WW2 - OverSimplified (Part 1)

WW2 - OverSimplified (Part 1)

SUBTITLE'S INFO:

Language: Norwegian, Bokmål

Type: Human

Number of phrases: 374

Number of words: 2568

Number of symbols: 13207

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
01:18
Året er 1902 En ung mann ved navnet Benito Mussolini flytter fra Italia til Sveits for å unngå militær tjenteste Han blir stor tilhenger av sosialismen han arbeidet for fagforeninger, og skrev artikler for den sosialistiske avisen. snakker høyt om å kaste ut det europeiske monarkiet, hele den regla. Dette fører til at han havner i problemer med det sveitsiske politiet. Så han blir arrestert, sendt tilbake til Italia, satt fri igjen, og returnerer til Sveits, blir arrestert igjen, drar igjen tilbake til Italia, hvor han fullfører militær tjeneste etter tidligere ha forsøkt å unngå det, og etter en kort periode som lærer, returnerer han endelig tilbake til arbeidet som en ivrig sosialist. Hans evner til å tale og skrive gjorde han svært populær blant de italienske sosialistene. Han var imot krig, så når Italia koloniserte Libya i 1910, gjorde han opprør. Og ble arrestert. Så kom 1. verdenskrig, og nok en gang protesterte han mot Italias involvering. Men så tenkte han, "vent et lite øyeblikk." "Denne krigen kan være løsningen for å overvinne det europeiske monarkiet, og bringe frem den sosialistiske revolusjonen overalt." Og plutselig var han for krig. Men de andre sosialistene likte ikke hans nye syn på krigen, så de sparket han ut av partiet. Så da sa han, "Vet du hva? Jeg er ferdig med sosialismen. Vi trenger noe nytt. Ikke basert på klasseskille som deler oss, men basert på samhold gjennom nasjonalitet.
02:19
Vi erobrer Middelhavet, og skapet et nytt samhold for det italienske folket, på samme måte som under det Romerske imperiet. Jeg kaller det "Fascismo" og det vil veilede den italienske nasjonen til storhet." "Det er bra, Mr Mussolini, men hvilken hår frisyre vil du ha?" "La os gå med... skallet." Italia hadde vært på den vinnende siden av 1. verdenskrig og de håpet på å få mye ut av det. Men i stedet for endte de opp med veldig lite, og følte seg lurt. På toppen av det hele, en dårlig økonomi, og en svekket regjering betydde at det italienske folk var mindre fornøyde. Så når Mussolini kom, og sa han kunne fikse alt, fikk han fascistiske bevegelse stor støtte. I 1922, dro han til kongen og sa, "Gjør meg til statsminister, ellers vil jeg gjøre det selv." Kongen svarte, "Du og hvilken hær?" "Denne gjengen." "Fair enough." Så han gikk videre med å etablere et diktatur, med seg selv som leder. Europa hadde da sin første fascistiske diktator. Neste mann: Tyskland Tyskland hadde vært på den tapende siden, og ble totalt svekked gjennom fredsavtalen i Versailles. De tapte territorier, måtte demilitarisere ved Rhinland, måtte redusere militæret til 100,000 menn, og de fikk ikke lov å ha luftstyrke, de måtte betale de allierte en stor pengesum de ikke hadde,
03:33
og en ny regel ble innført, at alle engelskmenn hadde rett til å gå inn i sentrum av Berlin, velge ut en tysker de ønsket, og gi ris på rompa på dem. Jeg bare fant på den siste der, men det hjelper for forståelsen av hvordan dette føltes for tyskerne. På toppen av det hele var det en dårlig økonomi og en svekket regjering som betydde at en liten, sint mann med en tåpelig bart kom på banen og sa at han kunne fikse alt, elsket det tyske folket det. Hitler hadde vært en soldat under 1. verdenskrig, og han var svært patriotisk. Og ingen var sintere enn han etter Tysklands ydmykelse. Han startet et nytt politisk parti, og i 1923, forsøkte han å marsjere mot Munchen sammen med sine menn. Og han ble arrestert. Men hans popularitet bare vokste og vokste, og i 1922, ble han utnevnt til kansler av presidenten. Han trodde han var Tysklands redder, og han gikk helt bananas, innførte et diktatur med seg selv som leder. Europa hadde fascistiske diktator nummer 2. Hitler og Mussolini hadde mange av de samme ideene. Men mer viktig, de hadde de samme fiendene. Og de startet å gå overens. "Noen andre som vil bli venner? Franco? Nei? Du er bra? "Jeg vil" "Hvem er der?" Det er Japan. Og de har tatt over den nordre delen av Kina. La oss spole tilbake litt - Japan hadde isolert seg selv fra resten av verden i over 200 år.
04:36
Helt til amerikanerne dukket opp og sa, "Dere skal drive handel med oss, og dere skal like det." Så de vestlige maktene innførte en rekke "urettferdige avtaler". Noe som betydde at Japans økonomi var ødelagt. De hadde heller ingen naturlige ressurser. Så de bestemte seg for å få noen. De gikk til krig mot Kina for å få mer innflytelse over Korea, og de tok mye av Kinas greier. Men så sa vesten, "Hei! Kutt ut det der." Og siden Japan ikke kunne måle seg med vesten, sa de "Ok, vi får vel gå hjem da Vent et øyeblikk! Hva er det du gjør?" "Tar fordelen av et svekket Kina og setter opp en innflytelsessone." "Men jeg var den som svekket dem" "Vi vet" "Og dere ga meg ingenting" "Vi vet" "Det virker urettferdig" "Vi synes ikke det Okay. Vi sees!" Så Japan tenkte, "Blås i dette" og gikk til krig mot Russland, og overrasket alle med å faktisk vinne. Så annekterte de Korea, men de stoppet ikke der. Under 1. VK, tok de Tysklands kolonier og øyer i Asia. Og så i en ulykke som kanskje var fabrikkert av den japanske hær, sprengte en bombe opp et japansk tog i Mansdjuria, som ga dem en unnskyldning til å lansere en invasjon og ta over. Så her er situasjonen: Nazi-Tyskland, fascist Italia og Japan, alle trodde de var etnisk overlegne. Alle følte fiendtlighet mot de allierte, og alle ville militærisere og ta over mer ting.
05:38
Og det gjorde de. La oss starte med Tyskland. Hitler hatet Versaillestraktaten. Og, nå var han klar til å underminere den. I fullstendig overtredelese av traktaten ble den første Luftwaffe skvadronen satt opp, Militærtjeneste ble introdusert, og hæren ble "pimpa" opp. De allierte gjorde ingenting. Så sendte Hitler hæren sin tilbake til den demilitæriserte Rhinland, og ga ordre om umiddelbar tilbaketrekning om de allierte dukket opp. De allierte gjorde ingenting. Med et styrket militæret, kunne han nå gå til steg 2. Han ville drastisk øke den ariske befolkningen. Og for å gjøre det, trengte han "Lebensraum" med andre ord; måtte han ta over verden. Men enn så lenge holdt en god porsjon av Europa. Og han begynte å se mot sine naboer. De allierte begynte endelig å bli bekymret, så de innførte en ganske unyttig diplomatisk strategi kalt kompromisspolitikk. Og det gikk slik: Hitler sa "Jeg vil ha den tingen". Og de allierte ville si "du kan ikke ha den tingen Ok du kan den tingen, men ingenting mer" "jeg vil ha den tingen". og gjenta. I 1938, Hitlers hær marsjerte inn i Østerrike, og tok det, uten motstand. Dette er Tyskland nå. Så forlangte han å bli gitt Sudetenland, et område i Tjekkoslovakia med mange etniske tyskere. De allierte holdt et møte med Hitler i Munchen og sa, "Vi kommer til å gi deg det du vi -" "VENT LITT"
06:40
"Dette møtet handler om mitt territorium, burde ikke jeg også være med?" "uansett, vi kommer til å gi deg det du vil ha" "SERR?" "jaja" "så enkelt som det?" "jupp" "Hva er haken"? "Bare signer dette papiret hvor du lover å ikke invadere resten av Tjekkoslovakia" "okay" Chamberlain returnerte hjem seierrik, vinkende med sitt signerte papir i luften. Annonserte at krisen var unngått, og en fortsettelse av verdensfreden, og vi bygde en statue av Chamberlain i hans ære og vær dag på den 30. september feirer vi Chamberlain dagen. "Hitler invanderer resten av Tjekkoslovakia". "Hva?" "Han innvanderer resten av Tjekkoslovakia" "Oi. du løy for meg." "Hva forventet du? jeg er Hitler" For ikke å bli oversteget, ville Mussolini også ta del i handlingen. Han tenkte til seg selv, "finnes det ingen ukoloniserte nasjoner der ute som er så underutviklet at befolkningen vil forsvare seg mot våre tanks med pil og bue og trespyd? Å, det finnes? Fantastisk!" Og så tok han det. Italia ville også kontrollere inngangen til Adriaterhavet Så de okkuperte Albania. Deretter, i en annen hendelse, som muligens var fabrikkert av japanerne, skuddd ble avfyrt mellom Japanske og kinesiske tropper på Marco Polo Broen. Og Japan lanserte enda en ny invasjon mot Kina. De feide gjennom Beijing og Shanghai, og deretter avanserte gjennom Yangtze dalen til Kinas daværende hovedstad, Nakink.
07:50
Det var her man så det verste av Japans sjokkerende grusomheter gjort mot det kinesiske folk. Tilbake i Europa, Tyskland og Italia offentliggjorde deres forhold gjennom signeringen av Stålpakten. Så snudde Hitler sine øyne mot Polen, og den forhatte polske korridoren, som splittet Tyskland i to. På dette punktet måtte de allierte sette foten ned. Og de advarte han at en invasjon mot Polen betød krig. Hitler hadde planer om å fortsette avansementet sitt østover, men han ville ikke sloss på to fronter. Derfor inngikk han en allianse med Stalin, og sa, "Hva om vi begge invanderer Polen og deler det mellom oss, og jeg vil definitivt ikke avstå mot å forråde deg en gang i fremtiden." "Høres... greit ut." Denne nye alliansen sjokkerte vesten. 1. September 1939, tyske tropper entret Polen, og Storbritannia og Franrkike erklærte krig mot Tyskland. Polakkene kjempet hardt, men de var underlegne mot de to gigantene som kom knusende fra hver sin side. Så kom en periode kalt "Liksomkrigen", hvor alle bare satt stille og ikke gjorde noe. Franskmennene hadde satt igang en liten invasjon av Saarområdet, men de opprettholdt hovedsaklig forsvarsposisjoner, og snudde etterhvert, og så seg fornøyd med det. Apropos Frankrike, Franskmennene var fremdeles superstolte av deres seier i 1. VK. Og de hadde egentlig ikke gått videre fra det.
08:59
De brukte fremdeles hester, de sendte meldinger med motorsykkel istedenfor å bruke radio, ordre fra hærsjefene var ganske vage, og troppene sjelden inspisert. De bygde en linje med forsvarsverk langs den Tyske grensen, men gadd ikke å utvide den helt til kanalen. Og de ville ikke avfyre artilleriskudd mot Tyskland ut av frykt mot reprisaler. I en krig. De ville ikke angripe fienden. I begynnelsen var ikke Storbritannia stort bedre. Chamberlain håpet fremdeles naivt at krigen kunne ende på en diplomatisk måte. Istedenfor bomberaid, droppet RAF propaganda brosjyrer over tyske byer, hvor en flykommandant sa de utgjorde ingenting annet en dopapir for resten av krigen. De sendte også bare 200'000 menn til Frankrike, mens franskmennene hadde mobilisert millioner. Både Storbritannia og Frankrike ville unngå gjentagelse av 1. VK og de ville holde krigen så langt borte fra hjemlandet som mulig. Så de så mot nord, mot Norge. Nøytrale Sverige eksporterte jernmalm til Tyskland, gjennom nøytrale Norge. De allierte spurte de om de kunne stanse jernmalm eksporten til Tyskland. Men de avslo. Deretter angrep Sovjet Unionen Finland. Så de allierte sa "Hva om vi landsetter tropper i Norge og flytter dem over Sverige for å hjelpe deres gode venn Finland? Og på veien kanskje ta over deres jernproduksjon." Men Norge og Sverige sa fremdeles nei.
10:03
Så Storbritannia satte ut miner langs kysten. For å tvinge transportskip ut mot internasjonalt farvann, de angrep også et tysk skip de fant i området. Hitler skjønte hva de allierte ville, og kjapt flyttet troppene sine for å sikre jernmalmen. Han igangsatte en invasjon gjennom Danmark inn mot Norge. De allierte kjappet seg for å landsette troppene på kaihavner langs kysten, men Tyskland hadde tatt kontroll over Norges flystriper, og deres luftoverlegenhet bestemte seg for å sloss. De allierte måtte trekke seg tilbake. 'Etter denne flausen, trakk Chamberlain seg som statsminister. Og ble erstattet med Winston Churchill, som hadde en noe annerledes innstilling mot tyskerne. Hitlers generelle strategi var lik Tysklands 1.VK strategi. Angrip Frankrike, overvinn Frankrike, slå ut Storbritannia i samme slengen, deretter snu mot Sovjet Union og vinn krigen. Under Liksomkrigen, hadde de allierte gitt Hitler nok tid til å forberede sine styrker. Nå var han klar for angrep. De allierte ville sette tropper i Belgia, men Belgia sa nei. Og i et angrep som overrasket ingen, igangsatte Hitler en invasjon for å gå rundt Frankrikes forsvar. De allierte kjørte inn mot Belgia i full fart, for å møte den tyske invasjonen. Og det så ut som en gjentagelse av 1. VK var på vei. Men denne gangen hadde Hitler et ess i ermet. Når tyskerne avanserte, sendte de tusenvis av flyktninger vestover,
11:04
for å forsinke de allierte. Så, i sør, franskmennene hadde forlatt Ardennene, et område fylt av åser og skog, ganske dårlig forsvart, fordi de trodde det var naturlig ugjennomtrengelig. Vel, tyskerne var i gang med å trenge gjennom med alt de hadde. De sendte 50 Wehermacht divisjoner gjennom, og omkranset de allierte troppene lynraskt. De beste av de allierte troppene var fanget. Tyskerne skviset dem fra alle sider, slo ut Frankrikes beste hær, og utslettet nesten den britiske og. Men i siste liten klarte de å unnslippe Dunkirk, med til og med bitiske sivile skip som tok den farefulle ferden for å bringe sine unge menn hjem. Med nesten alle franske styrker forsvunnet, kunne tyskerne seile gjennom, ta Paris og Frankrike falt. Det tyskerne ikke klarte i 1. VK, klarte Hitler sånn uten videre. Hitler hadde håpet at med Frankrikes fall, ville Storbritannia også miste håp og søke om fred. Men ganske irriterende, gjorde de ikke det. Og han trengte å sikre vestfronten. Så han prøvde å tvinge dem, med tankespill. Storbritannia var nå helt alene og Hitler ville understreke det. Først og fremst, rett før Frankrike falt, hadde Italia endelig erklært krig mot de allierte. Som gjorde Storbritannias situasjon enda verre. Etterpå, istedenfor å bare okkupere hele Frankrike, okkuperte Hitler kystområdene for forsvar,
12:05
men tillot Frankrike og forsette sin eksistens gjennom en tysk liksomstat. På denne måten, så de ut som den gamle britiske allierte, hadde byttet side. Hitler hadde også håpet at Storbritannia ikke ville angripe noen av deres gamle alliertes marinebaser eller kolonier i Afrika, for å gi Hitler en ekstra forsvarslinje mot sør. Men Storbritannia svarte med å seile ned mot Frankrike marinebase i Algerie og ødela en hel del skip. Sånn. Hitler begynte planleggingen for invasjonen av Storbritannia. Før tyske tropper kunne lande på britisk jord, trengte han luft- og marineoverlegenhet på tvers av kanalen. Bølger av tyske bombere kom, i totalt mindre tall jobbet RAF tappert hele døgnet i et forsøk på å stanse det tyske angrepet. I begynnelsen, angrep Luftwaffe britiske havner og kystbygninger. Så angrep de RAF baser, som svekket RAF evne til å forsvare nasjonen. Og det så ut som Hitlers store britiske invasjon var på vei. Men så, Churchill beordret et lite, ganske ubetydlig bomberaid over Berlin. Det gjorde ikke mye skade, men Hitler var rasende, og umiddelbart beordret Luftwaffe til å refokusere sine angrep mot sivile mål i London. Barn ble sent til landsbygda, bort fra sine foreldre, for å unngå fare. Og gjentatte turer til luftraid tilfluktssteder ble en daglig rutine. Men britisk moral var sterk. Smiler, strikking, henger rundt hverdagslig,
13:08
disse personene hadde baller av stål. Denne re-fokuseringen av London ga også RAF pusterom til å reorganisere. Så Hitler skjøt seg selv i foten på en måte. Bare foten for nå. Endelig, sendte Luftwaffe et massivt angrep mot London, og RAF suksessfullt motstod det, ødela mange av de tyske flyene, og plasserte dermed luft overlegenheten i hendene til Storbritannia. Hitlers invasjon måtte utsettes, men bombingen av britiske byer fortsatte en stund.

DOWNLOAD SUBTITLES: