How Facebook is Stealing Billions of Views

How Facebook is Stealing Billions of Views

SUBTITLE'S INFO:

Language: Croatian

Type: Human

Number of phrases: 66

Number of words: 743

Number of symbols: 4242

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Prije nekoliko dana, Facebook je ponosno objavio da imaju 8 milijardi video pregleda dnevno. To je impresivno, sve dok ne saznaš da u prvoj četvrtini 2015. 725 od 1000 najgledanijih videozapisa na Facebooku su ukradeni. To je ukupno 17 milijardi pogleda. Agregatori stranica kradu videozapise sa YouTuba da bi ti videozapisi postali viralni na Facebooku. Ti videozapisi postanu viralni zbog toga što Facebook vara. Napravili su algoritam tako da videozapisi postavljeni na Facebook budu preferirani na YouTube linkove. Zato jer korisnici trebaju biti što duže na stranicama Facebooka kako bi im se prikazalo što više reklama. To je, nakon svega, njihov model poslovanja. Ali također varaju kada su u pitanju pregledi. Jedan pregled se broji ako traje više od 3 sekunde, čak i ako je videozapis utišan. Što znači, da zbog auto-playa, ako se dovoljno sporo krećeš kroz svoju vremensku crtu, tvoj pregled će se brojiti. To znači da im je angažman grozan. U usporedbi s YouTube-om, Facebook gubi preglede nakon nekoliko sekundi jer većina pregleda nije stvarna.
01:02
No, veliki brojevi su impresivni, pa se Facebook i dalje pretvara. Dok je forsirana viralnost čudna, stvarni problem je u takozvanon "freebooting"-u, krađi videozapisa. Budući da Facebook preferira vlastiti player, ukradeni videozapisi budu pogledani više neko originalni. Nedavno se to dogodilo i nama, a događa se sve više i više. Najnoviji primjer ima 3.2 milijuna pregleda i 140 tisuća dijeljenja u dva dana, dok je naša vlastita objava došla do samo 100 tisuća ljudi, a podijeljena je tek 1000 puta. Drugi tvorci videozapisa su pogođeni još više. "Smartereveryday"-u se videozapisi kradu stalno, ukupno pogledani 17 milijuna puta. Ali čak je i ovo nadmašeno primjerima pjevača Tyrese Gibson, koji krade viralne videozapise. Na svojoj Facebook stranici ima 86 milijuna pregleda. Također i doda poveznicu za kupnju njegove glazbe. Nije jedini, mnoštvo ljudi je izgradilo svoju online postojanost krađom rada drugih ljudi. To je vrlo loše za neovisne stvaratelje. Suprotno poznatom vjerovanju. Ukraden sadržaj ne daje stvarnim stvarateljima ekspoziciju.
02:04
Jedino lopov i Facebook profitiraju od ovog. Za kvalitetan sadržaj potrebno je mnogo kreativnosti, vremena i ljubavi. U našem slučaju, za jedan videozapis potrebne su stotine sati. Čak i mi, s više od milijun pretplatnika, ovisimo o reklamama i prepoznatljivosti. Bez reklama i potpore naših velikodušnih Patreona ne bi mogli stvarati videozapise. Malom stvaratelju, viralan videozapis može značiti razliku između posla i hobija. Na YouTubu ovakav način krađe nije problem jer on ima dobre čuvare koji štite od krađe sadržaja. Iako je "Content ID" sustav daleko od savršenstva, posebno za filmske kritičare i gejmere, Facebook se, na drugoj strani, pravi da je sve u redu te stalno objavlja nove uspjehe. Ali stvari nisu u redu. Pogledajmo proces polaganja autorskih prava na Facebooku u posljednjoj godini: 1. Dobijete mail ili tweet od vašeg fana koji sadrži izravnu poveznicu na ukradeni videozapis. Ne moguće je pretražiti svoje videozapise na Facebooku, ovisite o sreći hoćete li pronaći svoj ukradeni videozapis.
03:05
2. Potražite na Googlu "Facebook copyright infringement". Tako je ustvari brže. 3. Ispunite beskrajno dugi obrazac. 4. Gledajte kako vaš ukradeni videozapis dobiva još više pregleda. 5. Facebook napokon blokira videozapis. Prikladno, videozapis već ima 99% preglada koje će ikada imati. Lopov uopće ne snosi loše posljedice. Ovo su stvari s kojima se uspješni stvaratelji stalno suočavaju. A zbog izgubljene eksopozicije i novca, takva se krađa treba i tretirati kao krađa. Nedavno, Facebook je najavio da se želi promijeniti. Ali teško ga je shvatiti ozbiljnim kad još uvijek gašenje ukradenog videozapisa traje danima, a Facebook nema zarade od gašenja takvih videozapisa. U ovom trenutku, Facebook nije prijatelj stvarateljima. Izgradili su video carstvo na ukradenim videozapisima, zanemarujući originalne stvaratelje. To je neprihvatljivo za korporaciju vrijednu više milijarda dolara. Facebook već testira različite metode monetizacije koje će stvarateljima dati jedan dio zarade od reklama.
04:11
Što je, iz trenutnog pogleda, zabrinjavajuće. Za sada se to testira sa velikim medijskim kućama, a mi kao stvaratelji, osjećamo se kao da nismo bitni divu poput Facebooka. Kako možeš ti, kao gledatelj, pomoći? Ako primijetiš ukraden sadržaj na Facebooku, komentiraj ga s poveznicom na originalni. Obavijesti originalnog stvaratelja jer jedino on može položiti autorska prava. Podijeli ovaj videozapis ili onaj koji pripada "Smartereveryday"-u. Svi želimo istu stvar, slobodan i besplatan internet sa kreativnošću, zajednicom i odličnim stvarima. Doista se nadamo da će Facebook postati prijatelj, a ne zapreka tom cilju. Za više informacija, preporučujemo članak Hanka Greena. A ako nam želiš pomoći da preživimo u svijetu online videozapisa i da izrađujemo nove možeš to učiniti na stranici Patreon.com

DOWNLOAD SUBTITLES: