A brief history of chess - Alex Gendler

A brief history of chess - Alex Gendler

SUBTITLE'S INFO:

Language: Hungarian

Type: Human

Number of phrases: 79

Number of words: 557

Number of symbols: 3616

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Fordító: Andrea Jovanovic Lektor: Péter Pallós A támadó gyalogság lassan előrehalad, az elefántjai már áttörték a védelmi vonalat. A király próbál visszavonulni, de az ellenség lovassága hátulról támadja. A menekülés lehetetlen. De ez nem igazi háború, s nem is csak játék. Másfél évezredes létezése alatt a sakk a katonai stratégia eszközeként, az emberi kapcsolatok metaforájaként és a zsenialitás mércéjeként ismert. Legkorábbi írásaink a sakkról a 7. századból erednek, de a játék eredetéről szóló legendák egy századdal korábbiak. Állítólag, mikor a Gupta Birodalom legfiatalabb hercege harcban esett el, a testvére kieszelte, hogyan ábrázolja gyászoló anyjuknak a történteket.
01:00
A más népszerű időtöltésre használt 8x8-as astapada táblán új játék jött létre két kulcsfontosságú jellemzővel: eltérő figurák eltérő lépésszabályokkal és egyetlen királyfigura, melynek sorsa döntötte el a játék kimenetelét. A játék eredeti neve csaturanga volt, amely a "négy hadosztály" jelentésű szanszkrit szóból ered. Mikor elterjedt a Szászánida Újperzsa Birodalomban, akkor nyerte el mostani nevét és terminológiáját: a sakk a sahból ered, jelentése király, és a sakk-matt a sah matból, vagyis "a király gyámoltalan." Perzsia 7. században történt iszlám meghódítása után a sakk elterjedt az arab világban. Meghaladva taktikai szimulátor szerepét, költői ábrázolások gazdag forrásává vált. Diplomaták és udvaroncok sakkfogalmakkal ábrázolták a politikai hatalmat. Uralkodó kalifák váltak szenvedélyes játékosokká.
02:03
A történész al-Maszúdi a sakkot az emberi szabad akarat jelképének tartotta, szerencsejátékokhoz képest. A középkori kereskedelem a Selyemút mentén vitte a játékot Kelet- s Délkelet-Ázsiába, ahol sok helyi változata alakult ki. Kínában a sakkfigurák a tábla mezőinek metszéspontjában helyezkedtek el, nem pedig belül, mint az eredeti Go stratégiai játékban. A mongol Timur Lenk emír uralkodása alatt 11x10-es táblákat használtak biztonsági mezőkkel, melyeket bástyáknak neveztek. A japán sógiban a levett figurákat az ellenfél használhatja. A sakk Európában kezdte felvenni modern alakját. I. e. 1000-ben a játék az udvari nevelés részévé vált. A sakkot jelképként használták az egyes társadalmi rétegek szerepeinek eljátszásához, és a figurákat új összefüggéseikben értelmezték újra. Ekkor az egyház gyanakvóan tekintett a játszmákra.
03:06
Moralisták figyelmeztettek, hogy túl sok időt szánnak a játékokra, így a sakk rövid időre be volt tiltva Franciaországban. Ennek ellenére a játék elterjedt, és a 15. században vette fel a számunkra ismert formáját. A tanácsadó gyenge figurája helyébe az erőteljes királynő, a vezér lépett, valószínűleg az újonnan megjelent erős uralkodónők hatására. A változás felgyorsította a játékot, és más szabályok népszerűvé válásával megjelentek a gyakori megnyitásokról és végjátékokról szóló elemzések. Megszületett a sakkelmélet. A felvilágosodás korával a sakk a királyi udvarból kávéházakba költözött. A sakkot ma a kreativitás kifejező eszközének tekintjük, amely bátorítva a merész lépéseket és drámai játszmákat. E romantikus stílus az 1851-es halhatatlan játszmában ért a csúcspontjára, mikor Adolf Anderssen mattot adott,
04:07
miután feláldozta vezérét és mindkét bástyáját. A hivatalos versenyzés 19. századvégi megjelenésével a stratégiai számítások a drámai érzék fölé kerekednek. A nemzetközi versenyek elterjedésével a sakk geopolitikai jelentőséget nyert. A hidegháború alatt a Szovjetunió hatalmas erőforrásokat fektetett sakktehetségeibe, ami világbajnoki túlsúlyt eredményezett a század hátralevő részében. De az orosz túlsúlyt igazán megrengető játékos nem egy másik állam polgára volt, hanem a Deep Blue nevű IBM-számítógép. Sakkozó számítógépeket évtizedeken át fejlesztettek, de 1997-ben a Deep Blue Garry Kaszparov feletti győzelme az első alkalom volt, hogy gép győzte le a világbajnokot. Manapság a sakkszoftverek rendszeresen képesek legyőzni a legjobb emberi játékosokat. De mind a tökéletesen elsajátított játék,
05:08
mind a gépek is az emberi zsenialitás termékei. Talán ugyanez a zsenialitás emel ki minket ebből a látszólagos sakkmatt helyzetből.

DOWNLOAD SUBTITLES: