Why Alien Life Would be our Doom - The Great Filter

Why Alien Life Would be our Doom - The Great Filter

SUBTITLE'S INFO:

Language: Hungarian

Type: Human

Number of phrases: 199

Number of words: 1177

Number of symbols: 7107

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Képzeld el, hogy a NASA bejelentette, hogy idegeneket találtak. Baktériumok a Marson, Fura idegen halak Európa(Jupiter holdja) tengereiben Vagy idegen romok Titánon. Nem lenne csodás? Háát, nem. Rettenetes hír lenne. Talán még pusztitó is. Jelentheti azt, hogy az emberiség vége, szinte biztos És nem sokára itt lesz. Miért? Miért lenne az életünk legizgalmasabb felfedezése Rossz? Képzeljük el az élet fejlődését A kezdetétől a napjainkig Egy lépcsőként Az első lépés az, hogy élettelen kémiának önmásoló mintákká kell átalakulnia. Stabillá és strapabíróvá De képesnek kell lennie a változásra és fejlődésre. A második lépés az, hogy a korai élet komplexebbé váljon. Képes legyen bonyolultabb szerkezetek építésére. És az elérhető energiát sokkal hasznosabban használja. A következő lépés az, hogy ezek a sejtek egyesüljenek és többsejtű élőlényeké fejlődnek. Ami elképzelhetetlen változatosságot engedélyez És még több komplexitást. Az ez utáni lépésben A fajok nagy agyakat növesztenek. Amitől lehetségessé válik az eszközök használata, kultúra és a tudás megosztása. Ami még több komplexitást hoz létre.
01:23
A faj a bolygója domináns fajává válhat És kedve szerint változtathatja azt. Először félénk próbálkozások történnek a bolygó elhagyására Jelenleg itt tartunk. Az élet természete, hogy nyújtózkodjon, Hogy beterítsen minden rést. És mivel a bolygóknak korlátozott a kapacitása és élettartama, Hogyha egy faj élni akar Több helyet fog keresni, ahova terjedhet. Szóval az ez utáni lépések nyilvánvalóak. A naprendszered kolonizációja. Aztán más csillagok elérése. Ezután jön a lehetséges utolsó lépés Egy galaxist belepő civilizációvá válás. Ez nagy eséllyel egy egész univerzumra vonatkozó törvény És nem számít honnan származnak. Hogyha egy faj annyira versenyképes és hajtott, hogy az egész bolygóját irányítsa Valószínű, hogy nem hagyja ennyiben. Tudjuk, hogy akár 500 milliárd bolygó is lehet a Tejútrendszerben. És legalább 10 milliárd földszerű bolygó. Sok bolygó több milliárd évvel a Föld előtt jött létre. De nem találtunk még egy galaktikus civilizációt sem. Legalább valamit látnunk kéne. De semmi sincs. Az űr üresnek és halottnak tűnik.
02:37
Ez azt jelenti, hogy valami megakadályozza, az élő dolgokat, hogy tovább haladjanak Azon a lépcsőfokon, mint amin mi vagyunk. Valami ami egy galaktikus civilizációvá válást Nagyon nehézzé teszi. Talán lehetetlenné. Ez a nagy filter. Egy kihívás vagy veszély, olyan nehéz Hogy majdnem minden fajt elpusztít, ami találkozik vele. Két lehetőség van. Az első azt jelenti, hogy elképesztően különlegesek és szerencsések vagyunk. A másik azt jelenti, hogy már végünk is És gyakorlatilag már halottak vagyunk. Attól függ, hogy hol van a filter a lépcsőnkön. Mögöttünk Vagy előttünk. Első lehetőség: A filter mögöttünk van. Mi vagyunk az elsők. Hogyha a filter mögöttünk van Ez azt jelenti, hogy az egyik lépcsőfok, amin áthaladtunk Arra szinte lehetetlen rálépni. Vajon melyik lépés ez? Maga az élet nagyon ritka? Nagyon nehéz megtippelni, azt, hogy mennyi esély van az élet születésére halott dolgokból. Senki sem ért egyet erről. Néhány kutató úgy gondolja, hogy mindenhol létre jön ahol megvannak a feltételek. Mások azt gondolják, hogy csak a Földön van élet.
03:52
Egy másik lehetőség a fejlett állati sejtek lépcsőfoka. Egy nagyon konkrét dolog történt ezen a lépcsőn. És a legjobb tudásunk szerint Csak egyszer történt meg. Egy primitív vadász sejt elnyelt egy másik sejtet. De a megevése helyett A két sejt egyesült. A nagyobbik sejt menedéket biztosított, Foglalkozott a külvilággal való interakcióval és nyersanyagokat biztosított Ameddig a kisebbik az új otthonát és ingyen cuccát, arra használta, Hogy rengeteg plusz energiát nyújtson gazdasejtjének.[Mitokondrium] A plusz energiával A gazdasejt nagyobbra tudott nőni, mint eddig És új, drága dolgokat tudott építeni, hogy javítson magán. Ez alatt a sejt a gazdájának az erőműje lett. Ezek a sejtek alkotják, minden egyes állatot a Földön. Lehet, hogy milliárd baktériummal betakart bolygó van a Tejútrendszerben De egy sem érte el rajtunk kívűl Az ilyen szintű komplexitást. Vagy intelligenciát. Mi emberek nagyon kifinomultnak gondoljuk magunkat a keresztrejtvényeinkkel és romantikus novelláinkkal. De egy nagy agy mindenek előtt Egy nagyon drága evolúciós befektetés. Törékenyek, Nem segítenek egy medve elleni ökölharcban, Rengeteg energiába kerülnek
05:03
És még így is A modern embereknek kétszáz ezer évbe került eljutni hegyes botoktól Civilizációig. Okosnak lenni nem azt jelenti, hogy azonnal nyersz. Lehet, hogy az intelligencia nem is annyira nagyszerű. És szerencsések vagyunk, hogy nekünk segített. Második lehetőség: A filter előttünk van. Már rengetegen meghaltak. Egy nagy filter előttünk Nagyságrendileg veszélyesebb, mint bármi, amivel eddig találkoztunk. Még akkor is, ha egy katasztrófa megölné az emberiség nagy részét vagy több ezer évvel visszadobott volna minket Túl élnénk és talpra állnánk. És ha talpra állunk Még akkor is, ha egy millió év alatt Akkor nem egy nagy filter, Csak egy akadály a galaktikus civilizációvá válás útján. Univerzumi időkhöz képest Még néhány millió év is csak egy pislogás. Hogy egy nagy filter tényleg előttünk van Annyira veszélyesnek kell lennie Annyira pusztítónak és erőteljesnek, Hogy a legtöbb vagy minden fejlett civilizációt elpusztított a galaxisunkban Több milliárd év alatt. Egy igazán ijesztő és szomorú hipotézis Az, hogy, amint egy civilizáció irányítja a bolygóját Már halad is az önpusztítás felé.
06:16
Technológia egy jó módja ennek. Valami olyasminek kell lennie, ami annyira nyilvánvaló, Hogy mindenki felfedezi És annyira veszélyes Hogy a felfedezése mindig egzisztenciális katasztrófához vezet. Egy nagyméretű nukleáris háború, Elszabadult nanotechnológia, A tökéletes kórokozó létrehozása. Egy kísérlet, ami az egész atmoszférát felgyújtja. Lehet, hogy egy szuper intelligens mesterséges intelligencia, Ami, véletlenül vagy szándékosan elpusztítja készítőit Vagy olyan dolgok, amikre gondolni se tudunk jelenleg. Vagy sokkal egyszerűbb. Olyan fajok, amelyek elég versenyképesek, hogy irányítsák bolygójukat Mindig elpusztítják, miközben nyersanyagokért versenyeznek. Lehet, hogy minden bioszférában megvannak a váratlan láncreakciók, Melyek egyszer elindítva, javíthatatlanok. Szóval, amint egy civilizáció elég erős ahhoz, hogy megváltoztassa atmoszférájának összetételét, Az esetek 100%-ban lakhatatlanná teszik a bolygójukat. Reméljük, hogy ez nem így van! Hogyha a filter előttünk van Az esélyeink nagyon rosszak. Mit remélhetünk? Ezért lenne rettenetes, ha életet találnánk rajtunk kívül.
07:30
Minnél gyakoribb az élet az univerzumban És minnél fejlettebb és bonyolultabb, Annál nagyobb esély van arra, hogy a nagy filter előttünk van. Baktériumok rosszak lennének. Állatok rosszabbak. Intelligens élet aggasztó. Idegen fajok romjai Rettenetesek lennének. A legjobb helyzet számunkra jelenleg az, Hogy a Mars steril, Hogy az Európa óceánjai élet nélküliek És a Tejút hatalmas karjai Csak üres óceánokat tartalmaz, melyek halott kontinenseket ölelnek. Az, hogy milliárd üres bolygó van, amik arra várnak, hogy felfedezzük őket. És arra, hogy megtöltve legyenek élettel Milliárd új otthon. Amik arra várnak, Hogy megérkezzünk. Mennyi esély van arra, hogy találunk életet a földön kívül, ami hasonlít ránk. Hát, ez attól függ, hogy hány bolygó van, Ami a csillaguk goldilocks-zónájában van. A terület egy csillag körül, ahol víz folyékony lehet. Mivel sokfajta csillag van. Ezért ez a zóna csillagrendszerről csillagrendszerre változik. És egy kevés fizika kell, hogy rájöjj. Hogyha ez érdekel, ez a kvíz a Brilliant-től
08:45
Segít szétbontani a matekot arra, hogy hogy kell ezt kiszámolni. Brilliant az egy probléma megoldó oldal, Ami arra tanít, hogy úgy gondolkozz, mint egy tudós. Azzal, hogy keresztül vezet problémákon. Olyan ötleteket vesznek, mint ez, Felbontják őket emészthető darabokra Tiszta gondolkodást nyújtanak minden részben. És vissza építkeznek egy érdekes befejezéshez. Hogyha meglátogatod a www.brilliant.org/nutshell webcímet Vagy rákattintasz a leírásban szereplő linkre. Ingyen feliratkozhatsz és tanulhatsz mindenfélét. És bónuszként Kurzegesagt nézőknek Az első 688 embernek az éves tagságból 20%-ot levonnak. És ha találsz életet más bolygón Lehet okos dolog lenne egy ideig békén hagyni őket.

DOWNLOAD SUBTITLES: