Why the majority is always wrong | Paul Rulkens | TEDxMaastricht

Why the majority is always wrong | Paul Rulkens | TEDxMaastricht

SUBTITLE'S INFO:

Language: Greek

Type: Human

Number of phrases: 196

Number of words: 1429

Number of symbols: 7504

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Μετάφραση: MARIA TIAKA Επιμέλεια: Lucas Kaimaras Το 1942, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και μια μέρα έβαλε ένα διαγώνισμα φυσικής στην τάξη των τελειόφοιτων της ειδικότητας Φυσικής. Περπατούσε στην πανεπιστημιούπολη με τον βοηθό του, και ξαφνικά, ο βοηθός του κοιτά τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και λέει, «Δρ. Αϊνστάιν, αυτό το διαγώνισμα που μόλις βάλατε στους τελοιόφοιτους της Φυσικής, δεν είναι ακριβώς το ίδιο διαγώνισμα που βάλατε πέρσι στην ίδια τάξη;» «Ναι, ναι,» είπε ο Αϊνστάιν, «είναι ακριβώς το ίδιο». «Μα Δρ. Αϊνστάιν, πώς το κάνατε αυτό;» ρώτησε ο βοηθός. «Ξέρεις,» είπε ο Αϊνστάιν, «οι απαντήσεις έχουν αλλάξει». (Γέλια) Οι απαντήσεις έχουν αλλάξει. Με άλλα λόγια, ό,τι ίσχυε για το 1942, ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι ερωτήσεις ίσως είναι ίδιες, αλλά οι απαντήσεις έχουν αλλάξει. Δηλαδή, αυτό που σε έφερε έως εδώ, δεν θα σε πάει παραπέρα.
01:11
Κι αν θες να έχεις αποτελέσματα που ποτέ πριν δεν είχες, τότε, πρέπει να κάνεις πράγματα που ποτέ πριν δεν έκανες. Η ερώτηση τώρα είναι φυσικά: Υπάρχει λογική πίσω από αυτήν την τρέλα; Γίνεται ο καθένας από εμάς να κάνει απίθανα πράγματα και πραγματικά να δημιουργήσει απίστευτα αποτελέσματα; Τα καλά νέα είναι ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι «ναι». Επειδή αυτό που θα εξηγήσω σήμερα είναι γιατί, όταν μιλάμε για επιτυχία, η πλειοψηφία είναι πάντα λάθος, και πώς μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε για να κερδίσετε όσα περισσότερα μπορείτε από όλα όσα έχετε. Αλλά ας δούμε πρώτα κάτι ενδιαφέρον, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Γενικά, όταν άνθρωποι, ομάδες και οι οργανισμοί φτάνουν σε αδιέξοδο, συνήθως κάνουν ένα από τα εξής δύο: ή κάνουν περισσότερο από τα ίδια πράγματα, ή λιγότερο από τα ίδια. Αλλά σπάνια βλέπεις κάποιον να αρχίζει να κάνει διαφορετικά πράγματα. Αν κοιτάξετε τα δεδομένα, με ενδιαφέρον θα δείτε ότι μόνο περίπου 3% των ανθρώπων τείνουν να κάνουν διαφορετικά πράγματα.
02:18
Το υπόλοιπο 97% επιμένει στη λανθασμένη τακτική του, σαν τρελός ταύρος που παίρνει στεροειδή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ, πρέπει να κάνουμε άλλη ερώτηση. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι: Ποιος είναι ο σκοπός της σκέψης; Ποιος είναι ο στόχος της σκέψης; Αν ρωτήσεις έναν νευρολόγο, θα σου πεί, «Ο σκοπός της σκέψης είναι να σταματήσει τη σκέψη». Ο σκοπός της σκέψης είναι να πάψει τη σκέψη. Τι εννοεί ο ποιητής; Ας το εξηγήσουμε: Η σκέψη είναι δραστηριότητα που καταναλώνει πάρα πολύ ενέργεια. Έτσι όποτε σκεφτόμαστε, προσπαθούμε να είμαστε σύντομοι, και μετά επιστρέφουμε στον αυτόματο πιλότο. Πάνω από το 95% της ζωής μας είμαστε στον αυτόματο πιλότο. Για παράδειγμα, είναι όπως όταν οδηγείτε και ξαφνικά λέτε, «Αμάν! Τι έκανα την προηγούμενη μισή ώρα;» Το μυαλό σας ήταν σε αυτόματο πιλότο. Ένα άλλο παράδειγμα. Πολλοί από εσάς αυτή τη στιγμή με ακούτε στον αυτόματο πιλότο. Και ξέρω ποιοι είστε. (Γέλια)
03:35
Το θέμα είναι, αν το μυαλό σας είναι στον αυτόματο πιλότο, αυτό οδηγεί σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «νοητική μυωπία», κάπως σαν να βλέπετε με παρωπίδες. Είναι πρόβλημα όταν περιορίζεται η περιφερειακή σας όραση γιατί οι άνθρωποι μπερδεύονται σχετικά με την απόδοσή τους. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά άτομα περνάνε τη ζωή τους δρώντας σαν έναν μέτριο οδηγό αγώνων που κάθεται στο αμάξι του, κοιτάει στον καθρέφτη του, βλέπει τους ανταγωνιστές, και τελικά είναι τόσο πίσω που νομίζει ότι είναι ο πρώτος. (Γέλια) Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι, συνήθως σκεφτόμαστε σαν μέσα σε κουτί, και το κουτί είναι μια καλή μεταφορά. Ας σχεδιάσω ένα κουτί. Αν κοιτάξετε καλά το κουτί, θα δείτε ότι τα όρια του κουτιού είναι πολύ καλά καθορισμένα. Σκεφτόμαστε μέσα στα όρια. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένα όριο είναι το νομικό, και σκεφτόμαστε εντός των νομικών πλαισίων. Παράδειγμα. Ελάχιστοι θα σκεφτόσασταν να κλέψετε το πορτοφόλι του διπλανού σας
04:44
για να χρηματοδοτήσετε την επόμενη καινοτομία σας. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω. Σκεφτόμαστε μέσα στα νομικά όρια, αλλά υπάρχουν και άλλα είδη ορίων. Τα τεχνολογικά όρια, τα φυσικά όρια, σκεφτόμαστε όμως και μέσα σε ηθικά όρια. Γι' αυτό σκεφτόμαστε μέσα στο κουτί. Τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Γιατί στην πραγματικότητα το κουτί μοιάζει περισσότερο έτσι. Εσείς πίσω που δεν μπορείτε να το δείτε, ο λόγος είναι ότι το κουτί είναι πολύ μικρό. (Γέλια) Να σας εξηγήσω πόσο μικρό μπορεί να είναι το κουτί. Για παράδειγμα, αν προτείνω, «Ας φάμε κάτι, ας δειπνήσουμε απόψε», ποιες θα ήταν οι επιλογές; Πιθανόν θα σκεφτόσασταν, «Ας παραγγείλουμε πίτσα», «Πάμε σε ένα εστιατόριο», «Θα μαγειρέψουμε σπίτι», και πολλά ακόμα. Αλλά πιστεύω λίγοι από εσάς θα σηκώνατε το χέρι για να πείτε, «Ας πάμε εδώ δίπλα στην εθνική οδό, να δούμε αν μπορούμε να βρούμε νεκρά ζώα δίπλα στο δρόμο και να φτιάξουμε ένα τραγανό δείπνο». (Γέλια)
05:58
Αυτή είναι μια ενοχλητική σκέψη. Αλλά το αστείο είναι, ότι για πολλούς αυτό θα ήταν μια εντελώς λογική απάντηση, τίποτα το παράξενο. Αυτό μας δείχνει ότι τα όρια του κουτιού της σκέψης μας είναι στην πραγματικότητα πάρα πολύ στενά. Αν κοιτάξετε καλύτερα στην επιχείρηση ή στον επαγγελματικό κλάδο σας, και εκεί σκέφτεστε μέσα σε ένα πολύ μικρό κουτί. Τα όρια αυτού του κουτιού, λέγονται στάνταρ της επιχείρησης, ή επιχειρησιακές νόρμες. Για παράδειγμα, αν έχετε εστιατόριο, τότε το στάνταρ είναι ότι οι άλλοι έρχονται στην επιχείρησή σας, τρώνε και μετά πληρώνουν. Αυτό είναι δεδομένο, έτσι κάνουν όλοι. Άλλο ένα παράδειγμα, αν δουλεύετε στον τραπεζικό τομέα, το λογικό είναι να σας δίνουν λεφτά, να λέτε ευχαριστώ πολύ, και να δίνετε τα χρήματα σε κάποιον άλλο. (Γέλια) Μα, αυτό κάνουν οι τράπεζες! Αυτά είναι τα στάνταρ στη βιομηχανία ή στον επαγγελματικό τομέα. Άλλα χρειάζεται να ξέρετε αυτό: Η «νόρμα» προέρχεται από το «normal» που θα πει «κανονικό». Με άλλα λόγια, αν κάνετε ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι,
07:08
θα έχετε τα αποτελέσματα που έχουν όλοι οι άλλοι, και αυτά είναι τα «νορμάλ» αποτελέσματα. Το θέμα είναι ότι στις μέρες μας κυνηγάμε τα ασυνήθιστα αποτελέσματα. Οπότε η ερώτηση-κλειδί είναι: Πώς μπορείτε να ξεφύγετε από το κουτί; Έξω από αυτό το πολύ μικρό κουτί της δουλειάς σας, και να μεταφερθείτε σε ένα ωραίο μέρος, όπου συμβαίνουν αξιοσημείωτες καινοτομίες. Πώς θα το κάνετε αυτό; Επιτρέψτε μου να σας δείξω την ενδιαφέρουσα περίπτωση των Λονδρέζων ταξιτζήδων. Αν θέλετε να γίνετε ταξιτζήδες στο Λονδίνο, πρέπει να γνωρίζετε την πόλη απ' έξω, και αυτό λέγεται «Η γνώση». Φυσικά θέλει χρόνια να βάλεις «τη γνώση» στο κεφάλι σου. Αυτό είναι πρόβλημα αν θέλετε να επεκτείνετε γρήγορα την επιχείρησή σας. Οπότε αναρωτήθηκαν: Πώς μπορούμε να επεκτείνουμε την επιχείρηση των ταξί, και ταυτόχρονα να προσλάβουμε οδηγούς ταξί που δεν έχουν ιδέα από Λονδίνο. Τότε κάποιος σκαρφίστηκε μια πολύ ευρηματική λύση. Λέει, «Ε, τότε θα έχουμε δύο ειδών ταξί. Το ένα θα είναι το κανονικό ταξί και το άλλο θα έχει ένα σήμα που θα λέει,
08:18
«Ο οδηγός αυτού του οχήματος δεν γνωρίζει τίποτα... (Γέλια) για την πόλη του Λονδίνου αλλά είναι πρόθυμος να τον κατευθύνεις εσύ». Αυτή ήταν πανέξυπνη λύση γιατί προσέλκυσε εκείνα τα άτομα που ζούσαν στο Λονδίνο, ήξεραν την πόλη πολύ καλά, και επιτέλους μπορούν να είναι τα αφεντικά στο ταξί. (Γέλια) Ιδιοφυές! Κυρίες και κύριοι, μπορεί να ακούγεται σαν μια ευχάριστη ιστοριούλα, αλλά έχει βαθύτερο νόημα. Γιατί ανακαλύψαμε ότι οι πρωτοποριακές καινοτομίες και τα τρομερά αποτελέσματα συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να φύγουν από τις νόρμες και τις σταθερές στην επιχείρηση ή στη δουλειά τους. Αυτό το βλέπουμε ξανά και ξανά. Για παράδειγμα, αν είχατε μια επιχείρηση με έπιπλα, και μια μέρα αποφασίζατε να πάψετε να συναρμολογείτε έπιπλα για τους πελάτες, πιθανόν να καταλήγατε με μια εταιρία που λέγεται ΙΚΕΑ. Άλλο παράδειγμα, αν είχατε μια εταιρία με Η/Υ,
09:25
και μια μέρα αποφασίζατε να μην πουλάτε τους υπολογιστές σε ένα κανονικό κατάστημα, πιθανόν να καταλήγατε με μια εταιρία όπως η Dell. Κυρίες και κύριοι, καταλήγουμε στο ότι υπάρχει μια λογική στην τρέλα. Και όταν αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία είναι πάντα λάθος, όσον αφορά στην υψηλή απόδοση, τελικά θα έχετε την ευκαιρία να πάψετε να μπαλώνετε τα πράγματα, και να καταφέρετε μαζική καινοτομία. Κυρίες και κύριοι, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος είπε κάποτε ότι ο σκοπός της ζωής δεν είναι να είσαι με το μέρος της πλειοψηφίας, αλλά ο σκοπός της ζωής είναι να αποφύγεις να καταταγείς στην κατηγορία των κλινικά τρελών. Αν κάνετε ό,τι κάνει όλος ο κόσμος, δεν θα ξεχωρίσετε και πιθανόν να είστε σε αδιέξοδο. Γι' αυτό, όταν μιλάμε για υψηλή απόδοση, η πλειοψηφία είναι πάντα λάθος. Το ξέρουμε αυτό. Ξέρουμε ότι το 3% των ανθρώπων μπορούν να πετύχουν τρομερά πράγματα.
10:38
Ο καθένας από εσάς μπορεί να ανήκει σε αυτό το 3% αποφασίζοντας από σήμερα, να ξεφύγετε από τα στάνταρ και τις νόρμες της επιχείρησής σας. Η εναλλακτική φυσικά, είναι να είστε μέρος του 97% που, στην τελική, θα δουλεύει για αυτό το 3%. (Γέλια) Από σήμερα και στο εξής, η επιλογή είναι ολοκληρωτικά δική σας. Ευχαριστώ πολύ. (Χειροκρότημα)

DOWNLOAD SUBTITLES: