Why Alien Life Would be our Doom - The Great Filter

Why Alien Life Would be our Doom - The Great Filter

SUBTITLE'S INFO:

Language: Slovenian

Type: Human

Number of phrases: 151

Number of words: 1255

Number of symbols: 6639

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Predstavljaj si, da je NASA danes razglasila, da so našli nezemljane. Bakterije na Marsu, čudne nezemeljske ribe v oceanih Evrope (lune) in tudi starodavne nezemljske ruševine na Titanu. Ne bi bilo to super? V bistvu ne, bilo bi grozno, celo uničujoče. Lahko bi pomenilo, da je konec človeštva neizogiben in, da morda pride kmalu. Zakaj? Zakaj bi bilo najbolj razburljivo odkritje našega življenja slabo? [Kurzgesagt uvod] Predstavljajmo si razvoj življenja od začetka do nas danes, kot niz stopnic. Prvi korak je mrtva kemijska sestava, ki se mora skupaj sestaviti v stabilne in odporne samoreproducirne vzorce, ki morajo biti sposobni se spremeniti in razviti. Drugi korak za naše zgodnje življenje je, da postane bolj kompleksno, sposobno gradnje bolj zapletenih struktur in bolj učinkovite rabe razpoložljive energije.
01:05
Na naslednjem koraku se te celice združijo, da postanejo večcelični organizmi ter omogočijo neverjetno pestrost in nadaljnjo zapletenost. Na naslednjem koraku bitja razvijejo velike možgane, kateri omogočijo uporabo orodji, kulture in deljenja znanja, kar ustvari še večjo kompleksnost. Vrsta lahko sedaj postane prevladujoča oblika življenja na svojem planetu in ga spremeni po lastnih potrebah. Zgodijo se prvi skromni poskusi odhoda iz tega planeta. Tukaj smo mi sedaj. V naravi življenja kot ga poznamo je, da se razširi, da prekrije vsak možen kotiček. In glede na to, da imajo planeti omejeno kapaciteto in življenjsko dobo, če hoče vrsta preživeti mora poiskati več krajev za širjenje. Koraki nad trenutnimi se zdijo logični. Koloniziraj svoje osončje, se razširi dlje, da dosežeš druge zvezde do zadnjega možnega koraka, nastanka čezgalaktične civilizacije. Zelo je verjetno, da je to univerzalni princip za civilizacije ne glede na njihovo domovino. Če je vrsta tekmovalna in dovolj zagnana, da zavzame lasten planet
02:13
se najverjetneje ne bo ustavila tam. Vemo, da je v Rimski cesti vse do 500 milijard planetov ter vsaj 10 milijard Zemlji podobnih planetov. Mnogo jih obstaja že milijarde let dlje od Zemlje. Vendar ne opažamo niti ene galaktične civilizacije. Morali bi videti kaj, vendar tam ni nič, vesolje se zdi prazno in mrtvo. To pomeni, da nekaj preprečuje živim bitjem, da preplezajo stopnišče čez korak na katerem smo trenutno mi. Nekaj kar naredi nastanek galaktične civilizacije izredno težek, morda nemogoč. To je Velik filter, izziv ali nevarnost, ki ga je tako težko premagati, da iztrebi skoraj vsako vrsto, ki ga sreča. Obstajata dva scenarija: Eden pomeni, da smo neverjetno posebni in imamo veliko srečo, drugi pa, da smo pogubljeni in tako rekoč mrtvi. Odvisno je kje je filter na našem stopnišču, za ali pred nami? Prvi scenarij.
03:21
Filter je za nami, mi smo prvi. Če je filter za nami to pomeni, da je enega od korakov, ki smo ga prečkali skoraj nemogoče opraviti. Kateri korak bi lahko bil? Je življenje samo izredno redko? Zelo težko je predvideti kako možen je pojav življenja iz mrtvih stvari. Soglasja ni. Nekateri znanstveniki mislijo, da se razvije povsod, kjer so pravi pogoji. Drugi, da je Zemlja morda edini živi kraj v vesolju. Še en kandidat je korak zapletenih živalskih celic. Zelo specifična stvar se je zgodila na tem koraku in kolikor vemo, se je zgodila samo enkrat. Primitivna lovska celica je pogoltnila drugo celico, vendar namesto, da bi jo požrla sta se celici združili. Večja celica je nudila zavetje, skrbela za sporazumevanje z okoljem in pridobivanjem virov, medtem ko je manjša uporabila svoj novi dom in zastonj stvari, da se je osredotočila na pridobivanje veliko dodatne energije za gostiteljico. Z obilo energije je gostiteljska celica lahko zrasla več kot včasih
04:26
in si zgradila nove in drage stvari s katerimi se je izboljšala medtem ko je gostja postala gonilna sila celice (mitohondrij). Te celice sestavljajo vsako žival na planetu. Morda obstaja na milijarde z bakterijami prekritih planetov v Rimski cesti, vendar niti eden od njih ni dosegel naš nivo kompleksnosti ali inteligence. Mi ljudje se počutimo zelo pametne in sofisticirane s svojimi križankami in romantičnimi romani, vendar veliki možgani so v prvi vrsti zelo draga evolucionarna investicija. So krhki. Ne pomagajo v spopadu z medvedom. Stanejo ogromne vsote energije in kljub njim so moderni ljudje potrebovali 200 000 let, da so prišli iz ostrih palic do civilizacije. Biti pameten ne pomeni, da samodejno zmagaš. Morda inteligenca ni tako sijajna in imamo srečo, da se je pri nas obnesla. Drug scenarij: filter je pred nami. Mnogo drugih je že umrlo. Veliki filter pred nami je v nevarnosti več stopenj hujši, kot karkoli kar smo do sedaj doživeli.
05:32
Tudi, če bi večino nas pobila velika katastrofa in nas spravila nazaj za več tisoč let, bi preživeli in si opomogli. In če si lahko opomoremo, tudi če to traja milijon let, to ni veliki filter, vendar samo manjša prepreka do navsezadnje galaktične civilizacije. Na vesoljskem časovnem razponu je celo milijon let samo pomežik očesa. Če Veliki filter res leži pred nami, mora biti tako nevaren, tako popolnoma uničujoč in močan, da je uničil večino, če ne celo vse razvite civilizacije v naši galaksiji v toku več milijard let. Zelo zastrašujoča in depresivna hipoteza pravi, da ko enkrat vrsta prevzame nadzor nad svojim planetom, je že na poti samouničenja. Tehnologija je dober način za doseg tega. Mora biti nekaj tako očitnega, da jo praktično vsi odkrijejo in tako nevarna, da njeno odkritje vodi skoraj univerzalno do eksistenčne katastrofe. Obsežna nuklearna vojna. Nanotehnologija, ki uide iz nadzora. Genetski inženiring popolnega super bacila.
06:39
Poskus, ki sproži vžig celotne atmosfere. Morda super inteligentna UI, ki po nesreči ali namenoma uniči svoje stvarnike. Vse stvari, ki jih ne moremo trenutno pričakovati. Ali pa je veliko preprosteje. Vrste dovolj tekmovalne, da zavzamejo svoj planet ga posledično uničijo, medtem ko se med sabo borijo za surovine. Morda v vsakem ekosistemu obstajajo brez nadzorne verižne reakcije, ki ko so v enkrat v teku niso več popravljive. In tako ko je enkrat civilizacije dovolj močna, da spremeni sestavo svojo atmosfere, vsakič tudi naredi svoj planet nenaseljiv. Upajmo, da tako ne bo. Če je filter pred nami, se nam slabo piše. Na kaj lahko upamo? Zaradi tega bi bilo odkritje življenja onkraj Zemlje grozno. Bolj pogosto, napredno in zapleteno je življenje v vesolju, večja je možnost, da je filter pred nami. Bakterije bi bile nadloga. Manjše živali še bolj. Inteligentno življenje bi bilo skrb vzbujajoče. Ruševine starodavne nezemeljske civilizacije bi bile grozne.
07:50
Najboljši scenarij za nas v tem trenutku je, da je Mars sterilen, da so evropini oceani brez življenja in, da obširne roke Rimske Ceste dajejo zavetje samo praznim oceanom, ki objemajo mrtve celine. Da obstaja na milijarde praznih planetov, ki čakajo na odkritje in polnitev z življenjem. Milijarde novih domov, ki čakajo, da končno prispemo. Kako verjetno je, da bomo našli sebi podobno življenje onkraj Zemlje? No, to je odvisno od števila planetov, ki so v zlatolaskini coni svojih zvezd, območju okrog zvezde v katerem je voda lahko tekoča. Ker zvezde pridejo v vseh velikostih in konfiguracijah je ta cona drugačna za vsak zvezdni sistem in, da jo pogruntaš, potrebuješ malo fizike. Če se ti to zdi zabavno, ta kviz od Brillianta pomaga točno razumeti matematiko za tem, in kako je to izračunano. Brilliant je nalogo-reševalna spletna stran, ki te z vodenjem skozi naloge nauči razmišljati kot znanstvenik. Takšne koncepte razdelijo v manjše koščke,
08:59
jasno predstavijo mišljenje v vsakem delu in nato sklenejo nalogo z zanimivim zaključkom. Če obiščeš brilliant.org/nutshell ali klikneš na povezavo v opisu, se lahko zastonj registriraš in se naučiš vse sorte stvari. In kot bonus za gledalce Kurzgesagta, bo prvih 688 ljudi prejelo 20% popust na letno članstvo. In če najdeš življenje na drugih planetih, bi najbrž bilo modro, če bi jih nekaj časa pustil same.

DOWNLOAD SUBTITLES: