LIFE BEYOND: Chapter 1. Alien life, deep time, and our place in cosmic history (4K)

LIFE BEYOND: Chapter 1. Alien life, deep time, and our place in cosmic history (4K)

SUBTITLE'S INFO:

Language: Hungarian

Type: Human

Number of phrases: 233

Number of words: 2041

Number of symbols: 11826

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:01
Készült Protocol Labs támogatásával. Kövesd a kiváncsiságod. Vezesd az emberiséget előre. Két lehetőség létezik: Két lehetőség létezik: vagy egyedül vagyunk az univerzumban, Két lehetőség létezik: egyedül vagyunk az univerzumban, vagy nem. Mindkettő egyaránt hátborzongató. Arthur C. Clarke az idő kezdete óta minden galaxis mindegyik bolygoján az űrben mely civilizációk emelkedtek fel, néztek az éjszakába, látták amit mi látunk, tették fel azokat a kérdéseket amiket mi? Egyedül vagyunk? A Föld az egyetlen fejezet az élet történetében? A válaszok valahol a távoli űrben fekszenek - és messzi időben. Most először, az igazság végre a markunkban van. A kutatás meg fogja mutatni hogy kik vagyunk és hogy mivé válhatunk. AZ ÉLETEN TÚL 1. FEJEZET
02:04
1. FEJEZET A hajnal Ha kint szeretnénk életet keresni, ahhoz először befelé kell néznünk. Amit magunk körül látunk az megdöbbentő sokrétűség. Hogyan lehetséges ez? Mi kell az élet létrehozásához? Az élő organizmusok kémia által jönnek létre. Óriási vegyület csomagok vagyunk. És mik az ideális körülmények a kémiához? Hát, először is, szükség van energiára. I -) ENERGIA pl. napfény, geotermikus energia De nem túl sokra. Amit szeretnénk az csak pont a megfelelő mennyiség és a bolygók pont megfelelőek, mert közel vannak a csillagokhoz, de nem túl közel. Emellett szükség van sokféle kémiai elemre. II -) NEHÉZ ELEMEK pl. oxigén, szén, szulfur. És szükség van folyadékra, mint például vízre. III-) FOLYADÉK pl. víz Miért? Hát, a gázokban az atomok annyira gyorsan mozognak hogy nem tudnak egymásba ragaszkodni.
03:36
Szilárd anyagokban, az atomok össze vannak ragadva. Nem tudnak mozogni. Folyadékokban... össze tudnak simulni és ölelkezni és kapcsolódni, hogy molekulákat hozzanak létre. A folyékony víz az egyszerűen tökéletes az evolúció beindításához. A molekulák fel tudnak oldódni a vízben és tudnak összetettebb láncokat alkotni. És hol találunk ilyen tökéletes körülményeket? Hát, a bolygók azok nagyszerűek, és a mi korai földünk az majdnem tökéletes volt. A FÖLD 4 MILLIÁRD ÉVVEL EZELŐTT Pont a megfelelő távolságra volt a csillagától hogy óriási óceánjai legyenek folyékony vízből. És jóval azok az óceánok alatt, a föld kérgénél lévő repedéseknél, fantasztikus kémiai reakciók kezdtek történni: atomok egyesültek mindenféle egzotikus kombinációkban A pontos recept még mindig egy rejtély, de az alapanyagok az élethez egyszerűek - energia, szerves molekulák és folyékony víz. Valahol a korai föld tengereiben, a mindennapi kémia biológiává alakult - az is lehet hogy több mint egyszer.
05:43
Az első sejtek valószínűleg forró, vulkanikus vizekben születtek, olyan körülmények között amit addig a biológia lehetetlennek hitt. Minél közelebbről vizsgáljuk az életet annál extrémebb helyeken fedezzük fel azt virágozni. Itt a mi bolygónkon, a mikróbák alkalmazkodtak hogy túléljék a legellenségesebb körülményeket. Száraz sivatagok, a fagyos Himalája, árkokban több ezer tonnás nyomás alatt az óceán mélységeiben. Egy űr szimulátor vákuumában, életformák, évekig virágoztak, oxigén nélkül. Új kutatások kimutatták hogy az élet több mint 4 milliárd éve jött létre, amikor a föld még egy idegen és halálos hely volt. A bolygó fel volt dúlva heves vulkáni aktivitás és egy aszteroida vihar által ami 100 millió évig tartott. De még ilyen extrém körülmények közt is, az élet hamar talpra állt. Nagyon nagyon gyorsan, amint a föld lehűlt a létrejötte után,
07:15
tudjuk hogy az élet itt kezdődött. És mondván hogy gyorsan történt itt a földön is, úgy gondoljuk, hogy gyorsan fog történni a többi bolygón is egyaránt. A Föld története reményt ad nekünk hogy az élet az univerzum minden pontján létezhet. Azt tanítja nekünk hogy az élet gyorsan cselekszik, kitartó, és alapvető, mindennapi alapanyagokból áll. 4 milliárd év elzárás után, A kutatás az űrbeli rokonainkért végre elkezdődött. Ahol van víz, ott van élet - szóval a legjobb esélyünk az hogy oceán világokat keressünk mint amilyen a Föld. A kutatásunk a Föld-szerű bolygók után még csak most kezdődött el, de a találatok lenyűgözőek. KEPLER-62F: Távolság: 1200 Fényév. Méret: 1,4 Föld. Hőmérséklet: ≥ -85ºF. Kor: ~7 milliárd év. Lehetséges víz világ. TRAPPIST-1D: Távolság: 41 Fényév. Méret: 0,77 Föld. Kor: ~7,5 milliárd év. Hőmérséklet: ≥ 20ºF. Lehetséges víz világ.
08:49
TEEGARDEN-B: Távolság: 12 Fényév. Méret: 1,07 Föld. Kor: 2,5 Milliárd év. Minimális hőmérséklet: 20ºF. Lehetséges víz világ. K2-18B: Távolság: 111 Fényév. Méret: 2,7 Föld. Hőmérséklet: -100 -116ºF. Megerősített légköri pára. Alig karcoltuk meg a felszínt. A természet titkainak a kincsesládája mérhetetlen. Tudjuk hogy a galaxis teli van vízzel. Teli van szerves molekulákkal és komplex kémiával. Minden dolog amiről tudjuk hogy szükséges ahhoz hogy az élet létrejöjjön ezen a bolygón Az bőséggel létezik az egész galaxisban. Talán valami hasonló ahhoz ami a mi bolygónkon történt megtörtént azokon a bolygókon? Ha csak a számokat nézzük, akkor az idegen élet létezése szinte elkerülhetetlen. A legfrissebb adatok szerint a csillagok 1/4 részének vannak olyan szilárd bolygói amelyek a lakható zonáikban keringenek - a megfelelő távolság folyékony vízhez. A mi Tejút galaxisunkban egyedül, az ~50 milliárd Föld-szerű világot jelent.
10:39
Az egész univerzumban, a lehetséges lakható bolygók száma megdöbbentő: 100.000.000.000.000.000.000 (100 Trillió) Képzeld el azt hogy minden villanás egy Föld-szerű bolygót jelképez. Több mint egy milliárd évig kéne nézned ezt az animációt hogy mindegyiket láthasd. Mindegyikük egy olyan történelemmel amely olyan gazdag és különleges mint a Földé. Billiónyi és billiónyi kémiai levesek, melyek évmilliókig forrnak. Több lakható Föld súlyú bolygó van a megvizsgálható térfogatában az univerzumnak mint amennyi szemcse homok van az összes strandon a Földön. A bőséges világok között rengeteg halálos lesz az élet számára ahogy mi ismerjük. Lesznek bolygók a lakható zonában melyek meg vannak perzselve, meg vannak fagyasztva, és meg vannak fojtva mérgező gázokkal.
12:51
Rengetegnek nem lesz atmoszférája, mely kritikus a hőmérséklet szabályozásához, vagy olyan lesz ami halálos. Vénusz, amiről úgy gondoljuk hogy valamikor volt rajta élet, azt mostmár ellepi egy mérgező atmoszféra. De az élet nem biztos hogy csak a lakható zonában lehetséges. Messze a csillaguk melegétől, az óriás gáz bolygók holdjai rejtett oázisok lehetnek az élet számára. Az energiájuk nem csillagfényből jön, hanem gravitációból - Az ingadozó vonzása és taszítása a bolygójának. A jeges Enceladus-nak megvan minden: egy óriási felszín alatti óceán hidrotermikus nyilásokkal amik szórják az élet kémiáját. Titán az különösen vonzó - nagyobb mint Merkúr és meg van pöttyözve metán tavakkal és szerves vegyületekkel. 2026-ban, NASA egy drónt tervez küldeni Titánra, hogy élet jeleit keresse völgyeiben és krátereiben.
14:31
Valószínűleg 100 billió exohold van egyedül a galaxisunkban - 100-szor több mint amennyi bolygó. Néhány akár Föld nagyságú is lehet, atmoszférával és felszíni vízzel. Ha ennyi lehetséges élet lelőhely van, úgy néz ki hogy csak egy ideig tart amíg teszünk egy felfedezést. Néhányan úgy gondolják hogy már tettünk. 1976, Június 30-án, a Viking Lander a Marson talált valamit ami a mai napig rejtély maradt. Ami után tápanyagokat fecskendeztek bele, A Marsról származó föld radioaktív gázokat adott ki magából - ugyanúgy mint a talaj a Földről. STERILIZÁLT TALAJ, KALIFORNIA TALAJA, MARS TALAJA Ez a jel egy természetes jelenség lett volna, vagy az első találkozásunk ismeretlen biológiával?
15:50
Akár egyetlen egy baktériumnak a felfedezése a Marson, vagy a Naprendszer bármely másik bolygóján azt jelentené hogy az egész lánca az evolúciónak: kozmikus, kémiai és biológiai, az mindenhol működőben van. Ebben az esetben, az élet létrejötte bárhol az univerzumban az inkább a szabály lenne, mint a kivétel. Ha nem találtunk még életet, akkor nem fog sokáig tartani amíg fogunk. NASA tudósai úgy gondolják hogy a felfedezés peremén vagyunk. Mindegyikünk életkorán belül megfogjuk érteni hogy van élet a Naprendszer többi bolygóján. Megfogjuk érteni annak a hatását a földön lévő evolúcióra. Találni fogunk bolygókat más csillagok körül amikre mondhatjuk: látunk lehetséges jeleket a lakhatóságra az atmoszférájukban. Ez mind meg fog történni a következő 10-20 évben. Milyen izgató ez? A peremén vagyunk annak amin az emberek évezredekig gondolkoztak: "Egyedül vagyunk?" És itt vagyunk a peremén annak hogy azt kitaláljuk.
17:29
Ha találunk életet odakint, akkor mit fogunk felfedezni saját magunkról? Hányadik fejezet a Föld az élet történetében? Az univerzum majdnem 14 milliárd éves. És a galaxisunk az körülbelül 12 milliárd éves Szóval lehet olyan élet ami jóval fejlettebb Mint az élet ami a mi bolygónkon van. A Föld későn érkezett a kozmikus pályára? Mennyire ősi lehet az élet? (Időutazás 13,8 milliárd évvel ezelőtti ősrobbanásig) Az első néhány millió évében, a világűr túl forró volt az élethez ahogy mi ismerjük. A környezeti hőmérséklet élve megfőzött volna. Amikor már elég hideg volt az élethez, akkor se voltak csillagok vagy bolygók. Csak hatalmas vándorló hidrogén felhők. 70 millió év után a gravitáció megfogta ezeket a felhőket és
19:22
beleforgatta őket a csillagok első generációjába. Az első csillagok masszívak és fényesek voltak, de nem volt élet ami végignézhette volna azt ahogy születnek. Fontos nehéz elemek még mindig készültek a forró csillagmagjaikban. Még az ősrobbanás sem volt elég meleg ahhoz hogy létrehozza őket. Minden ami az ősrobbanásban létrejött az hidrogén, hélium és egy kevés lítium. Minden ami az életedet élhetővé teszi - azok az elemek nem az ősrobbanásban jöttek létre. Az egyetlen hely ahol azok létrejöttek az a csillag lángoló magjában van és az egyetlen mód arra hogy bejuthassanak a testedbe... Az akkor van ha a csillagok elég kedvesek lennének felrobbanni. A halála az első közepes nagyságú csillagoknak bevetette az űrt az élet alapanyagaival. A hamvaikból létrejött a csillagok második generációja - ezzel az alkalommal szilárd bolygókkal keringve körülöttük. Ez az a pillanat: a nyers alapanyagai az életnek együtt vannak az első alkalommal, ~13,7 milliárd évvel ezelőtt. Néhányan úgy gondolják hogy az élet feltételei akár korábban is létezhettek, az alkotás meleg utánizzásakor.
21:26
Ahogy a meleg az ősrobbanásból kezdett elhalványulni, az univerzum végighaladt egy fénypont korszakon. Körülbelül 15 millió évvel az idő kezdete után, a környező hőmérséklet elért egy kellemes 75º F (24 Cº) hőfokot. Több millió évig, minden irányba meleg volt, mint egy örök nyári nap a Földön. Elméletben, csillagok és bolygók ilyen korán létrejöhettek, feltételezett ultra-sűrű területeken a világegyetemben. Ha ilyen területek léteztek, akkor folyékony víz az bőségesen folyhatott, még akár csillagközi bolygókon is messze bármilyen csillagtól. Ez lehetett volna az élet hajnala? Idegen lények melyek az ősrobbanás melegén élnek? Valahol odakint lehet egy bolygó olyan élettel amely majdnem annyi idős mint maga az univerzum. Egy 10 milliárd éves előnnyel, Az univerzum tele lehet élettel amely jóval fejlettebb mint a miénk.
23:06
Több évtizedes kutatások ellenében, semmilyen jel idegen életre nem lett megerősítve, intelligens vagy másmilyen. Szóval hol van mindenki? Talán tényleg egyedül lehetnék? Lehet hogy a primitív élet gyakori, de az intelligencia az rendkívül ritka. Lehet hogy az űr túl nagy megvalósítható kommunikációhoz. Vagy lehet hogy mi vagyunk az elsők. Talán mi lehetünk a kezdő fejezet az élet terjeszkedő történelmében? Az univerzum fiatal, és a bolygók nagy része még nem született meg. Az élet alapanyagai forrni fognak még egy 100,000,000,000,000 évig. (100 billió év)
25:04
Ebből a nézetből, mi vagyunk a hajnal, a nyitó dallam az élet szimfóniájában. Élet a Földön => Utolsó csillag meghal: ~100 billió év Mi fog jóval utánunk jönni? A vörös törpe csillagok akár 10 billió évig is élhetnek, megfürdetve bolygóikat csillagfényben évmilliókig. Az élet sokkal valószínűbb ilyen idő skálákon ahol a körülmények stabilak nagyon hosszú ideig. Minden előlénynek amelyek közel élnek ezekhez a csillagokhoz azoknak bírni kell a halálos napkitörésekkel melyek folyamatosan a kihalást fenyegetik. Ezeknek a bolygóknak a nagyrésze kötött keringésű lenne - egy oldal örökké a csillag felé fordulva, a másik a sötétségben fagyoskodva. De mint ahogy a Föld megtanította nekünk az élet az kiemelkedően alkalmazkodó. Milyen formát fog felvenni az élet ha több billió éve van a fejlődésre?
27:23
Egy nap, valahogy, az élet története véget fog érni. Ha mi vagyunk az első fejezete annak a történetnek, akkor nekünk megvan a lehetőségünk arra hogy tovább adjuk az élet fáklyáját messze a jövöbe. És ha a biológia messze a jövőbe is folytatódik, akkor mi egy kedvező pillanatban élünk. Későbbi fejezetekben, az univerzum teljesen máshogy fog kinézni. A tér-idő tágulása a távoli csillagokat láthatatlanná fogja tenni, és az éjszakai égbolt sötétségbe fog borulni Lehet hogy a jővőbeli élet azt fogja gondolni: Milyen lehetett az univerzum korai fénykorában élni? Mi elég szerencsések vagyunk ahhoz hogy tudjuk a választ. Csak annyit kell tennünk hogy felnézünk. MELODYSHEEP KÉSZÍTETTE
29:16
Készült Protocol Labs támogatásával. HANGANYAG: Douglas Rain, Orson Welles, David Christian, Michelle Thaler, Andrew Siemion, Dan Werthimer, Avi Loeb, Elle Stofor, Lawrence Krauss KONCEPCIÓ, ZENE & VIZUÁLIS ANYAGOK: Melodysheep / John D. Boswell További vizuális anyagok: Julius Horthisimus, Konstantin Kovalenko, NASA, Evolve KÜLÖN KÖSZÖNET: Juan Benet, Julius Horthisimus, Konstantin Kovalenko, Joel Edwards, Patreon támogatók. TÁMOGATÁS: patreon.com/melodysheep Az Amber Mountain Studios produkciója A feliratok az Amara.org közössége által készültek. Közreműködők: Pécsi Bálint AZ ÉLETEN TÚL Következő alkalommal az Életen Túlon: Kapcsolatba lépés intelligens élettel. Túlélni az univerzum végét. Az idegen élet fizikája és sok más. Feliratok az Amara.org közösségétől

DOWNLOAD SUBTITLES: