The Dyatlov Pass Case

The Dyatlov Pass Case

SUBTITLE'S INFO:

Language: Serbian

Type: Human

Number of phrases: 208

Number of words: 2307

Number of symbols: 11834

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:13
Početkom 1959. grupa planinara se odlučila da ode na ekspediciju preko planinskog predela zapadnog Sovjetskog saveza. Grupu je činilo devetoro iskusnih muškaraca i žena koji su dobro poznavali sibirsku divljinu. Ali, ova avantura će ispasti njihova poslednja. Uprkos kriminalističkoj istrazi, fotografijama i zapisima, slučaj je ostao nerešen, duže od pola veka. Ovo je slučaj Dyatlovog prolaza. U rano jutro 23. januara 1959, tim od desetoro skijaša i planinara se ukrcao na voz koji je krenuo ka Uralskim planinama u sred Sovjetskog saveza. Grupa se sastojala od osam muškaraca i dve žene, sa Igormom Dyatlovim kao vođom grupe. Dok je voz polako napredovao dublje u planinsku sibirsku tajgu, u dnevnik grupe je unesen poslednji zapis: "Pitam se šta nas čeka na ovom izletu? Da li će se nešto novo desiti?" Tokom narednih nekoliko dana, grupa će se prepirati u vezi vrste prevoza.
01:34
Prvo autobus, onda kamion, zatim konj i sanke, i na kraju će nastaviti skijama peške. 28. januara, jedan od izletnika, pod imenom Yuri Yudin, je počeo da se oseća vrlo loše, i na kraju je odlučio da se vrati natrag dok je ostalih devetoro iz grupe nastavilo po planu. Ove fotografije su uslikane pre nego što su se razišli, i to će biti poslednji put kada je video svoje prijatelje žive. Grupa je nastavila svoju ekspediciju preko snegom prekrivene divljine i dokumentovala sve vredno pomena u dnevnike, kao i sa više kamera. Pronađene fotografije i zapisi iz dnevnika sugerišu da je putovanje napredovalo onako kako biste očekivali, bez ikakvih nepredviđenih komplikacija. Samo dosta snega, velika hladnoća i izazovan pejzaž. 1. februara, stigli su u podnožje planine poznato domorodačkoj Mansi populaciji kao Mrtva planina. Proveli su veći deo dana uspinjući se uz strminu i na kraju su odlučili da naprave kamp samo par stotina metara od vrha. Ovo su neke od poslednjih pronađenih fotografija iz kamera i poslednja rečenica poslednjeg zapisa u dnevniku glasi:
02:44
"Teško je zamisliti ikakav komfor na grebenu, sa piskavim zavijanjem vetra, stotinu kilometara daleko od ljudske naseobine." Nekoliko nedelja kasnije, prijatelji i rodbina su počeli da brinu. Niko nije čuo ništa od Igora ili od bilo kog drugog člana grupe. Posle duge rasprave, tim dobrovoljaca je na kraju otišao da ih nađe. 26. februara, odred za potragu je napokon locirao kamp na padini. Na prvi pogled prizora bilo je očigledno da je nešto krenulo užasno naopako. Šator je bio uništen, pokriven tankim slojem snega. Stvari i oprema planinara je bila uredno postavljena unutar šatora, ali je sam šator bio otvoren nožem, iznutra. Sledećeg dana, devet pari tragova otisaka stopala je vodilo dobrovoljce niz padinu ka obližnjoj šumi. S obzirom da su otisci ostavljali blaga udubljenja u snegu to je sugerisalo da su se na miran i uobičajen način spuštali niz padinu, za razliku od paničnog trčanja.
03:57
Tragovi stopala se od šatora mogu pratiti oko pola kilometra dok ih nije potpuno prekrio sneg. Onda su nastavili u pravcu traga, i ispod velikog kedrovog drveta na ivici šume pored ostataka improvizovane logorske vatre, našli su zaleđena tela Yuria Doroshenka i Yuria Krivonischencka. Trebaće im preko dva meseca da pronađu tela svih devetoro planinara. Prva dva su nađena veoma loše obučena. Bez jakni, pantalona, rukavica, kapa, čizama ili bilo čega što bi neko očekivao, s obzirom na ledenu klimu. Samo košulje, gaće i čarape. U vreme njihove smrti, bilo bi oko -30° (-22°F). Kedrovo drvo je prikazivalo znakove oštećenja, kao da se neko penjao uz njega, sa slomljenim granama do pet metara visine. Možda su pokušali da lociraju šator u mrklom mraku ili su možda pokušavali da se sakriju od nekoga ili nečega.
04:59
Sledeća tri planinara su otkrivena na različitim daljinama između šatora i drveta pokriveni sa nekoliko centimetara snega. Bili su bolje obučeni od predhodnih dvoje, ali ne mnogo, pošto su im i dalje nedostajali osnovni predmeti poput čizama, kapa i rukavica. Svi su oni pronađeni okrenuti ka smeru šatora, kao da su se mučili pokušavajući da se vrate u trenutku smrti. Dok su neki od njih pretrpeli lakše povrede, svih petoro je umrlo od hipotermije. Takođe treba pomenuti da je četvoro od njih bilo opijeno u vreme smrti. Poslednja četiri planinara su nađena na dnu malog brda, pokriveni sa tri metra snega, 75 metara od drveta, u suprotnom pravcu od šatora. Troje od njih je zadobilo smrtonosne povrede. Jedna osoba je imala frakturu lobanje, a dvoje je imalo slomljena rebra i masivna unutrašnja krvarenja. Medicinski istraživač je verovao da su povrede pretrpljene tokom pada i poredio ih je sa sudarom automobila. Povrede su nanešene dok su bili živi i nisu mogle biti nanešene od strane druge osobe.
06:03
Dvoje je takođe bilo pronađeno sa praznim očnim dupljama, a jednoj od žena je nedostajao jezik. Poslednji od četvorice je imao slomljen nos i deformisan vrat, ali je umro od hipotermije. I najmisterioznije od svega, kasnije je otkriveno da su tri artikla odeće bila izuzetno radioaktivna. 28. maja, kriminalistička istraga slučaja je obustavljena sa misterioznim i neverovatno nejasnim zaključkom. Vođa istrage je napisao u poslednjem izveštaju: "Uzrok smrti je nepoznata nesavladiva sila koju planinari nisu uspeli da nadvladaju." Ne baš tačno zadovoljavajući odgovor, i jedva ikakav zaključak. Zato, samo u slučaju da "Galaktičko carstvo" nije imalo nikakve veze sa smrću planinara, da li je moguće objasniti neke od zagonetnijih detalja na manje nebulozan, uverljiv način? Hajdemo da pokušamo. Činjenica da je Dubinini nedostajao jezik, je naduvana van svake mere.
07:06
Neki kažu da je odsečen ili iščupan dok je još dalje bila živa, drugi kažu da su ga pojeli lešinari posle smrti, dok neki čak tvrde da je jezik kasnije nađen negde drugde. Ali pročitao sam medicinski izveštaj, i evo ga šta on kaže: "Dijafram usta i jezika nedostaje." To je sve. Nema ničega o sečenju ili otkidanju ili bilo čemu. Ne znam kako ili odakle je počelo, ali izgleda da je stavljen preterani značaj na ovaj nestali jezik dok u realnosti, to je vrlo mali detalj. Makar, medicinski istraživač je verovao da je to mali detalj, inače bi ga detaljnije obrazložio. Na primer, isti odeljak istog izveštaja piše: "duboke rupe, očne jabučice nedostaju." Podjednako misteriozno, zar ne? U stvari, ne, zato što medicinski istraživač nudi objašnjenje za oba: "povrede mekog tkiva glave (...) su posmrtne povrede (putrefakcija i raspadanje) Dubininog leša, koji je bio izložen vodi neposredno pre otkrivanja."
08:08
Čak je dodao "(putrefakcija i raspadanje)" u zagradama da razjasni na šta tačno misli. A ovo nije čak ni bilo ekskluzivno kod Dubinine, pošto su i poslednja četiri tela bila oštećena zbog istopljenog snega. Neki koji tvrde da je njen jezik morao biti uklonjen dok je i dalje bila živa ukazuju na činjenicu da je imala oko 100 grama krvi u svom stomaku. Ali ni to takođe nije potpuno tačno. Relevantni deo forenzičkog ispitivanja glasi: "stomak je sadržao do 100 cm3 tamne crvene sluzave mase." To je oko 10 cl nečeg (najverovatnije hrane) pomešano sa nečim crvenim(najverovatnije krvi). Tako da ne znamo koliko je krvi bilo u njenom stomaku, samo da jeste bilo krvi u njenom stomaku. Što nije tako čudno, s obzirom da je imala masovno unutrašnje krvarenje. Jedan od najmisterioznijih aspekata je da su tri zasebna artikla odeće, otkrivena na dva tela, bila radioaktivna. Što zaista i zvuči misteriozno, ali morate da
09:13
imate na umu da je skoro sve ima neznatnu radioaktivnost. Tako da nam je potrebno više detalja. Radiološka istraživanja tvrde da pod normalnim okolnostima oblast od 1500 cm2 ne bi trebala da nadmašuje 5000 raspada po minuti (dpm). Samo tri artikla odeće su prevazilazila ili bila jednaka toj granici na 5000 dpm, 5600 dpm i 9900 dpm. Jedino dato objašnjenje u izveštaju je: "...odeća je kontaminirana kad je radioaktivna prašina padala iz atmosfere, ili je odeća bila podložna kontaminaciji kad je stupila u kontakt sa radioaktivnim supstancama." Drugim rečima, nisu bili u stanju da utvrde tačno kako je odeća bila zagađena, ali nije nerealno verovati da je to bio rezultat prirodnih procesa. Ali samo u slučaju da nisu bili u pitanju prirodni elementi, možda postoji alternativno objašnjenje. Kolevatov je ranije radio u postrojenju koje je razvijalo nuklearni materijal, a
10:13
Krivonischenko je ranije radio u strogo tajnoj fabrici za proizvodnju plutonijuma za nuklearna oružja. A tri artikla radioaktivne odeće su pripadali Kolevatovu i Krivonischenkovu. U vreme nestanka planinara, brojni izvori su tvrdili da su videli NLO-ove u obliku svetlosti koja se kretala po noćnom nebu, od par sekundi do nekoliko minuta. Ovo uključuje tri vojnika i dve različite grupe planinara. Neki svedoci takođe tvrde da je domorodačka Mansi populacija kao i grupa geologa rekla njima da su oni posmatrali vatrene lopte na nebu približno u vreme incidenta. Problem sa viđenjima NLO-a je da su oni, pa, neidentifikovani i često neproverljivi kao rezultat toga. Samo jedna od izletničkih grupa je prijavila da je videla NLO tokom noći incidenta, dok su se druga viđenja desila pre ili kasnije. A onda ima i ovo. Ovo je poslednja snimljena fotografija sa jedne od kamera planinara.
11:16
Čini se da je to fotografija neke vrste svetlosti, napravljena usred noći. Nažalost, fotografija je neopisiva kao i NLO koga tvrdi da opisuje. Može, bez sumnje, da bude fotografija NLO-a, i može, bez sumnje, da bude fotografija sveće, baterijske lampe, vatre, peći ili bilo čega drugog. Ali hajde da pretpostavimo da ovo jeste fotografija nečega na noćnom nebu, šta bi to potencijalno moglo da prikazuje? Ja mogu da pomislim na par mogućnosti: raketa, parče rakete, veštačko svemirsko đubre tokom povratka(u atmosferu), padajući avion, ili možda meteor. Ništa što bi bilo vrlo iznenađujuće, s obzirom da je ovo Sovjetski savez bio usred hladnog rata, kao i takođe trke za svemir. Tako da bi i bilo mnogo vazdušne aktivnosti. U vreme kada je istraživanje svemira bilo sveže koliko i "princ koji živi u bogatom L.A. susedstvu", nije iznenađujuće da ljudi nisu bili u stanju da identifikuju misteriozna svetla. Bez obzira, nije moglo da sleti blizu planinara, jer bi ga našao istraživački tim.
12:23
A ako je objekat već bio odnešen, trebalo bi da postoje dokazi u obliku mesta pada, otisaka stopala i drugih aktivnosti na zemlji. Tako da, s obzirom da nema očigledne veze između NLO-a i nestanka planinara, ostaviću ovo u kutiju "sablasne crvene haringe". I, šta se desilo? Zašto su napustili šator? Zašto je isečen iznutra? Kako su neki od njih pretrpeli tako teške povrede, dok su drugi podlegli hladnoći? Zašto je toliko njih bilo loše obučeno? Mislim da je najveća misterija kako je ovo ostala misterija s obzirom na obilje informacija. I tako, pošto sam proveo veći deo ovog meseca u unajmljivanju više ruskih prevodioca, čitajući ogromnu količinu materijala u rasponu od teorija o KGB prikrivanju, do jednostavne lavinske nesreće, ovo je ono što ja smatram najverodostojnijim objašnjenjem. Za početak, zašto bi napustili šator? To izgleda kao najvažniji deo slagalice koji fali.
13:28
Ja bih rekao da bi jedina stvar koja bi mogla da ih primora da odu morala da bude neposrednja pretnja unutar šatora. Ako se nešto nalazilo napolju, poput životinje ili NLO-a, onda ne bi bilo razloga da se šator iseče i otvori. Nije bilo znakova lavine, mada možda su pobegli, verujući da je lavina krenula ka njima. Problem sa tom teorijom je da otisci stopala pokazuju da su hodali na miran i usklađen način niz padinu za razliku od trčanja usled panike. Znači nešto ih je nateralo da paniče unutar šatora ali kada su izašli, smirili su se i doneli svesnu odluku da hodaju niz padinu. Sada, bacite pogled na ovu fotografiju. Cev koja viri iz ulaza u šator je izduvna cev od unutrašnje peći. Ovo je bio potpuno jedinstven i domaće napravljen dizajn, pošto je vođa grupe lično napravio peć. Znamo da su koristili peć na noć incidenta, pre nego što se incident desio, zato što su delimično pojedeni komadi pečene šunke i slanine nađeni unutar šatora.
14:29
Mislim da su posle rasklapanja peći i uklanjanja izduvne cevi, ugarci iz peći slučajno rasplamsali. Pošto je izduvna cev bila uklonjena, dim bi napunio šator u sekundi. Dok su pokušavali da kontrolišu plamen, isekli su par rupa na vrhu šatora da bi dim izvetrio. Kad to nije uspelo, i postajalo je sve teže da se diše, strana šatora je isečena i otvorena i svi su pobegli u panici. Postoji još dokaza da podrži ovu teoriju. Na nekoliko članova grupe otkrivene su opekotine na telu, i nagorela odeća. Što je definitivno mogao biti rezultat improvizovane vatre ispod drveta, ili možda usijane metalne peći. Neki od njih su takođe otkriveni sa krvlju oko usta, a iskašljavanje krvi je mogući simptom udisanja dima. Onda postoji ova fotografija, uslikana dan pre incidenta. Jakna je očigledno bila spaljena, ali pitanje je kako? Moguće je da su varnice iz peći slučajno zapalile jaknu.
15:33
Okej, znači uspeli su da izađu i brzo su shvatili u kakvoj su se opasnoj situaciji našli. Temperature ispod nule, bez skloništa, loše obučeni, usred snežne oluje, usred noći, usred nedođije. U ovom trenutku, mislim da je jedan ili više njih doneo odluku da krene ka najbližem zaklonu, a oni su znali da su to šume. Rezonovanje iza ove odluke je verovatno bilo višeznačno. Dim iz šatora je možda učinio nemogućim da ostanu u njegovoj blizini, ili ih je i dim možda naveo da misle da je šator bio u požaru. Neki od njih su bili opijeni što je možda uticalo na njihovo rasuđivanje kao i na njihovu osetljivost na hladnoću. I možda su takođe verovali da su bliže šumi nego što zaista jesu. I napokon su dosegli šumu i odmah su počeli da lože vatru. Neki su se popeli na drvo i izviđali okolinu dok su oni koji su bili bolje obučeni krenuli dublje u šumu. Oko 75 metara od drveta, četvoro njih je izazvalo manju lavinu koja ih je odnela preko
16:34
ivice u jarugu sa dubinom od oko 3 metra. Pošto je dno bilo puno kamenjem i ledom, zadobili su smrtonosne povrede. Troje od ostalih petoro planinara je odlučilo da krene natrag ka šatoru, dok se ostalih dvoje polako smrzlo do smrti, pored bledog plamena.

DOWNLOAD SUBTITLES: