap alatt, míg a mi posztunk csupán 100 ezer embert ért el, akik összesen 1000-szer osztották meg. Más tartalomkészítőket ennél is jobban érinti mindez. A Smartereveryday videóit rendszeresen ellopják, és akár 17 milliós megtekintéseket érnek el velük. De még ez is eltörpül Tyrese Gibson énekes mellet, aki ehhez hasonló vírusvideókat lopkod össze, ezzel épp 86 millió megtekintést elérve. Még egy linket is tesz alájuk, amit követve meg lehet venni a zenéjét. És ezzel nincs egyedül. Emberek egész csoportja építi arra az online jelenlétét, hogy más emberek munkáját lopja. Mindez borzalmas a független tartalomkészítők számára. A közhiedelemmel ellentétben a lopott tartalom semennyire nem népszerűsíti az eredeti készítőt.
02:04
Csak a tolvaj, és persze a Facebook profitál mindebből. A minőségi tartalom létrehozása sok-sok kreativitást, időt és odaadást igényel. A mi esetünkben egyetlen videó elkészítése több száz órába telik. És még mi is, több, mint egy millió feliratkozóval, függünk a hirdetésektől és a láthatóságtól. Hirdetések és nagylelkű Patreon-támogatóink nélkül nem készíthetnénk videókat. Egy kis alkotó számára viszont egy vírusvideó jelentheti a választóvonalat karrier és hobbi között. A YouTube-on az efféle lopás nem probléma, hiszen nagyarányú védelmi rendszerek óvják meg a tartalmakat a lopástól, habár a tartalomazonosító-rendszer még távol van a tökéletestől, főleg a filmkritikusok és játékosok esetében. Ezzel szemben a Facebook úgy tesz, mintha minden rendben menne és egymás után jelenti be a mérföldköveket. De egyáltalán nincs minden rendben. Nézzük, hogyan nézett ki, ha érvényesíteni akartad a szerzői jogodat a Facebookon az elmúlt évben: 1. Kapsz egy emailt, vagy tweetet egy rajongótól, közvetlen linkkel a videódra. Te magad nem tudsz rákeresni a saját videóira a Facebookon, csak a vakszerencsén múlik, hogy rábukkansz-e az ellopott videóidra.
03:05
2. Rákeresel a Google-ön, hogy „Facebook szerzői jogsértés”, ugyanis éppenséggel így a gyorsabb. 3. Kitöltesz egy bosszantóan hosszú kapcsolatfelvételi űrlapot. 4. Nézed, ahogy az egekbe szöknek a megtekintések az ellopott videódon. 5. A Facebook végre-valahára eltávolítja a videót. Roppant kellemes módon, a videód már összeszedte 99%-át az összes megtekintésnek, amit valaha kapni fog, és a tolvajnak semmilyen negatív következménytől nem kell tartania. Ezzel kell foglalkoznia minden sikeres tartalomkészítőnek folyamatosan, és azon felül, hogy láthatóságot és bevételt veszítenek, roppant sértőnek érzik, hogy így bánnak velük. A Facebook nemrég ugyan bejelentette, hogy változtatni akarnak, azonban nehéz ezt komolyan venni úgy, hogy még így is napokba telik, míg eltávolítanak egy lopott vírusvideót, és nem osztják meg a belőle szerzett bevételt senkivel. Jelenleg a Facebook nem olyan partner, hogy az alkotók örömmel dolgoznának együtt velük. A videóbirodalmukat lopott tartalomra építették és semmibe veszik azok eredeti készítőit. Ez egy dollármilliárdokat érő vállalattól teljes mértékben elfogadhatatlan. A Facebook már próbálkozik olyan módszerekkel, amikben a feltöltők megkapnák a hirdetésekből származó bevételek egy részét,
04:11
ami viszont a jelenlegi játékszabályok mellett aggodalomra ad okot. Most még csak nagy médiacégekkel tesztelik, de mi, alkotók, nem érezzük úgy, hogy minket megkérdeztek, vagy figyelembe vettek volna a Facebook nevű óriás részéről. Hogyan segíthetsz te, nézőként? Ha lopott tartalmat veszel észre a Facebookon, linkeld az eredetit hozzászólásban; értesítsd az eredeti készítőjét, mivel csak ők adhatnak be szerzői jogi kérelmet; és oszd meg ezt a videót, vagy a Smartereveryday ugyanerről szóló videóját. Mi mind ugyanazt szeretnénk: egy szabad internetet, melynek alapkövei a kreativitás, a közösség és a kitűnő tartalom. Őszintén reméljük, hogy a Facebook előbb-utóbb partner, és nem akadály lesz ezen célok elérésében. Ha mélyebben érdekel mindez, ajánljuk Hank Green cikkét a témában. És ha szeretnél támogatni minket, hogy fennmaradhassunk az online videók világában és több videót készíthessünk, a Patreon.com-on megteheted.

DOWNLOAD SUBTITLES: