Why Alien Life Would be our Doom - The Great Filter

Why Alien Life Would be our Doom - The Great Filter

SUBTITLE'S INFO:

Language: Romanian

Type: Human

Number of phrases: 132

Number of words: 1467

Number of symbols: 7377

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Imaginați-vă că NASA a anunțat astăzi că au găsit extratereștrii. Bacterii pe Marte, pești ciudați în oceanele Europei și, de asemenea, ruine extraterestre străvechi pe Titan. Nu ar fi grozav? Ei bine, nu, ar fi o veste oribilă. Devastatoare chiar. Ar putea însemna că sfârșitul omenirii este aproape sigur și că s-ar putea să vină în curând. De ce? De ce ar fi cea mai interesantă descoperire a vieții noastre ar fi una rea? Să ne imaginăm dezvoltarea vieții de la începuturile ei și până astăzi ca niște scări. Primul pas este chimia moartă care trebuie să se auto-asambleze în modele care se auto-replică, stabile și rezistente dar, de asemenea, capabile să se schimbe și să evolueze. Al doilea pas este ca viața timpurie să devină mai complexă, capabilă să construiască structuri mai complicate și de a folosi energia disponibilă mult mai eficient. La următoarea etapă, aceste celule se combină pentru a deveni ființe multicelulare care permit o varietate incredibilă și o complexitate ulterioară.
01:14
Pasul de mai sus prevede ca specia să evolueze creiere de mari dimensiuni, permițând utilizarea uneltelor, a culturii și a cunoștințelor comune, care creează o complexitate și mai ridicată. Specia poate deveni acum forma dominantă de viață pe planeta ei și o schimbă în funcție de nevoile ei. Primele încercări timide de a părăsi planeta au loc. Aici suntem noi acum. Este în natura vieții, așa cum o știm, să se extindă pentru a ajunge să acopere fiecare nișă pe care o poate. Și din moment ce planetele au o capacitate limitată de susținere și o durată de viață limitată, dacă o specie vrea să supraviețuiască, va căuta mai multe locuri în care să se răspândească. Deci, treptele deasupra celei actuale par logice. Colonizați propriul sistem solar, apoi răspândiți-vă mai departe pentru a ajunge la alte stele la posibila treaptă finală, deveniți o civilizație la nivel de galaxie Este foarte probabil ca acesta să fie un principiu universal pentru civilizații de oriunde ar fi. Dacă o specie este competitivă și suficient de motivată pentru a prelua controlul asupra planetei sale, probabil că nu se vor opri acolo.
02:16
Știm că există până la 500 de miliarde de planete în Calea Lactee, cel puțin 10 miliarde de planete asemănătoare Pământului. Multe există de miliarde de ani mai mult decât Pământul. Dar observăm zero civilizații galactice. Ar trebui să vedem ceva, dar nu este nimic. Spațiul pare să fie gol și mort. Aceasta înseamnă că ceva împiedică ca lucrurile vii să urce pe scară dincolo de pasul pe care suntem acum. Ceva care face extrem de greu devenirea unei civilizații galactice, poate chiar imposibilă. Acesta este Marele Filtru, o provocare sau un pericol atât de greu de depășit, că elimină aproape fiecare specie care o întâlnește. Există două scenarii. Unul înseamnă că suntem incredibil de speciali și norocoși, iar celălalt înseamnă că suntem condamnați și aproape morți deja. Depinde de locul unde se află filtrul pe scara noastră.
03:17
În spatele sau înaintea noastră? Scenariul 1: Filtrul este în spatele nostru. Suntem primii. Dacă filtrul este în spatele nostru, înseamnă că unul dintre pașii pe care i-am făcut este aproape imposibil de realizat. Care pas poate fi? Viața însăși este extrem de rară? Este foarte greu să faci predicții despre cât de probabil este ca viața să apară din lucrurile moarte. Nu există un consens. Unii oameni de știință cred că se dezvoltă oriunde există condiții potrivite, alții cred că Pământul ar putea fi singurul loc viu din Univers. Un alt candidat este pasul celulelor animale complexe. Un lucru foarte specific s-a întâmplat în acest pas și, din câte știm, s-a întâmplat exact o dată. O celulă primitivă care vâna a înghițit o altă celulă, dar în loc să o devoreze, cele două celule au format o uniune. Celula mai mare a oferit adăpost, a avut grijă de interacțiunea cu mediul și de furnizarea de resurse, în timp ce cea mai mică a folosit noua sa locuință și lucruri gratuite
04:18
pentru a se concentra pe furnizarea unei cantități suplimentare de energie pentru gazda sa. Cu energia abundentă, celula gazdă ar putea să crească mai mult decât înainte și să construiască lucruri noi și scumpe pentru a se îmbunătăți, în timp ce oaspetele a devenit uzina energetică a celulei (mitocondria) Aceste celule alcătuiesc fiecare animal de pe planetă. Poate că există miliarde de planete pline de bacterii în Calea Lactee, dar nici una în afară de noi nu a atins nivelul nostru de complexitate. Sau inteligența. Noi, oamenii, ne simțim foarte inteligenți și sofisticați cu cuvintele noastre încrucișate și romanele romantice, dar un creier mare este în primul rând o investiție evolutivă foarte costisitoare. Sunt fragile. Nu ajută într-o luptă cu un urs. Costă cantități enorme de energie. Și în ciuda lor, le-a luat oamenii moderni 200.000 de ani pentru a ajunge de la bețe ascuțite la civilizație. Fiind inteligent nu înseamnă că vei câștiga automat. Poate inteligența nu este chiar așa de importantă și avem noroc că a ieșit bine pentru noi.
05:19
Scenariul 2: Filtrul este înaintea noastră. Foarte mulți au murit deja. Un mare filtru în fața noastră este cu multe ordine de magnitudine mai periculos decât orice am întâlnit până acum. Chiar dacă un dezastru major ne-ar ucide pe majoritatea dintre noi sau ne-ar aruncat înapoi mii de ani, vom supraviețui și ne vom recupera și dacă ne putem recupera, chiar dacă ar dura un milion de ani, atunci nu este un filtru atât mare, ci doar un obstacol în calea unei eventuale civilizații galactice. Pe intervalele de timp universale, chiar și milioane de ani sunt doar o clipită. Dacă într-adevăr un mare filtru stă în fața noastră, trebuie să fie atât de periculos, atât de devastator și de puternic încât a distrus majoritatea, dacă nu toate civilizațiile avansate din galaxia noastră pe parcursul a miliarde de ani. O ipoteză cu adevărat descurajatoare și tristă este că odată ce o specie preia controlul asupra planetei sale, e deja pe calea auto-distrugerii. Tehnologia este o modalitate bună de a realiza asta.
06:19
Trebuie să fie ceva atât de evident încât practic toată lumea îl descoperă și este atât de periculoasă încât descoperirea ei duce aproape universal la un dezastru existențial. Un război nuclear la scară largă, nanotehnologia care scapă de sub control, ingineria genetică a super-microbului perfect, un experiment care aprinde întreaga atmosferă. Ar putea fi un calculator super inteligent care distruge accidental sau intenționat creatorii săi. Toate lucrurile pe care nu le putem prevedea acum. Sau este mult mai simplu. Speciile suficient de competitive pentru a prelua controlul planetei, în mod necesar, să o distrugă în timp ce concurează reciproc pentru resurse. Poate că există reacții în lanț în fiecare ecosistem care, odată în mișcare, nu pot fi reparate. Și odată ce o civilizație este suficient de puternică pentru a schimba compoziția atmosferei ei, își fac planeta nelocuibilă 100% din timp. Să sperăm că nu este cazul.
07:20
Dacă filtrul este înaintea noastră, șansele noastre sunt foarte rele. Ce putem spera. Din acest motiv, găsirea vieții dincolo de Pământ ar fi oribilă. Cu cât viața în Univers este mai comună, mai complexă și mai avansată, cu cât este mai probabil ca un filtru să fie în fața noastră. Bacteriile ar fi de rău, animale mici ar fi și mai rele iar viața inteligentă ar fi alarmantă. Ruinele civilizațiilor extraterestre străvechi ar fi oribile. Cel mai bun scenariu pentru noi acum ar fi că Marte este steril, că oceanele Europei sunt lipsite de viață și că brațele întinse ale Calei Lactee adăpostesc doar oceane goale care îmbrățișează continentele moarte; că există miliarde de planete goale care așteaptă să fie descoperite și să fie umplute cu viață. Miliarde de case noi așteptându-ne să ajungem în cele din urmă. Cât de probabil este că vom găsi viață în afara Pământului, care este similară cu noi?
08:23
Ei bine, asta depinde de cât de multe planete sunt acolo în zonele Goldilock: zona din jurul stelei unde apa poate fi lichidă. Deoarece stelele vin în toate dimensiunile și configurațiile, această zonă este diferită pentru fiecare sistem stelar și necesită un pic de fizică pentru a fi descoperită. Dacă sună distractiv pentru tine, acest test de la Brilliant te ajută să înțelegi matematica acestui calcului. Brilliant este un website de rezolvare a problemelor care te învață să te gândești ca un om de știință, ghidându-te prin probleme. Ei iau astfel de concepte ca să le împartă în bucăți mici, prezintă o gândire clară în fiecare parte și construiesc apoi o concluzie interesantă. Dacă vizitați brilliant.org/nutshell sau faceți clic pe link-ul din descriere vă puteți înscrie gratuit și învăța diverse lucruri. Drept bonus pentru urmăritorii Kurzgesagt primele 688 de persoane vor primi 20% din taxa anuală de membru. Dacă găsiți viață pe alte planete, ar fi bine să îi lăsăm în pace un timp.

DOWNLOAD SUBTITLES: