Адмиралъ

Адмиралъ

SUBTITLE'S INFO:

Language: Serbian

Type: Human

Number of phrases: 1011

Number of words: 5725

Number of symbols: 30021

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
02:05
www.titlovi.com Napominjem, mine bacajte na dubinu od sedam metara. Mirno! Voljno! Voljno! I šta ima? Vaše blagorodstvo, magla je. Signali sa "Graničara" i "Lovca" se ne vide. Za svaki slučaj dajte još jednom naš signal. Razumem. Biću kod komandira divizije. Dozvolite mi? Šta ima? Sve je mirno, Aleksandre Vasiljeviču. Želite li čaja? Neću da odbijem. Ovo je Kazanjska Sveta Bogorodica, ako ne grešim. Sofija Fjodorovna mi je poklonila za svadbu. Razumem... Ana Vasiljevna mi je poklonila nešto za uspomenu. Pogledajte. Prelepa je. Da. Prelepa. Da. Dozvolite mi? Slušam. Aleksandre Vasiljeviču! Gospodo, traže vas hitno na mostu.
03:56
Nemac, gospodo. Nemac... Kalibar mu je 210 mm, naspram naših 45 mm. To je "Fridrih Karl". Eto ti "Graničar" i "Lovac". Hvala Bogu, ćute. Pravo na kolena. Pripremite se za bitku! Razumem! Vatra na palubi! Posado - paljba! Svi na mesta! Posado - paljba! Punom parom napred! Razumem! Punom parom napred! Granata! Granata! Vatra, pali! Drži kurs! Zašto usporavamo? Mašinovođo, zašto usporavamo? Mašinovođo, zašto ćutite? Zastavniče? Vaše blagorodstvo, granata. Probila je trup i pogodila motor. Koliko treba vremena za remont? Oko pola sata. Imate 15 minuta. Razumem. Ako nas ne potope za 15 minuta. Da, kao na dlanu smo im.
06:08
Zašto ste prekinuli...? Zastavniče! Gde, gde da se sklonim? Jeste li živi? Aleksandre Vasiljeviču? Popnite se na zapovednički most. Razumem! Jesi li živ? Napuni top! Da. Pogodili su zapovednički most. Sada... Nije im do nas. Aleksandre Vasiljeviču, oštećen im je zapovednički most. Zamenite prvu i drugu posadu topa! Treća posada topa - na glavni top! Vaše blagorodstvo, morao sam da bacim mine... Šta? Kriv sam! Moramo da bacimo mine, inače, gotovi smo! Vaše blagorodstvo, popravili smo trup. Top se ne popravlja na brzinu. Sada će pustiti rezervnu. Treba da idemo odavde, dok je još vreme. Mine, mine... Punom parom napred. Punom parom. Kurs prema Pilau. Tamo su naše mine! Sergeju Nikolajeviču, dovedite oficire na palubu.
09:23
Razumem. Gospodo oficiri, iza nas je nemačka eskadrila. Ispred nas - "Fridrih Karl". Put prema bazi nam je zatvoren. Nema nam drugog izlaza sem da namamimo Nemce do mina. Kurs prema Pilau. Prema našem minskom polju. Ima li pitanja? Imam pitanje, ako dozvoljavate. Slušam vas. Nećemo proći kroz mine. Sopstvenim minama ćemo iskopati sebi grobove. Ne brzajte, zastavniče. Idemo prema minama. Neka je Bog s nama. Pomolimo se. Skinite kape. Gospode Bože, spasenje naše, pogledaj milostivo i snishodljivo na svoje smerne sluge, i čovekoljubno nas poslušaj i pomiluj! Ne dozvoli neprijateljima našim da nas pogube. Pomozi nam, Bože, Spasitelju naš, i neka se slavi ime Tvoje, da ne smognu neprijatelji reći: "Gledajte, Bog ih je napustio... "
11:04
Već da saznaju svi narodi, da si ti naš Bog, a mi tvoji ljudi, zauvek zaštićeni od Tebe. I danas, i sutra i za vjeki vjekov! Amin. Mina s leve strane! Zaustavi motor! Spremite se! Mina s leve strane! Samo mirno, gospodo. Gospode, pomiluj nas! Nemac ide pravo na nju. Ma, gotovi smo. Unazad! Zaobišli smo minu. Slava tebi, Gospode! Zbogom, braćo. Sada je kraj. Sergeju Nikolajeviču, dajte naredbu za bitku. Razumem. Povucite naredbu. Idemo napred. Po pređašnjem kursu. Prošli smo minsko polje, idemo kući, gospodo. šampanjac za kapetana! Razumem. Podgurski, vratite se nama, ispunili ste svoj zadatak. Ne, obećao sam da ću ostati do kraja igre.
14:04
Podgurski, već sam rekao da donesu šampanjac. Ne, nemojte. Ostavite me! Gospodo! Gospodo, znala sam da će biti ovako! A šta će uraditi sledeća fota? Nov šinjel. Odlučite, Vladimire. Da popije čašicu konjaka za pobedu. To će uraditi sa zadovoljstvom. Tako je. Treba smisliti nešto složenije. Da nekog poljubi. Prvu osobu, koja uđe na ta vrata. Da, i to strasno i osećajno. Fota ste vi, Aleksandre Vasiljeviču. Gospodo, nije smešno, prvi će na vrata sluga, koga smo poslali po šampanjac. Da, u duhu ratnog doba: Kontraadmiral Kolčak bratski ljubi običnog slugu. Predlažem da nastavimo dok neko ne uđe. Dakle, kakav zadatak će imati ova fota? Vladimire, čekamo te. Pažnja. Gde je Aleksandar Vasiljevič? Evo, tu je. Aleksandre Vasiljeviču, zovu me u štab, ako ne stignem... hoćete li ispratiti moju ženu?
15:17
Ovo je Ana Vasiljevna, moja žena. Niste vi mutavi! Šta sam to uradio, gospodo? Aleksandar Vasiljevič je dobio zadatak da poljubi prvu osobu, koja uđe na ta vrata. Tj, vašu ženu. Hajde, krenite na dežurstvo. Aleksandre Vasiljeviču, molim vas! Morate da ispunite zadatak, molim vas! Pa, Anuška, to je fota... Od fote ne možeš da odustaneš. Aleksandre Vasiljeviču! Molim vas... Udata dama, ha? Fota je ozbiljna stvar, kao i plaćanje kartaškog duga! Dame i gospodo, pažnja! Lepotica! Ne udaljavajte se. Slava, idi da se igraš. Dobro, tata. Hajde, idi. Volodja, pogledaj kakav brod. Počinjem da verujem u sudbinu, Ana Vasiljevna. Danas, dok sam se približavao Helcingforsu, ne znam zašto, ali pomislio sam...
18:05
da ću sigurno da vas vidim. Zaista? Da. Sonjice, sećaš li se kada smo naprasno otputovale iz Moskve? Tvoj otac je imao tu nesreću da se zaljubi. -Zašto sad to pričaš? Tvoja komšinica je veoma lepa. Saša je zaljubljive prirode, ali to ne traje dugo. Svaki put to preživljava. želela sam da vas pitam... Sutra će biti bal kod Podgurskog, hoćete li doći? Kirile Fjodoroviču, dođite brzo. Pažnja, dame i gospodo! Slikanje! Izvinite, a zbog čega žene stalno prepliću ruke? A kako su pre birali carice? Nemam predstavu. Evo kako. Devojke su preplitale ruke, a carevi u svili su ih posmatrali. Ako se neka ljuti i srdi - ispada! Ako neka izađe napolje - mrzovoljna je. Jer carska žena mora da bude strpljiva i uzdržana. Moja baba me tako spremala da budem nevesta.
19:58
Interesantno. Izvinite, a zašto vas je baba zvala lenštinom? Zato što i jesam lenja. Svi naši Kozaci su se ženili Turkinjama. I u mojoj familiji ima Turaka. E, onda da popijemo za Turke! Sa zadovoljstvom! Mama, jel sad tata admiral? Kontraadmiral. Bolje da je ostao kapetan. Više mi se dopada kapetan. A kontar-admiral... To ne može ni da se izgovori. Bolje spavaj! Inače sutra nema kupanja. I šta se ispostavilo? -Da Turkinje sa svojim haremskim vaspitanjem nisu htele prstom da mrdnu. Na primer: dolazi putnik i traži čašu vode... I šta odgovara domaćica? Daće ti Ivan, kad dođe. Ma, to je kleveta. Ništa nalik tome. Ja vas nikada ne bih odbila.
21:22
Ana Vasiljevna, ne znate vi kakav sam ja. Stvar je u tome da ja mnogo volim da pijem. Razumem vas potpuno. čini mi se, da su voda i rat za vas jedina voljena žena za ceo život. čini mi se da vi odlično znate da to nije tačno. Pozdrav! Odavno je prošla ponoć, dugo smo šetali. Vreme je da se raziđemo. Ko zna da li će nam ikada biti ovako lepo, kao danas. Zahvaljujući vama, dragi Aleksandre Vasiljeviču. Hajde, idite... Ovo je signal našeg broda. Laku noć. Pomislila sam da ti se nešto desilo. Saša? Da. Jel sve u redu između nas dvoje? Ne sasvim. Jesi li se zaljubio?
24:02
Ako je to nešto ozbiljno, reci mi. Ali... Siguran si da je ozbiljno? Jesi li siguran? Ne znam. Neću da ti smetam. Slava, mama i ja ćemo otići za Peterburg. Sonja, ja... Ne treba nigde da idete. Sve će biti u redu, obećavam. Ti si mi žena, ja sam ti muž, i tako će uvek da bude. Hajde, dragi, hajde! Kako je Slavuška? Skoro da mu je spala temperatura. Da te čekamo za ručak? Ne, svratiću u klub. Aleksandre Vasiljeviču, čast mi je! Blistava karijera. Ne, veoma dobro razumem, da... ne možeš nekoga naterati da voli ili mrzi protiv njegove volje. Ali mi smo venčani. I šta onda? Zaklela si se pred Bogom da ćeš da me voliš, da mi budeš verna. A šta znači da budem verna, da ne ležem s drugim u postelju?
26:20
Sasvim dobro shvataš, da... Ako to to znači, onda sam ti verna. Gospode, kakvo si ti derište! Ne razumem... što mi se motate oko nogu! Izvinite. Saopštite štabu da je miniranje završeno. Potere nema, vraćamo se u bazu. Razumem. Zahvaljujem vam na službi, gospodo. E, gospodo, večeras se nalazimo u kampu. Aleksandre Vasiljeviču, moj raport za komandu. Kakav raport? Molba da me premeste na drugi brod. čime vas nismo ispoštovali, Sergeju Nikolajeviču? Gospodine kontraadmirale... Da. Radiogram s obale, od kneza Melikova svima na moru. Riski zaliv, 1916. g. Mis Ragocem Zaustavite motor! Zaustavite motor! Motor zaustavljen. Spustite sidro. Vaše prevashodstvo. Slušam vas. Dobili smo radiogram: Stigao je sa "Slave", od Kolčaka. Krenite! Razumem.
28:41
Kabl je pričvršćen. Imamo vezu! Prijem. Imamo vest s obale. Pripremite se za napad s desne strane! Razumem. Desna posada topa u napad! Posado u napad! Pripremite se. Govori kapetan ratnog broda "Slava", kontraadmiral Kolčak. Položaj je kritičan! Nemci nas pritiskaju s desne strane! Lično ću da koordiniram vašu paljbu. Kvadrat 13. Koordinate... 3500:2200. Granatu! Življe malo! Daljina 18, korekcija 43. Pali! Pali! Tri - devetnaest! Za tri više! Puni top! Pali! Nemci izvlače oružje! čujete li? Nemci izvlače oružje! Halo? Halo, ne čujem vas. Gospodine kontraadmirale, Nemci su otvorili paljbu po nama.
30:27
Pa, šta? Sad smo meta. Treba ući u more! I kako ćemo onda da korigujemo paljbu? Ostaćemo gde jesmo. Proveri šta je sa vezom. -Razumem. Jeste li ranjeni? Zadivili ste me svojim raportom. Ostavićete svoje drugare, sa kojima ste služili u ovakvim danima! Aleksandre Vasiljeviču, zbog lične situacije među nama... Kakve? Lične. Situacija je sada jasna - rat je! Tuci neprijatelja i služi otadžbini. Da. Kontraadmiral Kolčak. čekam vaše korekcije. Dva puta iznad pet. Dva puta iznad pet! Brzo. Pali! Pali! Braćo! U napad! Napred... Stani. Ovo pismo je napisano morzeovom azbukom, napisala sam ga kod kuće iz udžbenika. Hvala vam, ali danas je poslednji put da se vidimo. Molim? Nećemo moći više da se vidimo.
33:02
šta se desilo? Gde smo pogrešili? Ana Vasiljevna... Da. Ali nismo čak ni plesali zajedno. Zašto, Aleksandre Vasiljeviču? Zato što vas volim. Zbogom. Aleksandre Vasiljeviču! Dajte mi pismo. Anuška, srećo, sva si mokra. Pazi da se ne razboliš. Dobro je, hajde mila, spavaj. Mnogo sam umorna. Istina je. Anuška, ja... Mogiljov Carska palata Car će vas primiti ovde, u parku. Zdravlja vam želim, Vaše veličanstvo! Zdravo da ste, Aleksandre Vasiljeviču. Mnogo sam slušao o vašoj muževnosti i hrabrosti, koju ste pokazali na Baltiku. Radio sam onako kako mi dužnost nalaže, Vaše veličanstvo. Zvao sam vas da bih vam lično saopštio naše rešenje. Dobićete zvanje viceadmirala,
35:26
i postaćete glavnokomandujući u Crnomorskoj floti. Zahvaljujem na poverenju, Vaše veličanstvo. Primite ovo. Neka vam ikona velikomučenika Jova da snagu. Zahvaljujem. želim vam sreću. Dopustite mi da idem, Vaše veličanstvo. Neka je Bog s vama, admirale! "Moram da znam, da vi postojite. " Kočijaš! Brzo na železničku stanicu. Brzo, molim vas. Dobar dan. Trebalo bi da Aleksandar Vasiljevič kupi kremu protiv opekotina. Krim je praktično banja. Da, sunce nije kao na Baltiku. A vi, Sofija Fjodorovna, kad idete za Sevastopolj? Gospodo, tražite čaj. Ovo je tvoja flota. Uveče sam otišla u Mihajlovski zamak i čula kako se deca svađaju: "Moje je. Daj mi ga. Nije, moje je. "
38:17
Odjednom mi je sve postalo lako i jasno kao prozorsko staklo. Sve će biti, i sve je već! Nestalo je "moje" i "vaše". Svako jutro otvaram oči i smejem se. Ja živim... Ja čekam. To je nagrada, a ne kazna. Jer protivno svim zakonima fizike, ti daješ, a sve dobijaš. I ne završava se. Shvatate li, ja osećam u svojim dlanovima potpuno okruglu, sjajnu loptu. To je... blagodet, dar, sreća. Dešava se to. Nemojte se smejati. Ja znam. Ja stojim na pragu tajanstvenog, ogromnog sveta. Gledam u budućnost proročki, kako bi to rekao apostol, kao kroz zatamnjeno staklo. Ali u nama rastu Vera, Nada... Ljubav.
39:30
I od svih njih najviše ljubav. Aleksandre Vasiljeviču, čula sam da ćete biti u Petrogradu. Kada? U martu, aprilu? Nekako mi se čini, da će to biti uskoro. Dozvolite. Vaše visoko prevashodstvo stigao je hitan radiogram. Drugog marta car Nikolaj II abdicirao je s prestola. Vlast je prešla s carske u privremenu vlast. Monarhija je pala. Privremena vlada... šta to znači, šta ti misliš? Mislim da to nije ništa dobro za Rusiju. I ja tako mislim. Na našu nesreću, Ana Vasiljevna, revolucija je zaklonila budućnost od nas. Bliži se mrak. Gde me vodite? U šetnju. Šta ovo znači? Hodaj, gospodine, hodaj. Gospodo, šta mi to radimo? Zašto ga ostavljamo? Treba nesto da preduzmemo. Ne smete!
41:05
Ovo je izdaja otadžbine. Građani, slušajte moju zapovest. Opametite se! Rat je. šta vi to radite? Pomerite se od admirala! Bojite se od Boga! Gospodo, spasavajte se. To je naređenje. čujte me... Kolja! Primi Gospode svoga slugu. Hajde, hajde, ne zaostaj. Sevastopolj Anuška, dobro je da si kod kuće. Pakuj kofere. Šta se desilo? Ubili su admirala Njepenjina. Kako to, ubili su ga? Misliš, poginuo je? Rekao sam - ubili su ga! Viceadmirala ubili s kundakom. Zveri! Serjoža, molim te, objasni mi. Ko ga je ubio? Gospode, šta se dešava! Serjoža, smiri se! Objasni mi. I Podgurski je ubijen. Nikolaj? Umro mi je na rukama. Nemate prava! Šta se događa? Prva zapovest.
43:43
Petrogradski narod zahteva da svi oficiri predaju svoje oružje. S ciljem sprečavanja kotrarevolucionarnih zagovora. Predajte svoje oružje, gospodine admirale. Idemo za Petrograd. Kako to? Zašto, Serjoža? Ugovorio sam... Sačekaj! Zašto stojiš?! Spremaj se. Gospodine admirale, ja samo nastojim da izvršim naređenje. Izlazite napolje. Poslušajte me, gospodine admirale! Izlazite napolje! Idemo. Dobro, raspravićemo to na palubi. Dežurni oficiru, svi da se postroje na palubi. Čekaj, Serjoža! Kako... Kako da idem, na ovu adresu mi stižu pisma. Ja čekam pismo. Možes li da mi pomogneš da zatvorim kofer? Naravno. Ana! Anice, izvini! Molim te. Ana, feribot polazi za pola sata.
45:04
Ako sad ne uspemo da ga stignemo, gotovo je s nama. Oružje! Ostavite! Postrojte posadu. Posado, u stroj! Kome se potčinjavate? A vi braćo, šta ste naredili?! Komanda "U stroj"! Mirno! Gospodo oficiri. Podignite svoje oružje. Kriv sam. Voljno! Da bi se izbeglo krvoproliće, naređujem... oficirima da predaju svoje oružje. Gospodine admirale, vaše oružje. Gospodine... Petrograd Hej, gospođice, dođite kod nas. Danas nisi bila kod kuće i ja sam doneo poštu. Tri pisma, jedno od... Hvala ti. Sevastopolj čudno da pošta još uvek putuje. Nešto sam umoran. Za tri dana stižem u Petrograd.
48:25
Jedino o čemu maštam je da vas vidim i da vam čujem glas. Kerenski me zove, ne mogu da ga odbijem. Kaže da je u Petrogradu opasno. Mornari dižu bunt, radnici. Admiralu Njepenjinu su odsekli glavu. Možda hoćeš da te ispratim do železničke stanice? -Sofi, ja... Rastislav te čeka, idi do njega. Hoćeš li da se vratiš? Naravno. Kakve su to budalaste misli? Rat do pobede, do kraja! Petrograd Priča se da Kerenski traži da ti postaneš vojni ministar. Videćemo. Zvao bi me na vreme, a on kasni. Danas... u Mihajlovski zamak. Danas. Mi gledamo na rat na različite načine. Uništićete vojsku s vašim nehajnim odnosom prema anarhiji. Uništavate flotu. Da se vi ne zaboravljate malo? Ako ne budem imao punomoćje za žestoko uspostavljanje reda,
50:18
vaš predlog je za mene neprimeren. Stari poredak u vojsci je za nas neprimeren. Ja sam se prvi zakleo. I prvi ću napustiti flotu. Tako ja otvoreno izjavljujem da je sadašnji položaj poguban za Rusiju. Prihvatam vaš otkaz. Imam tu čast! Rat do pobede... Trebalo bi da vas uhapsim zbog kontrarevolucionarnog raspoloženja. Ali s obzirom na vaše stare zasluge, predlažem vam da idete u Ameriku. Dajem vam šansu da nastavite rat protiv Nemačke. Terate me iz Rusije? Amerikancima je potreban specijalista, sposoban da spremi desant za preuzimanje Konstantinopolja. Porodica mi je ostala u Sevastopolju. Da, ja ću se postarati o njima. Zamoliću saveznike da ih evakuišu kad pređete granicu. Zahvaljujem. Draga! Obožavana, Ana Vasiljevna.
52:02
Vi ste moja sreća. Šta ću ja da radim bez vas? Šta? Idem van Rusije. Zašto? Zašto smo se videli? Kako su vam umorne oči. Ja... ...ja vas volim. Ja... ću da vas volim beskonačno. Oprostite mi. Zbogom... Aleksandre Vasiljeviču. Ja znam da vi postojite. Sevastopolj Jesi li spreman? Ostavite me bar da se pomolim. Moli se, ako vec hoćeš. Gospode, pomiluj! Hej, donesi uže. Idem da im odvratim pažnju. Stoj! Brže. Ne možemo ovde da ga čekamo. Stoj! Tebi govorim! Gospožo Kolčak, otvorite! Gospođo Kolčak, provera dokumenata. Razvaljuj!
55:52
Prozore, razbij prozore! Sofija Fjodorovna, engleski parobrod polazi za sat vremena. Posle godinu dana Transsibirska magistrala Jesenta, 1918. g. Dajte mi, čini mi se da... Ostanite na svom mestu. Tako ste precizni. E, da popijemo za naše želje. Samo za neostvarene? A zar toga ima uopšte? To nismo očekivali. Izvinite, madam. Mihail Ivanovič! Ana Vasiljevna! Bože moj. Ipak smo se sreli. Nisam vas video celu godinu. šta vas dovodi ovde? Sergej Nikolajevič... je prekomandovan na Daleki istok i putuje da razoružava Tihookeansku flotu. Sergej Nikolajevič... …znači sad je on u vladi. Crveni komesar. Nemam pravo da ga osuđujem. Takva su vremena. Vremena su ista za sve.
58:11
Kuda putujete, Mihaile Ivaniču? U Omsk. Pa i tamo je sovjetska vlast. Tamo nije sovjetska vlast. Tamo je Kolčak. Zaista... ... Aleksandar Vasiljič nije u inostranstvu? Kerenski ga je oterao u inostranstvo, ali posle boljševičkog prevrata on se vratio u Rusiju da se bori s boljševicima. Izvinite, Ana Vasiljevna, moram da idem. Doviđenja. Mogu li... Prođite. Serjoža? Da. Šta ima, Ana? Kolčak je u Omsku. Sakuplja vojsku. Iako me prekorevaš, ti znaš da sam se ja saglasio da sarađujem s vlastima, jer nisam hteo da dozvolim da budeš u blizini... ...tih besmislenih ubistava. U Japan, Kinu... Sve je to zbog tebe, Anice. Ne zameram ti ništa. Verovatno je tako. Ali ja volim Aleksandra Vasiljeviča.
01:00:05
Sada moram da budem s njim. Znam da su ovo teške reči, ali ja nikada nisam prestala da ga volim. U redu... ali sačekaj, sačekaj... Serjoža. Ana. Daj, pomoći ću ti. Hvala. Nema na čemu. Kakvo je ovo vreme... rat, revolucija... Sada je sve moguće. Naše vreme je prošlo. Aha... Zaspiš kao suprug. Probudiš se - i više nisi to. Serjoža! Znam da ti je teško. Ali moraš da budeš jak. Brzo ćeš da me zaboraviš. Dozvoli da ja to sam odlučim. Sibir. Istočni front Novembar 1918. g. Obećavam i zaklinjem se pred svemogućim Bogom, svetim jevanđeljem i životvorenim krstom, da ću biti odan i predan
01:01:48
Ruskoj državi, mojoj otadžbini! Obećavam i zaklinjem se da ću mu služiti... ...kao vrhovni komandant Rusije. Ne štedeći svoj život, ne koristeći se ni porodicom, ni prijateljstvom, ni dobiti, ni korišću, na umu je samo ponovno rađanje i uspešnost Ruske države. Zaklinjem se krstom i rečima svoga Spasitelja. Amin! Omsk Zdravo, gospođice. Gospođo, tražite nekog? Sipajte mi vode, draga. Verovatno vas. Kako mogu da vam pomognem? Ja bih htela nekako vama da pomognem. Mili... Dragi! Aleksandre Vasiljeviču... Shvatila sam da vise ne mogu da čekam.
01:04:19
Sećate li se kako sam maštala da sam na palubi vašeg broda? Samo da vas vidim, nekako s kraja. Neprimetno, ne smetajući vam, da stojim pored vas. I eto sada sam srećna da budem sasvim blizu vama. Da se radujem vašim pobedama. Kada je naša vojska već stigla do Volge. I ako Bog da, ubrzo ćemo svi mi videti Moskvu. I znaću da je to delimično i moja zasluga. čestitam vam, generale, na uspešnoj operaciji. Zahvaljujem, Vaše visoko prevashodstvo. Ali to nije samo moja zasluga, već cele vojske. Napad podiže vojnički duh. Čula sam od saveznika, da će njihove države svakog časa priznati vas i vašu vladu za jedinu zakonitu vladu u Rusiji. Kakve god zakone napisali, nas će streljati, ako izgubimo ovaj rat. I srce mi se puni ponosom za vas i sve koji se s vama bore
01:05:34
za napredak Rusije. Moramo produžiti napade u svim pravcima. Vaš cilj je Ufa. Srećno, generale Kapel. Neka je Bog s vama! Prošlo je više od godinu dana, od kada smo se poslednji put videli. Dozvolite... Vaše visoko prevashodstvo! Recite. Stigao je general Žanen. Toliko toga se promenilo. Kako ćete da se sretnete sa mnom, kako ćete da me pogledate... Dobar dan, generale Žanen. Strah me i da pomislim na to. Ali najviše se plašim da vas svojom pojavom ne stavim u nezavidan položaj. Gospođo! Gospodine Žanen, znači Francuska i Velika Britanija su vam dale mandat za vrhovnog komandanta? Vi ćete ostati vrhovni komandant! Vruće vode, brzo! Ne može stranac da rukovodi ruskom armijom! Sledeći, hajde brže! Eto tako. Vi mi predlažete da komandujem Česima,
01:06:45
koji čuvaju železnicu? To je važan strateški objekat. Od danas ste komandant prijateljske čehoslovačke vojske. Hvala, admirale. Čestitam vam, generale Žanen. Dovoljno mi je da znam da postojite. I da vam se ništa loše ne dogodi. Da vas ponekad vidim izdaleka. Znali bi kako mi je teško da se borim s iskušenjem da vam se približim i da vam se obratim. Volim vas, još više nego ranije! Toliko dana vam već pišem ovo pismo koje vam nikada neću poslati. Vaše visoko prevashodstvo, dobrodošli u naš grad! Dozvolite mi da vam uručim hleb i so. Guske su spasile Rim, vi ste spasili nas grad. Vaše visoko prevashodstvo, uzmite. Dobro je da nije krava. Ovo nisam očekivao. Prelepa je. Hvala vam.
01:08:09
To je poklon. Oficiri i vojnici ruske armije, dame i gospodo, preuzeli smo Perm, Jekaterinburg, Elabugu, Nedavno je general Kapel preuzeo Ufu. Da, samo stotinjak kilometara nas deli od armije Denikina... Crveni su probili front na tri mesta. Prva i Druga armija su poražene. ...s kojom cemo se sjediniti i produžiti prema Moskvi. Idite! Razumem. I kako je rekao apostol Pavle, neka sada pogledamo u budućnost kao kroz zatamnjeno staklo, proročki. Ali u nama rastu Vera, Nada i Ljubav. A od svega najviše ljubav! Neka nam Gospod pomogne. Oporavićete se. Bog je milostiv.
01:09:47
Šire se glasine da će biti evakuacije. Gde ćemo da ih odvedemo? Razgovarajte s njim, u vezi vagona. Zar su crveni toliko blizu Omska? Pa, zar ne čujete pucnjavu? A vagoni za ranjenike nisu stigli. Kolčak je možda i zaboravio na to. Vi ga podsetite! Vera, to nije moguće. Mi i nismo bili tako bliski. Ne znam. Koliko sam čula, vi ste ipak dama. Saslušaće vas i poljubiće vam ruku. Ne znam... Ne znam kako da se ponašam kao spasiteljka. Ana Vasiljevna, draga, pa, čega se bojite? Gospođice, doneli su ranjene oficire. Naši su. Idemo. Ovo je ustanak u dubokom glibu. Na frontu je još uvek loše. Da ne prišam o nestašici municije i hrane. Crveni su prešli reku Tobol.
01:10:56
Halo! Ovde prijemna služba vrhovnog komandanta. Ako izgubimo Omsk, sve ćemo izgubiti! Odbrana Omska jednaka je gubitku vojske! Slažem se, ne smemo da rizikujemo vojsku. Vaše visoko prevashodstvo, ima samo jedno resenje: Da branimo Omsk poslednjim silama! Da, tako je. Razume se. Zaklinjem se! U našeg Gospoda... Zdravo. Čega se plašite? Ako predamo Omsk, to će biti katastrofa! Izvinite, gospodo. Idem pravo s fronta pa nisam stigao da se dovedem u red. Dozvoljavate, Aleksandre Vasiljeviču. Izvolite. Loše vesti, gospodo. Izdaja. Drugi ukrajinski puk prešao je na protivničku stranu, i napustio centralni deo fronta. Crveni se približavaju Omsku. Za nedelju-dve, biće tu. Takva je situacija, gospodo. Vi odlučite, gospodine vrhovni komandante. Za mesto centralne vlasti proglašavam Irkutsk.
01:12:26
Naređujem evakuaciju Omska. Prinećemo tu zrtvu da bi spasili armiju za dalju borbu s boljševicima. Gde se guraš... Brže! Brže! Izdrži, izdrži, dragi moj. Ne guraj se! Ovo je kabina premijera, tj, vaša, gospodine Pepeljaeve. Viktore Nikolajeviču, proverite kako ukrcavaju ranjenike. Ovde će biti kancelarija. Poslednji kupe je za telegrafske pregovore. To je ovde. Aleksandre Vasiljeviču. Mogu li...? Šta ima? Mislim da sam upravo video Anu Vasiljevnu. Aleksandre Vasiljeviču, sanitarni vagoni su pretrpani, neće biti mesta za sve. Otvorite vagon, Nemam dozvolu, madam. Oslobodite drugi vagon. Ali tamo su trgovci i industrijalci. Oni su platili. Čujete li naređenje? Izvršavaj! Ukrcajte ranjenike. Razumem.
01:14:21
Draga, Ana Vasiljevna. U Petrogradu sam jednom dopustio neoprostivu grešku da se rastanem s vama, ne želim da se to ponovi. Pođite sa mnom, zajedno... u isti vagon. Ne znam slažete li se da budete pored mene, od jutra do večeri. Zato što ja, zato što drugačije... ne mogu bez vas! Mila moja, obožavana, Ana Vasiljevna. Francuska, Pariz 1919. g. "Koliko dugo će izdržati Vrhovni komandant Rusije?" "Kolčak napustio Omsk. Gubi od boljševika?" Transsibirska magistrala. 470 km do Irkutska. Srećan Božić! A gde vam je prsten? Odavno sam ga skinula, ali vi niste primetili. Ana Vasiljevna, moram da vam kažem... danas sam napisao pismo Sofiji Fjodorovnoj. Tražio sam razvod. Ne znam koliko mi je još vremena odredio Bog,
01:17:07
ali želim da ostanem častan pred njom do kraja. Recite mi... Hoćete li da se udate za mene? Aleksandre Vasiljeviču, konačno smo zajedno. Zar vam je to malo? Ana Vasiljevna, postavio sam vam konkretno pitanje. Zašto ćutite? Onda i nećemo nazdraviti za Božić. Pa, šta sada...? Stanica Nižnjeudinsk, 450 km do Irkutska. Mama, vidi, Česi! Gospode! Srećan Božić! Zdravo. Zašto smo stali? Česi su zadržali naš ešalon. Gadovi su odlučili da prvo uzmu 20 hiljada po vagonu. Možda i ne dođemo na red. -Đavo će ga znati šta oni sebi dozvoljavaju! Konvoj - na oružje! Zauzmite poziciju! Za mnom! Napuni oružje! Pomeri se na stranu! Majore, zadržavanje voza vrhovne komande je izdaja!
01:19:26
Admiral je naredio da se konvoj naoruža i pripremi. To je naređenje generala Žanena. Žanen se podčinjava zapovesti admirala Kolčaka - vrhovnog komandanta Rusije. Gospodine premijeru, u Irkutsku je ustanak. Šta? Nemate gde da idete... Dozvolite mi... Iza nas se kreće Kapelova armija, i mi možemo da slomimo svaki otpor. Da. Dozvolite mi... Aleksandre Vasiljeviču, telegram iz Kulumzina! Dozvolite mi da idem. Slobodan si. General je u Kulumzinu. Kreće prvi. Povezite me brzo s generalom Kapelom. Vaša armija mora da stigne u Irkutsk po svaku cenu. Tamo je ustanak. Ja idem tamo, takođe. Ispunite svoje obavezu s čašću! Hvala vam. Dajte mi konja! Zašto ste prekinuli paljbu? Nemamo granate. Vaše blagorodstvo, nema više patrona. Uzmi od Loskina. Ni on nema.
01:21:01
Mirno, dragi. Bravo. Vatra! ...poručnik Majcekovski s čeonim odredom. Vaše visoko prevashodstvo, pritiskaju nas po levom boku. Nemamo municije. Slobodni ste. Razumem. Šta je s vezom? Nemamo vezu sa štabom. Prekinuta je. Uspostavi je! Šta, šta? Odgovorite! Ovde je štab. Generale Oskaroviču, kako je tamo? Svi su pod paljbom? Veza je oštećena. Zašto ste prekinuli napad? Kakav napad, nemamo municije. Sergeju Nikolajeviču, dobili smo telegram od Kolčaka. U Irkutsku je ustanak. Moramo da oslobodimo grad. Tamo ćemo da se spojimo s admiralom. Niko ne može da spasi grad. Moramo da napadnemo. Kreću li se osnovne snage? Na putu su, ali dokle će da stignu ne zna se. Nemamo drugog izbora. Vreme je dragoceno. Sergeju Nikolajeviču, postrojte vojnike.
01:22:38
Gospodo oficiri, vojnici, braćo... Nema odakle da čekamo na municiju, đavo da ih odnese! Bog je s nama, a s Bogom i molitva. Neprijatelje smo uvek tukli, i uvek ćemo ih tući! Neka bude volja Božja, ako mi je suđeno da umrem, neka odem s čašću! Ili s ordenjem na grudima, ili smrt junacka! Za veru, za otadžbinu! Napred! Formirajte liniju! Formiraj liniju! Vi ne treba da ste napred. Vi ste komandant... Gde su svirači? Brzo, muzika! Muzika, rekao sam! Svirači, napred! U stroj! Držite se! Ustanite! Ustaj, kome govorim?! Braćo, zašto stojite? Hajde, napred! Ura...!
01:25:20
Gospode, pa to je žena. Bežimo! Crveni i kolčakovci se ne poštuju. Da ga premestimo. Jedan narod smo, pravoslavni... Gospod i crvene prihvata. Irkutsk Generalni štab generala Žanena Ovde je štab generala Žanena. Generale. Da ste zdravi i živi! Jasno mi je da niste sposobni da ugušite ustanak u Irkutsku. Situacija je komplikovana... Osigurajte prolaz mog ešalona do Irkutska! Česi su se oglušili o saveznička zaduženja, objavili su neutralnost i vraćaju se u svoju zemlju. Umorni i ljuti. Admirale, partizani su zauzeli železnicu. U gradu je blokiran moj garnizon. Ja moram da budem tamo! Crveni vas neće ni pipnuti, ako krenete za Irkutsk. U ešalonu ima neutralne češke vojske pod savezničkom zastavom. Sudbina vojnika zavisi od toga kada će stići u Irkutsk.
01:27:57
Poverujte mi, dajem vam svoje mišljenje kao oficira, garantujem vašu bezbednost. Naređenje. Do Irkutska ćemo pratiti samo oficire. Lični sastav ostaje sa ešalonom u Nižnjeudinsku. Stanica Nižnjeudinsk, 450 km do Irkutska Gospodine Odincove, vreme je. Da. Gospodo oficiri, ukrcavajte se u vagon. Hvala. Gospodine admirale, ja vas molim da ne izlazite iz tog vagona! Nemojte stajati pored prozora, ne govorite nikom ko ste vi. To mi liči na hapšenje. Ne, g-dine admirale. Radnici se bune na stanicama, ne treba da vas vide. Transsibirska magistrala 400 km do Irkutska I tako vi putujete, putujete... Znate li, Ana Vasiljevna, da nikoga nisam ljubio u vozu. Ako su crveni stvarno na stanicama, prolazimo kao kroz minsko polje. Kao i onda kod Pilau. Sergej Nikolajevič mi je pricao.
01:30:22
Izvolite. Hvala. Kad bi mogli da savladamo Kapela! Šire se glasine da su Česi razoruzali garnizon u Irkutsku. I čemu se admiral nada? Kapel je 2000 km iza nas. Minus četrdeset je. Znate li, on je veoma svetla ličnost. U Irkutsku ću vam ga obavezno predstaviti. Biće mi zadovoljstvo da se upoznam s njim. Tajga, obala reke Kan, 375 km do Irkutska. Skrenuli smo s kursa 20 km. Ići ćemo duž reke. Brzo. Ubrzaj hod! Ne razvlači stroj. Ubrzaj hod! Ne razvlači se! Moramo napred uz tok! Nazad! Vaše prevashodstvo, dajte ruku. Ipak moramo preći reku! Dođite, dođite ovamo! Brže! Ne mora. Ostavite ga, poručniče! Nisam bolestan. Ići ću peške. Moramo da ubrzamo!
01:32:11
Stavite mi obojke! To je naređenje! Izvršavajte! 320 km do Irkutska Samo što sam dobio saopstenje: Garnizon u Irkutsku je pao. Kapel dobro napreduje, ja moram da se sastanem tamo s njim. A vi, Ana Vasiljevna... A ja ću biti uz vas, gde god da ste. Nemojte se svađati sa mnom. Moja draga Ana. U kakvu gadnu priču ste upali. Zašto je sudbina tako žestoka prema vama. Ja sam bila s vama. To su najlepši dani mog života. Žalim samo za jednim... Za čim? Što nismo uspeli da plešemo zajedno. Obećavam da ću na prvom balu plesati s vama do iznemoglosti. Izvinite. Da. Dozvolite mi... Zdravo. Zdravo. Aleksandre Vasiljeviču, oficiri su tu po vašem naređenju. Odavno nisam plesao.
01:33:45
Neću dugo. Stanica Zima 230 km do Irkutska Stanite, gde idete? Stanite, sačekajte! Gde idete, gospodo? Gospodo... ...šta vam se desilo? Uplašili ste se, zar ne? Zašto ga ostavljate? Zar ne shvatate da je to izdaja? Ana Vasiljevna. Gospodin admiral je sam raspustio konvoj. Želis li da ostaneš? Ne, ne želim. I šta mi naređujes da radim? Živi, Mišo, živeti je uvek bolje. Idi. Nađi Sonju i Rastislava, zagrli ih, reci im... Reci im nešto. Zbogom. Irkutsk Operativni štab generala Žanena Vaš položaj ne može da bude gori, gospodine Žanen. Železničari štrajkuju. Odlučili su da demontiraju puteve.
01:36:45
Upozoravaju. I još... Radnički komitet je rešio da uništi Bajkalske tunele. Gospodine... Druže... Oprostite. Druže. Drug, drug, hm! Zahvaljujem vam na ukazanoj ljubaznosti. A gde ćete otići, gdine Žanen, bez železnice i vaših Čeha? Razumeo sam vas. Šta tražite? Tražimo da predate Kolčaka Politcentru. Ali ja sam dužan da ga štitim. Pa, ako ste dužni, znači da ćete da ga čuvate. A šta da kažemo radnicima, koji traže da predate Kolčaka? Došlo bi do samoosude. Onda ja neću da odgovaram za vašu bezbednost. Generale? Brže, hajde! Hoće li da prođe, doktore? Ne bojte se. Imate promrzline na nogama. Počela je gangrena.
01:38:45
Nažalost, neće proći. Šta... Počnite, gospodo. Vaše prevashodstvo, ostavite nas. Ja sam kriv! Gospode, pomozi sinu tvome da izdrži nečovečne muke. Zatvorite vrata. Neka je Bog s vama! Irkutsk Gost neka krene sa mnom, ostali čekajte. Ovde je, izvolite. Gospodine Kolčak. Šta ima? Uzmite svoje stvari. Zdravo. Predajemo vas mesnim vlastima. Kakvoj vlasti? Irkutskom Politsavetu. Tako znači... Gospodine Kolčak, skupite vaše stvari. Gospođo Timireva! Oprostite. Ništa. Gospodine admirale! Gospodine admirale? Molim? Samo sekund, molim vas. Molim vas, oprostite mi, ali imate li oružje? Da. Izvolite. Hvala.
01:43:53
Aleksandre Vasiljiču. Ne dirajte me rukama! Mirno, gdine Pepeljajev. Sud će rešiti. Pa zar je Žanen obećao nešto? Gospodine Kolčak, sačekajte tu sekundu. Ja moram... O čemu se radi? Ana, zašto ste ovde? Tražim da me uhapse. Nazad! Gospođo Timireva, nemamo naređenje da vas uhapsimo. Na osnovu čega? Na osnovu toga, što sam admiralova žena. Molim vas, ne radite to! Dozvolite mi da vas bar jednom ne poslušam, Aleksandre Vasiljeviču! To je vase pravo. Vaše prevashodstvo. Vladimire Oskaroviču, još jedan put ću pokušati... da vas... i još jednom vam kažem neće ostaviti vojsku. Bog je milostiv. Gospodine admirale, uđite u ćeliju. Gospodine premijeru, izvolite. Kako je? Loše. Vojcehovski...
01:46:35
Dozvolite mi... Ulazimo u Irkutsk, tučemo crvene, oslobađamo admirala. Preuzimamo komandu. Recite vojnicima da sam bio predan, da sam voleo domovinu, da sam voleo njih. I svojom smrću među njima to i dokazujem. Ispunite, druže moj. Razumem. Kako je mogla da padne?! Vaše prevashodstvo, Irkutsk je ispred nas. Ubrzajte! Ubrzajte! Jeste li čuli... Kapel je pred Irkutskom. Da, da, čuo sam. Pogledajte! Admiral... Kako je osedeo? Stanite, gospođo! Naređeno je da ne puštamo nikog k njemu. U redu, samo na trenutak, Ana Vasiljevna. Nećete da me pređete? Zdravo, Ana Vasiljevna. Kapelova vojska je pred Irkutskom. Uskoro će da nas oslobodi.
01:48:35
Dragi moj, voljeni moj. Otićićemo odavde. Dali su im ultimatum. Otkud znate? Čula sam iz susedne ćelije. Šta traze? Da vas oslobode. Sada će oni da požure. Ne! Kapel će sigurno uspeti, ne može ništa drugo da se desi. Ana Vasiljevna, vreme je. Hajde! Irkutsk Gopsodine Kolčak. Došli smo ispred Irkutskog revolucionarnog komiteta, da vam saopštimo situaciju, koja se odnosi na vas. Jasno mi je, možete da me ponižavate do daljnjeg. Imate li neke molbe, izjave? Dozvolite mi da se venčam s Anom Vasiljevnom Timirevom. To nije moguće. Nešto drugo? Stani! Jel ovde? Da, da, ovde je. Da vam zatvorim oči?
01:52:02
Ne. A vaše? Hvala vam, ne treba, ja ću ovako... Želite li nesto da kažete? Molim vas, prenesite mojoj ženi u Parizu, da blagosiljam svoga sina. Pa, koliko žena vi imate? Dobro, preneću. Jel vreme? Hajde. Zbogom, admirale. Zbogom. Pripremi se! Pali! Vas trojica pazite na stvari, dok mi sklonimo tela. Hladno je. Hajde, mrdaj. Smrzli su se. Vas trojica, uzmite sledeće. Ovo je nekakvo čudno pogubljenje. Ovo je kao pravo krštenje. Kinostudio "Mosfilm" 1964. g. Ove zadrzite, a ove ne. Da, dobro. Proverio sam u kartoteci. Istina je. Trideset godina po logorima. Žena mu je bila zakleti neprijatelj revolucije.
01:55:33
Patriotski filmovi. Sergeju Fjodoroviču, tražili ste... Zdravo. To nije ona. Ne, ne, crni i veliki. Još veći. I ne zna se da li se rehabilitovala. Jel morate to da znate? Izvinite, Ana Vasiljevna. Potrebno mi je lice, gde da nađem takvo lice? Gde? Spremite se za probu. Drugari, pauza je gotova. Svi da se vrate na svoja mesta. Na svoja mesta! Stigla je kočija. Hoćete da je pogledate? Da. U redu. I? Ne. U ovoj masovnoj sceni se neće pojaviti. Jasno mi je. Drugari, počinje proba. Brže. Neka uđu učesnici filma. Brže... Tiho, pazite. Tišina! Fonogram! Valcer. Počinjemo. Aktivnije, veselije, drugari.
01:56:56
Nemojte smetati, sklonite se sa strane. Danas nećete snimati, slobodni ste. Prekrasan bal. Preuzeto sa www.titlovi.com

DOWNLOAD SUBTITLES: