How Facebook is Stealing Billions of Views

How Facebook is Stealing Billions of Views

SUBTITLE'S INFO:

Language: Bulgarian

Type: Human

Number of phrases: 68

Number of words: 815

Number of symbols: 4586

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Преди няколко дни, Facebook гордо съобщи, че са достигнали 8 милиарда гледания на ден. Това звучи много впечатляващо, докато не научите, че през първата четвърт на 2015, 725 от 1000та най-гледани виеда във Facebook са били откраднати, натрупвайки общо 17 милиарда гледания. Сайтове и електронни агрегатори крадат видеа от YouTube, за да ги разпространяват епидемично из Facebook. Тези видеа се разпространяват, защото Facebook мами. Те изменят своите алгоритми, така че видеата качени на техния плейър да са предпочитани пред YouTube линковете. Потребителите трябва да останат възможно най-дълго на сайта, за да може Facebook да им показва възможно най-много реклами. Това, все пак, е техният бизнес модел. Но те мамят и когато стане въпрос за брой гледанния. Едно гледане се отброява след 3 секунди, дори когато видеото е заглушено. Заради авто-пускането, когато прелиствате страницата си достатъчно бавно, вашето "гледане" се отброява. Това означава, че задържането на хора на видео е ужасно. /Хора, гледащи видеото след 30 сек./ Сравнени с Youtube гледанията, Facebook гледанията падат право надолу, защото повечето от тях не са истински.
01:02
но големите числа са впечатляващи, така че Facebook продължава да претендира. Докато това насилено разпространение е странно, истинският проблем е в така нареченото "Пиратстване" или крадене на видеа Откатко Facebook предпочита собствения си плейър, откраднатите видеа трупат много повече гледания от оригинала. Наскоро това се случва с нас все по-често. Най-скорошният пример натрупа 3,2 млн. гледания и 140 хил. споделяния за 2 дни, докато нашият собствен пост достигна само 100 хил. гледания и бе споделен 1000 пъти. Други създатели са ударени дори по-болезнено. Видеата на Smartereveryday се крадат постояно, гледани почти 17млн. пъти. / Къде отиват парите от тези реклами?Facebook / но дори това е малко в сравнение с други, като Tyrese Gibson, певец, който краде видеа, като това, достигнало 86млн. гледания на страницата му. Той също добавя линкове за купуване на музиката му. А той не е единственият... Цяла група хора са построли тяхната известност около краденето на чужди видеа. Това наистина е лошо за независимите творци. Обратно на общественото мнение, открадното съдържание дава на създателите си почти никакви приходи.
02:04
Само крадецът и Facebook печелят от това. Качествените видеа изискват много творчество, време и любов. В нашия случай, едно видео буквално отнема стотици часове за направата му. Дори ние, с повече от 1 млн. абонати, зависим от реклами и гледаемост. Без реклами и помощта на щедрите Дарители(Patreon), не бихме могли да правим видеа. За малък ютюбър, едно епидемично разпространяващо се видео прави разликата между кариера и хоби. В YouTube такова крадене не е проблем, защото те имат съществени пазителни системи, които предпазват видеата от кражба, въпреки че системата за индефитициране е далеч от перфектна, най-вече за филмови критици и играчи От друга страна, Facebook претендира, че всичко е наред, и постоянно съобщава едно постижение след друго. Нещата не са толкова розови. Нека погледнем процеса за придобиване на авторско право във Facebook за последната година. 1. Получете е-mail или tweet от ваш фен, който ви дава линк към откраднатото видео. Не е възможно да намерите откраднатите си видеа сами, чист късмет е ако ги откриете.
03:05
2. Потърсете "Посегателства над авторски права в Facebook" в Google, защото така е по-бързо. 3. Попълнете досадно дълъг формуляр. 4. Гледайте как гледанията на откраднатото ви видео растат. 5. Facebook най-накрая изтрива видеото. Съвсем удобно, видеото вече е достигнало 99% от потенциалната си гледаемост. Крадецът дори не понася никакви последствия. С това трябва успешните създатели да се борят постоянно и на прага на загубата, състояща се в гледаемост и пари, го чувстваме като оскверняване. В скорощно заявление, Facebook съобщиха, че искат да се променят, но е трудно да им повярваме, щом все още им отнема дни за да махнат откраднато видео а Facebook не споделя печалбата, получена от него. В сегашния момент, Facebook не е партньор, с когото създателите желаят да работят. Те са построили тяхната видео-империя върху откраднати продукти и пренебрежението към създателите им. Това е абсолютно неприемливо за корпорация, струваща милиарди долари. Facebook вече тестват различни методи на паричната система, така че да дадат на ъплоудърите парченце от печалбата,
04:11
което, в сегашното състояние, е малко проблемно. Точно сега, това се тества върху големи медийни компании, но ние, като създатели, не чустваме да сме били попитани или обсъждани от гиганта Facebook. Какво можете да направите вие като зрители, за да помонете? Ако откриете откраднато съдържание в Facebook, напишете коментар показващ линк към оригиналното видео. Предупредете създателя, защото само той може да изиска авторски права. Споделете това видео или онова на Smartereveryday. (ползвайки YouTube линка) Всички искаме едно и също - свободен интернет даващ основата на творчество, общество и чудесни неща. Изкрено се надяваме, че Facebook ще стане партньор, от колкото препятствие към тази цел. За по-подробна информация ви препоръчваме тази статия на Hank Green. А ако искате да ни помогнете да оцелеем в света на онлайн видеата или за да правим още видеа, можете да отидете на Patreon.com /Субтитри: Захари Маринов zarmarzar@gmail.com/ Subtitles by the Amara.org community

DOWNLOAD SUBTITLES: