LIFE BEYOND: Chapter 1. Alien life, deep time, and our place in cosmic history (4K)

LIFE BEYOND: Chapter 1. Alien life, deep time, and our place in cosmic history (4K)

SUBTITLE'S INFO:

Language: Romanian

Type: Human

Number of phrases: 218

Number of words: 2172

Number of symbols: 11051

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:01
Susținut de Protocol Labs Urmărește-ți curiozitatea. Condu umanitatea înainte. Există două posibilități: Există două posibilități: Fie suntem singuri în univers, Există două posibilități: Fie suntem singuri în univers, fie nu. Ambele sunt la fel de înspăimântătoare. Arthur C. Clarke În tot timpul pe toate planetele din toate galaxiile din spațiu ce civilizații au crescut, au privit în noapte, au văzut ce vedem, au întrebat ceea ce ne intrebăm? Suntem singuri? Este Pământul singurul capitol din povestea vieții? Răspunsurile se află undeva în spațiul îndepărtat - și viitorul îndepărtat. Pentru prima dată, adevărul este în sfârșit la îndemâna noastră. Căutarea va dezvălui cine suntem și cine am putea deveni. VIAȚA DINCOLO CAPITOLUL I Răsăritul
02:11
În căutarea vieții din afară, trebuie întâi să ne uităm în interior. Ceea ce vedem în jurul nostru este de o complexitate uluitoare. Cum este posibil? Ce este nevoie pentru a crea viață? Organismele vii sunt create prin chimie. Suntem pachete uriașe de substanțe chimice. are sunt condițiile ideale pentru chimie? Ei bine, mai întâi, ai nevoie de energie. I -) ENERGIE: de ex. Lumina soarelui, căldură geotermală Dar nu prea multă. Ce vrei tu este doar cantitatea corectă și planetele se vor potrivi perfect, pentru că sunt aproape de stele, dar nu prea mult. De asemenea, aveți nevoie de: o mare diversitate de elemente chimice. II -) ELEMENTE MARI: de ex. Oxigen, Carbon, Sulf Și, ai nevoie de lichid, cum ar fi apă. III-) LICHID: de ex. Apă. De ce? Ei bine, sunt gazele, atomii se mișcă unul peste altul atât de repede încât nu se pot agăța. În solide, atomii s-au lipit între ei. Nu se pot mișca. În lichide ... Se pot croi și se pot lega, pentru a forma molecule.
03:56
Apa lichidă este la fel de bună pentru a menține evoluția. Moleculele se pot dizolva în apă și se formează lanțuri mai complexe. Acum, unde găsești așa condiții? Ei bine, planetele sunt grozave, iar Pământul nostru timpuriu era aproape perfect. PĂMÂNT ACUM 4 BILIOANE DE ANI Era doar la distanța potrivită de steaua sa să conțină oceane uriașe de apă lichidă. Și adânc sub acele oceane, la fisuri în scoarța terestră, chimia fantastică a început să se întâmple: atomii combinați în tot felul de combinații exotice. Rețeta exactă este încă un mister, dar ingredientele pentru viață sunt simple - energetice, organice molecule și apă lichidă. Undeva în mările timpurii Pământ, chimie de bază a devenit biologie - poate chiar mai mult de o dată. Primele celule s-au născut probabil în apele vulcanice fierbinți, în condiții cândva considerate imposibile pentru biologie. Cu cât studiem viața mai îndeaproape, cu atât mai extreme locuri pe care le considerăm înfloritoare găsim.
05:59
Aici, pe planeta noastră, microbii s-au adaptat pentru a supraviețui celor mai ostile condiții. Deșerturi aride, Himalaya înghețată, în tranșee sub mii de tone de presiune în adâncurile oceanelor. În vidul unui simulator de spațiu, formele de viață au înflorit ani de zile, fără oxigen. Noi cercetări sugerează că viața apărut acum peste 4 miliarde de ani, când Pământul era un loc extraterestru și mortal. Planeta a fost devastată de un vulcanism intens și o furtună de asteroizi care a durat 100 de milioane de ani. Cu toate acestea, chiar și în aceste condiții extreme, viața a găsit repede o portiță. Foarte foarte repede, de îndată ce Pământul răcit după formarea sa, știm că viața a început aici. Pentru că s-a întâmplat rapid aici pe Pământ, credem că se va întâmpla repede de asemenea, pe alte planete. Povestea Pământului ne dă speranță viața ar putea fi universal comună.
07:48
Ne învață că viața acționează rapid, tenace, și făcute din ingrediente de bază, comune. După 4 miliarde de ani de izolare, căutarea rudelor noastre cosmice a început, în sfârșit. Acolo unde există apă, există viață - și așa și cea mai bună șansă a noastră înseamnă a căuta lumi oceanice precum Pământul. Căutarea noastră pentru planete asemănătoare Pământului abia a început, iar constatările sunt uimitoare. KEPLER-62F: Distanța: 1200 de ani-lumină. Dimensiune: 1,4x Pământ. Temperatură: ≥ -85ºF. Vârsta: ~ 7 miliarde de ani. Posibilă o lume a Apei. TRAPPIST-1D: Distanța: 41 de ani-lumină. Dimensiune: 0,77x Pământ. Vârsta: ~ 7,5 miliarde de ani. Temperatura: ≥ 20ºF. Posibilă o lume a Apei. TEEGARDEN-B: Distanța: 12 ani-lumină. Dimensiune: 1,07x Pământ. Vârsta: 2,5 miliarde de ani. Temperatura minimă: ≥ 20ºF. Posibilă o lume a Apei. K2-18B: Distanța: 111 ani-lumină. Dimensiune: 2,7x Pământ. Temperatura: -100 -116ºF. Vaporii de apă atmosferici confirmați.
09:10
Abia am zgâriat suprafața. Cufărul secretelor naturii este fără capăt. Știm că galaxia este abundentă în apă. Abundă in molecule organice și chimie complexă. Toate lucrurile pe care le cunoaștem sunt necesare pentru ca viața să înceapă pe această planetă există în abundență în toată galaxia. Ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat pe propria noastră planetă s-a întâmplat pe acele alte planete? Analizând cifrele, existența vieții extraterestre pare aproape inevitabilă. Cele mai recente date sugerează că până la 1/4 din stelele au planete stâncoase orbitând în zona lor locuibilă - la distanța ideală pentru formarea apei lichide. Numai în galaxia noastră din Calea Lactee, cifrele sunt de aproximativ 50 de miliarde de lumi ca Pământul. În întregul univers, numărul posibil de planete locuibile este uluitor: 100,000,000,000,000,000,000.
10:55
Imaginați-vă că fiecare punct de lumină reprezintă o planetă asemănătoare Pământului. Ar trebui să vizionați această animație timp de peste un miliard de ani pentru a le vedea pe toate. Fiecare cu o istorie la fel de bogată și unică asemenea Pământului. Trilioane și trilioane de supe chimice, fierbând pentru eoni. Sunt mai multe planete habitabile asemenea Pământului în universul observabil decât sunt fire de nisip pe toate plajele de pe Pământ. Printre această abundență de lumi, multe vor fi mortale pentru viața așa cum o știm. Vor fi planete în zona locuibilă care sunt arse, înghețate și sufocate de gazele otrăvitoare. Multora le vor lipsi și atmosfera, critică pentru reglarea temperaturii sau vor avea una care este mortală. Venus, odată crezută că poate susține viața, este acum sterilizată de o atmosferă zdrobitoare, toxică.
13:20
Dar viața poate să nu se limiteze la zone locuibile. Departe de căldura stelei lor, lunile planetelor gigant cu gaz pot fi oaze ascunse pe viață. Energia lor nu provine lumina stelară, dar din gravitație - prin împingerea și tragerea a planetei gazdă. Icy Enceladus le are pe toate: un imens ocean sub suprafață cu orificii de aerisire hidrotermale care dau suflare vieții. Titan este deosebit de atrăgător - mai mare decât Mercur și pătruns cu lacuri de metan și compuși organici. În 2026, NASA intenționează să trimită o dronă la Titan, care va căuta semne de viață în văile și craterele sale. Pot exista 100 de trilioane de exoluni doar în galaxia noastră - de 100 de ori numărul de planete. Unele pot avea chiar dimensiuni ale Pământului, cu atmosfere și ape de suprafață. Cu atât de multe locuri pentru a găsi viață, pare doar o chestiune de timp înainte să facem o descoperire.
14:51
Unii cred că am facut-o deja. La 30 iunie 1976, Viking-ul de pe Marte a găsit ceva care încă rămâne neexplicat. După ce au fost injectate cu substanțe nutritive, probele de sol marțian au expulzat gaz radioactiv la fel ca și solurile de pe Terra. SOL STERILIZAT - SOLUL CALIFORNIEI - SOLUL MARTIAN Acest semnal a fost un fenomen natural, sau prima noastră întâlnire cu biologie extraterestră? Descoperirea a doar unei singure bacterii pe Marte sau a oricărui alt corp din Sistemul Solar ar indica faptul că întregul lanț evolutiei: cosmic, chimice și biologice, funcționează peste tot.
16:08
În acest caz, crearea vieții oriunde în univers ar fi mai mult regula, decât excepția. Dacă nu am găsit viață deja, s-ar putea să nu treacă mult până când vom face acest lucru. Oamenii de știință ai NASA cred acum că suntem în pragul descoperirii. În timpul vieții noastre vom înțelege că mai sunt forme de viață si pe alte corpuri din Sistemul nostru Solar. Vom înțelege implicațiile pe care le are pentru evoluția vieții aici pe Pământ. Vom găsi planete în jurul altor stele despre care putem spune: vedem potențiale semne de locuință pe atmosfera lor. Toate acestea se vor întâmpla în următorii 10-20 de ani. Cât de interesant este? Suntem pe marginea unor lucruri despre care oamenii s-au întrebat de milenii: suntem singuri? Și iată că suntem pe punctul de a afla asta! Dacă vom găsi viața acolo, ce vom descoperi despre noi înșine? Ce capitol este Pământul în povestea vieții? Universul are aproape 14 miliarde de ani.
17:52
Iar galaxia noastră are undeva la 12 miliarde de ani. Deci, ar putea exista viață acolo care este mult mai avansată decât viața pe care o avem aici, pe această planetă. Este Pământul un târziu venit pe scena cosmică? Cât de străveche ar putea fi viața? În primele sale milioane de ani, cosmosul era prea cald pentru viață așa cum o știm. Temperatura ambientală te-ar fi vaporizat de viu. Când a fost în sfârșit suficient de rece pentru viață, nu existau stele și planete. Numai nori uriași de hidrogen. După 70 de milioane de ani, gravitatea a luat stăpânirea acestor nori și le-a transpus în prima generație de stele. Primele stele au fost masive și luminoase, dar nu exista viață care să le privească cum cresc. Elemente grele vitale erau încă forjate în miezurile stelare fierbinți. Nici măcar Big Bang-ul nu a fost suficient de cald să le creeze.
20:00
Singurele elemente care au fost create în Big Bang erau hidrogen, heliu și puțin litiu. Toate lucrurile care-ți fac viața posibilă? Aceste elemente nu au fost create de Big Bang. Singurul loc în care au fost create este în miezul stelei și singurul mod de a le aduce în corpul tău ... Este dacă stelele ar fi destul de amabile să explodeze. Moartea explozivă a primelor stele de dimensiuni medii a însămânțat cosmosul cu ingredientele pentru viață. Din cenușa lor s-a ridicat o a doua generație de sori - de data asta cu planetele stâncoase dansând în jurul lor. Acesta este momentul: ingredientele prime pentru viață împreună pentru prima dată, acum 13,7 miliarde de ani. Unii cred că, condițiile de viață au existat chiar mai devreme, în perioada caldă a creației. Pe măsură ce căldura de la Big Bang s-a stins, universul a trecut printr-o epocă a blocurilor de aur. După aproximativ 15 milioane de ani de la început, temperatura ambiantă a atins un plăcut 23°C. Timp de milioane de ani, a fost cald în toate direcțiile, ca o zi interminabilă de vară pe Pământ.
22:00
În teorie, stelele și planetele s-ar putea să fie formate de la început, în regiuni ipotetice ultra-dense ale spațiului. Dacă astfel de regiuni ar exista, apa lichidă ar putea curge abundent, chiar și pe aceste planete, departe de orice stea. S-ar putea ca aceasta să fi fost zorii vieții? Ființe extraterestre care se hrănesc cu căldura Big Bang-ului? Undeva poate exista o planetă cu viață aproape la fel de veche ca universul în sine. Cu un început de 10 miliarde de ani, universul ar putea fi înfiorător cu o viață mult mai avansată decât a noastră. În ciuda deceniilor de căutare, niciun semn de viață extraterestră nu a fost vreodată confirmat, inteligent sau altfel. Deci, unde este toată lumea? Am putea fi cu adevărat singuri?
23:44
Poate că viața primitivă este comună, dar inteligența este extrem de rară. Poate că spațiul este prea mare pentru o comunicare fezabilă. Sau poate suntem primii. Am putea fi capitolul de deschidere din istoria vieții? Universul este tânăr, iar marea majoritate de planete încă nu s-au născut. Ingredientele pentru viață vor exista pentru încă 100.000.000.000.000 de ani. Din această perspectivă, suntem zorii: melodia de deschidere într-o simfonie a vieții. Viața pe Pământ - moare ultima stea ~ 100 trilioane de ani
25:23
Ce ar putea veni la mult timp după noi? Stelele pitice roșii pot trăi până la 10 trilioane de ani, scăldându-și planetele în lumina lor pentru eoni. Viața este mult mai probabilă în aceste perioade de timp, unde condițiile sunt stabile pentru perioade vaste de timp. Orice ființe care trăiesc aproape de aceste stele ar trebui să lupte cu raze solare violente care continuu amenință cu dispariția Multe dintre aceste planete ar fi blocate - o parte permanent expusă la soare, cealaltă înghețată în întuneric. Dar așa cum ne-a învățat Pământul, viața este remarcabil adaptabilă. Ce forme ar putea lua viața atunci când are trilioane de ani pentru a evolua? Într-o zi, cumva, povestea vieții se va încheia. Dacă suntem primul capitol al acestei povești, avem șansa de a duce lanterna vieții departe în viitor.
27:57
Și dacă biologia persistă mult în viitor, atunci trăim într-un moment privilegiat. În capitolele ulterioare, universul va părea mult mai diferit. Extinderea spațiu/timp va face invizibile stelele îndepărtate, iar cerul noaptea se va întuneca. Poate că viața în viitorul îndepărtat se va întreba: Cum era să trăiești în universul zilelor de început? Avem norocul să știm răspunsul. Nu trebuie decât să privim. Lucrat de Melodysheep Viața Dincolo Data viitoare în Viața Dincolo: Subtitrat de comunitatea Amara.org

DOWNLOAD SUBTITLES: