The Vanishing of Flight 370

The Vanishing of Flight 370

SUBTITLE'S INFO:

Language: Hungarian

Type: Human

Number of phrases: 294

Number of words: 2424

Number of symbols: 15649

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:34
Kuala Lumpur nemzetközi reptérén egy Boeing 777 éppen felszállásra készül. A 370-es járat a maláj légitársaság naponta közlekedő járata Kuala Lumpur és Peking között. Negyvenkét perccel éjfél után a járat megkapja a felszállási engedélyt. A fedélzeten Zaharie Ahmad Shah kapitány mellett Fariq Abdul Hamid másodpilóta teljesít szolgálatot tízfős személyzetével, 227 utassal. Alig egy órával a felszállás után a járat épp a Dél-kínai tenger felett jár 10 kilométeres magasságban. Az éj nyugodt és felhőtlen. A 370-es járat utasítást kap a Ho Si Minh városi irányítótoronnyal való kapcsolatfelvételre, ugyanis belép Vietnam légterébe. A Kuala Lumpur-i irányítótorony további jó éjszakát kíván az eddig gondtalan utazáshoz. Egy perccel és negyvenhárom másodperccel később a repülőgép hirtelen eltűnik Kuala Lumpur, Ho Si Minh és Bangkok radarjairól.
02:38
A helymeghatározás ezen módja a repülőn található két jeladó valamelyikének folyamatos működésén alpul, az elhallgatásuk vagy meghibásodásukhoz, vagy manuális kikapcsolásukhoz vezethető vissza. Minden további kapcsolatfelvétel sikertelen. A repülőgép látszólag nyomtalanul eltűnt. Alig négy órával később a tervezett időpontban sem érkezik meg Pekingbe, így a 370-es járat hivatalosan is eltűntnek minősül, amivel a repülés történelmének legdrágább keresése kezdődik el. A keresést először a járat eltűnésének helyén kezdik a Dél-kínai tenger és Thai-öböl között. Hamar bővült is a keresési területet, amit aztán a maláj hadsereg információi változtattak meg. A légiirányítás által alkalmazott radartechnikával ellentétben a hadi technológia nem jeladókon, hanem a radarjelek légi célpontokról való visszaverődésén alapul.
03:52
A hadsereg által gyűjtött adatok megmutatták, hogy pillanatokkal a kapcsolat megszakadása után a járat letért az előre tervezett útvonaláról egy finom jobbra, majd élesen balra történő kanyarodással. Ezután visszafelé repült a Maláj-félszigeten keresztül a Penang-sziget mellett jobbra fordulva. Észak-nyugati irányba tartott amíg a radar követni tudta. A következő napokban a Malaka-szoros, az Andamán-tenger és a Bengáli-öböl nemzetközi kutatóegységek célpontjává vált, ahol nem találták a járat nyomait. Közben elkezdődtek a repülőgép műholdas kommunikációjának elemzései. Csakúgy, mint minden modern repülőgép, a 370-es járat is műholdas kommunikációra képes terminállal - SATCOM-mal - felszerelt, amely képes földi egységekkel kétirányú kommunikációra. Felszállás előtt a SATCOM terminál bejelentkezett a hálózatra, majd az ausztráliai Perth földi bázisállomásával kapcsolatot létesített.
04:52
A bázisállomás naplózta a járat és közte lezajlott bejövő és kimenő forgalmat. A tartalma a következő: Mielőtt a Dél-kínai tenger felett eltűnt volna minden megfelelően működött. Aztán egyszer csak megszakadt a SATCOM kapcsolat. Akármi is okozta, a terminál nem válaszolt. Három perccel az Andamán-tenger feletti eltűnését követően a terminál visszajelentkezni kívánt a hálózatba. A SATCOM kapcsolat létrejött, és nem is szakadt meg nagyjából hat órán keresztül, amikor feltételezhetően a járat üzemanyag hiányában lezuhant. A végső órákban kétszer is megpróbálták műholdas telefonon keresztül felvenni a kapcsolatot. Mindkét hívást fogadta a terminál, amely a pilótafülkébe lett irányítva, onnan azonban nem vette fel senki. Ugyanakkor a terminál válaszolt az öt automatikusan kapott állapot lekérdezésre. Röviden összefoglalva: ha a bázisállomás egy órán keresztül nem kap jelet a repülőtől,
05:57
lekérdezi a repülőgép termináljától annak állapotát. Ez ugyan egyáltalán nem tartalmaz helyinformációkat, de az elemzők képesek voltak mérni a műhold és a repülőgép közötti távolságot üzenetváltásoknál az alapján, hogy egy-egy üzenet továbbítása műhold és repülőgép között mennyi időbe telt. Ezek alapján hét lehetséges gyűrűbe sorolták hét üzenet forrásának becsült helyét. Figyelembe véve az üzemanyag fogyasztást, sebességet és egyéb változókat, útvonalelemzéssel behatárolták az utolsó üzenet küldésének feltételezett helyét valahová az Indiai-óceán ezen déli részére. A keresés így erre a területre összpontosult, és mivel ez már ausztrál felségterület, az ausztrál kormány vette át a műveletet. Az elkövetkezendő hetekben a keresés területét pontosították az áramlatok és pontosabb útvonalbecslések alapján. Az Indiai-óceán ezen része annyira elszigetelt, hogy csupán az idejutás hat napig tartott.
07:00
Új flotta állt neki a 4,5 millió négyzetkilométernyi óceáni terület átkutatásának, de a járat nyomát sem találták. Ha az óceánba való becsapódás elég erős volt, elképzelhető hogy a vele járó zajt egy vízalatti eszköz, úgynevezett hidrofon rögzítette. Ennek vizsgálata során az elemzett hidroakusztikus megfigyelőállomások közül négy rögzített valamit... Bár a rögzített zajok a forrás iránya és a zaj mértéke szempontjából hasonlóak voltak, azok forrása nem tehető egy helyre. Így ezek a zajok valószínűleg geológiai aktivitásból erednek. A repülőgépre felszereltek két vízalatti helymeghatározó jeladót is, melyek nagyjából negyven napig tudnak működni, április környékén a jeladók általi jelzéshez hasonló frekvenciájú és impulzokat észleltek 3000 méteres mélységben. Egy önjáró tengeralattjáró heteken át kutatta a tengerfeneket
08:18
a jelek észlelési helyein, de roncsokat nem talált. Tizenhat hónapon át nem találtak semmi új nyomot, amikor is az Indiai-óceán túlpartján felbukkant valami. 2015 július 29-én páran épp Réunion, egy Madagaszkártól keletre található kis sziget partján takarítva találták ezt. Egy két méter hosszú fémdarab, ízeltlábúakkal borítva. Repülési szakértők a fémdarabot csűrőlapként azonosították. Megvizsgálva a darabon található sorozatszámokat és dátumjelöléseket bizonyossá vált, hogy ez a roncsdarab a 370-es járat része volt. Annak ellenére, hogy Réunion szigete nagyjából 4000 kilométerre található a korábbi keresési területtől, és több mint egy év telt el annak kezdete óta, a sziget szimulációk alapján is benne volt a roncsok partra sodródásának lehetséges helyei között. Innentől kézzel fogható bizonyítéka volt annak, hogy a járat az Indiai-óceánba csapódott. A roncsdarab megtalálása további kereséseket indított útnak
09:22
délkelet Afrika partvonala mentén, ahol további 31 potenciális repülőgép darabot találtak meg. Ilyenek például: A jobb szárny egy féklapja. Az egyik hajtómű borításából egy darab. Az orrfutó egy zárófedelének egy része. A függőleges stabilizátor egy darabja. Valamint egy roncsolt keret az egyik fejtámaszba épített monitorból. Tizennyolc ilyen tárgyat kategorizáltak annak megfelelően, hogy feltételezhetően, nagy valószínűséggel, vagy szinte biztosan a 370-es járatról voltak-e, azonban teljesen biztosan csak háromról állítható ez. Tizenegy darab eredetét nem tudták megállapítani. Sem robbanásnak, sem tűznek nem találták nyomát a vizsgált darabokon, kivéve három kis égési foltot az egyik azonosítatlan darabon. A roncsok utáni kutatást segítették a Földet megfigyelő műholdak is. A 2014 márciusában készült műholdképek elemzése egy sor mesterséges objektumot mutatott be az Indiai-óceán felszínén, vagy kicsivel alatta.
10:31
Azonban ezek a képek közel sem voltak elég pontosak az egyértelmű azonosításhoz, így ezeket egyetlen keresés során sem vizsgálták meg. Az utolsó kapcsolat után órákkal készített műholdképen egy kondenzcsíkhoz hasonló vonal rajzolódott ki nem messze a keresett területtől. Később viszont ezt már inkább valamilyen felhő általi árnyéknak tekintették. A vízalatti kutatások hónapokig, évekig folytak egészen 2017 év elejéig, amikor felfüggesztették azokat. 120 000 négyzetkilométernyi tengerfenék került alapos átvizsgálásra. A leállás után az amerikai Ocean Infinity hulladékgyűjtő társaság tovább keresett amíg nagyjából egy évvel később üres kézzel felhagytak vele ők is. Amíg a 370-es járat végső nyughelye ismeretlen, nehezen határozható meg pontosan mi is történt. Addig is elméletekből nincs hiány. Az eltűnés napjén két gyanús utast szúrtak ki azzal,
11:46
hogy lopott útlevéllel szálltak fel, megalapozva egy lehetséges eltérítést. Nyomozás során sem tudták őket semmilyen terrorszervezethez kötni, és hamar ki is derült, hogy hamis személyazonosságuk a menekült státuszuk miatt volt, nem ártó szándékból. Hasonlóan gyanús volt az egyik repülőmérnök végzettségű utas is, akinek lehetett elég ismerete egy Boeing 777 irányításához. A járat a 239 utas mellett 11 tonnányi rakománnyal is rendelkezett. Ezek között a rakományjegyzékben lítiumionos akkumulátorok is szerepeltek, amik felvetették azok kigyulladásának lehetőségét is. Ez történt például a UPS 6-os járatával , ami 2010 szeptemberében zuhant le egy raklap lítiumion akkumulátor okozta tűz miatt. Tüzet okozhatott továbbá elektromos zárlat is. A svájci Swissair 111-es járata 1998 szeptemberében feltételezhetően a pilótafülkében elektromos zárlat okozta tűz végett zuhant le.
12:48
Károsodott több repülési rendszer is, köztük a helyzeti jeladók és a SATCOM is. Jelen esetben a 370-es járat hirtelen kommunikáció megszakadását és az útvonalról való letérését is okozhatta egy keletkezett tűz. A pilóták talán Malajziában akartak kényszerleszállást végrehajtani a legközelebbi repülőtéren. De nem ezt tették. Ehelyett még hat órán át repültek tovább. Néhányan úgy vélik a személyzet cselekvőképtelenné vált egy hirtelen nyomáscsökkenés miatt. Például a görög Helios légitársaság 522-es járatának pilótái 2005 augusztusában elájultak nyomáskiegyenlítési hiba miatt, viszont a robotpilóta még két órán át repült tovább amíg az üzemanyag el nem fogyott. Kiképzés során felkészítik a pilótákat ilyen esetekre. Nyomáscsökkenés esetén egy automatizált rendszer oxigénmaszkokat vet be annak érdekében, hogy legyen elég idő megfelelő magasságra ereszkedni.
13:52
A maláj hadsereg radarjai elméletileg tartalmaznak magasságra vonatkozó adatot is, viszont ez megbízhatatlan. Konkrétan a Boeing 777 képtelen ilyen fluktuáló magasságváltoztatásokra. Egy pillanatban a repülő négy és fél kilométerrel a magassági limitje felett járt, majd ezután kevesebb, mint egy perc alatt tizenöt kilométert zuhant. Szimulátorokon nem sikerült ilyen manővereket reprodukálni, így ezeket az információkat megbízhatatlannak minősítették. Ha tíz kilométer magasan csökkent a kabinnyomás, a pilóták pedig elájultak mielőtt megfelelő magasságba tudtak volna ereszkedni, az megmagyarázhatja miért repültek tovább annyi ideig. Kissé nehezebb magyarázatot adni az irányváltoztatásokra. A szimulációk alapján a repülőnek manuális irányítási módban kellett lennie az éles balra fordulás során, mivel annak szöge a robotpilóta általi
14:55
fordulási ívnél nagyobb. Az ezt követő irányváltások azonban bármilyen módúak lehettek. De a robotpilótának ilyen korrekciókat csak erre specializált programozás esetén szabad tennie. Így az egyetlen alternatíva a kézi irányítás marad. 2014 júniusában több hírforrás is a pilótáról, mint elsődleges gyanúsítottról számolt be. A nála végzett házkutatások során a repülőszimulátora tartalmazott olyan utakat, amelyek az Indiai-óceán feltételezett pontjain értek véget. Hivatalosan nem erősítették meg, hogy ilyen útvonal ténylegesen létezne, ahogy egy 2015-ben napvilágot látott hosszú hivatalos jelentés sem tesz említést ilyenről. Aztán 2016-ban a Maláj Királyi Rendőrség által 2014 májusában végzett vizsgálatokról szóló bizalmas dokumentumok szivárogtak ki a médiába. Ezek állítása szerint nem hogy nem találtak ilyen útvonalat a szimulátorban, de alaposan ki is elemezték azokat.
16:10
Nem sokkal ezután a maláj kormány megerősítette ennek létezését, ami így nézett ki. Első ránézésre egyértelmű bizonyítást nyert az előre megfontoltság, viszont a nyomozók szerint nem ennyire egyszerű a helyzet. A kinyert adatok hét koordinátát tartalmaztak. Kettőt Kuala Lumpur-ból. Kettőt a Malaka-szorosból. Egyet a Bengáli-öbölből. És kettőt az Indiai-óceán déli részéről. Ezeket a szimulátor szoftvere által automatikusan generált és mentett fájlokból nyerték ki, amelyek egy hónappal az eset elé datálhatók. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a koordináták egy szimulációból származnak. Ez alapján nem biztos, hogy helyes a koordinátákat egy vonallal összekötni, mivel lehet, hogy több útvonal egy-egy pontjai. A maláj rendőrség nyomozati anyagának konklúziója végül kizárja ezen adatok alapján a 370-es járat kapitányának előre megfontoltságát. Mégis, a hasonlóságok a feltételezett szimulált útvonal és a valós útvonal
17:19
között meghatározták a keresés folyamatát. Ausztrál nyomozók úgy vélték, hogy valaki próbálta növelni a megtett távolságot azzal, hogy siklást végzett a repülővel miután az üzemanyag elfogyott. Ha ez igaz, a repülő akár további 200 kilométert is megtehetett. Ezzel ellentétben viszont a távolság csökkenthető is volt egy kontrollált zuhanással, az üzemanyag kifogyása előtt. Bár elég valószínűtlennek tűnő szcenáriók, mégis befolyásolták a keresés folytatását. Ha a kapitány a járatot kifejezetten a lezuhanás miatt térítette el az Indiai-óceán ezen elszigetelt déli részére, az indítékai kérdésesek. Az 53 éves Zaharie Ahmad Shah házas és három gyermek édesapja volt. Több, mint 18 000 órányi repülési tapasztalattal, makulátlan múlttal. Semmi nyoma pénzügyi gondoknak, vagy a költekezésében történt változásnak. Csak úgy, mint mentális problémáknak és családi problémáknak sincs nyoma. Mivel Penang szigetén nőtt fel, voltak spekulációk arra,
18:23
hogy a második fordulásnál a kapitány egy végső pillantást akart csak vetni szülőhelyére. Politikai okok is felmerültek egy eltérítés indítékaként, mivel Zaharie az ellenzéket támogatta, akinek vezetőjét öt év börtönre ítéltél órákkal a felszállás előtt. Mások mindenképpen családi problémákat látnak a háttérben, viszont ezt hivatalos információk, és a család is cáfolja. Az egyetlen gyanús pont az egész esetben az, hogy a kapitány nem olvasta vissza a rádiófrekvenciát, ahova átirányították őt. Az általános procedúra megköveteli a kiadott frekvencia megismétlését, ezt a kapitány valamivel korábban meg is tette. Bármit is jelentsen ez, a valódi okát csak megtippelni lehet. Akárhogy is, Zaharie kapitány tiszteletteljes és megbecsült pilóta volt, aki a közösségi médiában is a repülés iránti szeretetét mutatta. [Zaharie kapitány:] "Üdvözlök mindenkit ebben a YouTube videóban, amit
19:42
a közösség szolgálatának céljából készítettem el." A másodpilóta még ennyire sem volt gyanús. Fariq Abdul Hamid 27 éves, épp egy pilótával készült házasságot kötni. Közel háromezer órányi repülési tapasztalatából alig harminckilenc vonatkozik erre a típusra. Zaharie kapitányhoz hasonlóan nála sem találtak semmilyen anyagi, mentális vagy személyes problémát, csak úgy, mint a kapitánnyal való konfliktus is alaptalan volt. Felmerült a pilóta általi eltérítés is, amely a másik pilóta közbelépésének hiányából ered. Amikor az Ethiopian légitársaság 702-es járatát a másodpilóta eltérítette 2014 februárjában, elég volt a kapitányt kizárnia a pilótafülkéből, amíg épp a mosdóban tartózkodott. Ezután szabadon repülhetett az olaszországi cél helyett Svájcba, hogy menedéket kérjen. Az egyetlen említésre méltó furcsaság a másodpilótával kapcsolatban a telefonja. Amikor a bizalmas dokumentumok napvilágot láttak, megerősítettek egy régóta keringő pletykát is.
20:47
Mégpedig azt, hogy egy Penang-szigeten lévő mobil adótorony a másodpilóta iPhone 5S készülékével kapcsolatot létesített. A nyomozati anyag szerint a médiában elterjedt hírek szerint nem telefonhívás történt, hanem automatikus helymeghatározás. Azt, hogy ez az információ miért maradt ki a nyilvános dokumentumok közül, nem tudni. Szóval, mi vonható le konklúzióként? Egyrészt szimulált útvonal felvet némi kérdést. Másrészt a pilóták személyiségében nehéz fogást találni. Ugyanakkor nehéz lenne tagadni az eltérítés tényét a rendelkezésre álló információk alapján. De kilyukadunk oda, hogy ennek kijelentéséhez túl sok bizonyíték hiányzik. A maláj kormány 2018-as végső jelentéseként a kommunikáció megszakadását és az útvonalról való letérést nem tekintik meghibásodásnak. Úgy vélik valami manipuláció történt a repülégép rendszereiben.
21:52
Például a nyomozók úgy sejtik a SATCOM rendszer kézileg lett kikapcsolva az áram hirtelen megszakításával. Aztán amikor újra lett áram, a terminál újraindult. Az irányváltakozások is vélhetően kézi beavatkozások eredményei. Folyamatosan kiemelésre kerül az, hogy a megállapítások inkább feltételezések, mivel nincs elég bizonyíték, azt azonban nem állítják sehol, hogy eltérítés történt volna. Lényegében nincs valódi konklúzió. A maláj és ausztrál kormány is egyetért abban, hogy a 370-es járat az Indiai-óceán déli részén zuhant le, de ennek oka a roncs nélkül megállapíthatatlan. A helyszín, amit a világ legképzettebb repülési szakértői a legmodernebb technológiákkal sem tudtak megtalálni. Írók, szakértők, független nyomozók mind előálltak saját elméleteikkel és ötleteikkel az eseménnyel kapcsolatban.
22:54
Van aki úgy gondolja nem is zuhant le a járat, hanem egy amerikai tengerészeti bázisról lőtték le az Indiai-óceán közepén. A műholdas kommunikációk pedig egy nagy eltusolás részei voltak. Mások úgy gondolják, hogy a repülő jobbra indult el Indián keresztül egészen Kazahsztánig teljesen észrevétlenül. A roncsokat pedig szándékosan helyezték el Afrika délkeleti partjain egy nagy közös operáció keretében. Felmerült olyan elmélet is, hogy a repülőt távolról irányította valaki. Bár a Boeing és más gyártók kísérleteztek olyan technológiával amely ezt lehetővé tenné, ezt egyetlen ismert utasszállítóba sem építették be. A kevésbé összeesküvés-elméletek között akad olyan, amely úgy véli, hogy a bal kanyar után konstans sebességgel az Indiai-óceán déli részére haladás nem biztos, hogy helyes feltételezés. 2018 elején egy független francia csapat előállt egy alternatív útvonallal amely szerint a járat megpróbált a Karácsony-szigeteken kényszerleszállást végrehajtani,
24:02
amely a korábbi lehetséges keresési területtől északabbra van. Bár egy héttel az eltűnés után a felszínt itt is átkutatták, a mélytengeri kutatás ide már nem terjedt ki. A videó megjelenésének időpontjában a keresés felfüggesztett állapotban van, de vannak tervek az újraindítására. Egyelőre úgy tűnik, a 370-es járat eltűnése továbbra is rejtély marad.

DOWNLOAD SUBTITLES: