Apa itu Asma ?

Apa itu Asma ?

SUBTITLE'S INFO:

Language: Malay

Type: Human

Number of phrases: 83

Number of words: 847

Number of symbols: 5056

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:00
Hello kawan yang sihat, jumpa saya lagi dr. Sung. Dalam video ini saya akan membincangkan topik, iaitu mengenai "ASMA". Buddy sihat, saya sering mendapat persoalan dari rakan dan dari kawan yang sihat juga bertanya, "Doc, apa asma? Adakah semua sesak nafas asma? ". Kemudian, "Apakah penyebab asma? Kenapa apabila saya makan kacang saya tidak sesak, tetapi kadang-kadang saya rasa sesak? ". Di sini saya akan membincangkan semuanya dalam video ini. Jadi pertama, saya ingin membincangkan terlebih dahulu apa yang asma. Asma adalah penyumbatan kronik atau keradangan saluran pernafasan, yang dicirikan oleh batuk dan berdehit atau berdehit. Jika anda tidak tahu apa yang sedang mengi, anda boleh mendengar bunyi-bunyi berikut,
01:03
dan disertai dengan sesak di dada. Kemudian ada seseorang yang bertanya, "Adakah semua sesak nafas adalah asma?". Tidak semua claustrophobia adalah asma. Contohnya, katakan kepada anda atau ibu bapa anda yang mempunyai penyakit jantung, mereka juga boleh merasa ketat di dada. Atau mungkin selepas mendengar berita buruk, juga akan merasa sesak di dada. Atau mungkin, anda baru saja diputusin teman lelaki anda, mungkin ada sedikit perasaan di dada. Tetapi tidak disertai batuk dan tidak disertai dengan mengi. Anda telah mendengar bunyi bising atau mengi. Ia adalah 'tipikal' asma. Apakah punca asma? Mengapa apabila sesak nafas boleh terdengar seperti sebelum ini? Jadi di dalam saluran pernafasan kami dari hidung ke saluran pernafasan seterusnya, sehingga paru-paru, penyempitan berlaku apabila terdedah kepada serangan asma. Biasanya, ia berlaku di bronkus. Anda boleh melihat gambar di sini jika anda tidak tahu apa bronkus itu.
02:09
Terdapat penyempitan bronkus yang biasanya dirujuk sebagai bronkokonstrik atau bronkoskopi. Apabila terjadi penyempitan, biasanya disertai dengan pengeluaran mukus yang tebal dan akhirnya menutup sebagian besar saluran pernapasan, menimbulkan bunyi berdarah tersendiri. Inilah yang kita panggil asma. Kemudian, "asma boleh menyerang sesiapa, dok?". Asma boleh menyerang dari kanak-kanak, remaja, dan juga orang dewasa, tanpa pengecualian Terutama mereka yang ibu bapa secara genetik menderita asma atau mengalami alahan lain. Maka kemungkinan besar, anak akan mengalami asma juga. Kemudian kita membincangkan tahap keterukan. Jadi ada asma dalam masa 30 minit hingga 1 jam kemudian, dan boleh merosakkan sendiri tanpa mengambil apa-apa ubat, tanpa mengambil apa-apa boleh pergi sendiri. Tetapi jika semakin buruk, ia memerlukan rawatan yang betul atau rawatan perubatan. Kerana jika tidak, sesak nafas yang berpanjangan boleh membawa maut, bahkan boleh menyebabkan kematian.
03:12
Di sini, saya ingin membincangkan tentang 'apakah bahaya asma?'. Jadi, mungkin masih ramai yang tidak tahu dan berfikir, "Ah, yang paling biasa biasa. Ia juga akan sembuh sendiri .. ". Sekiranya ia boleh menyembuhkan diri sendiri, itu bagus. Walau bagaimanapun, lebih baik jika seseorang atau anak anda terdedah kepada sesak nafas, Segera dibawa ke hospital terdekat atau Unit Kecemasan untuk mendapatkan bantuan yang sewajarnya. Kerana biasanya, kita menghirup udara yang mengandungi oksigen. Dan paru-paru akan menukar oksigen dengan karbon dioksida untuk pemindahan. Bagaimana jika jalan udara sempit? Apa yang berlaku adalah: Oksigen masuk akan berkurangan dan karbon dioksida akan berkumpul, tidak boleh dikeluarkan. Dan akhirnya ia boleh membawa maut. Pada orang dewasa dan kanak-kanak, ini akan mengganggu produktiviti mereka. Mungkin bagi mereka yang terpaksa bekerja di pejabat atau di kerja masing-masing, akhirnya akan terganggu kerana sesak nafas.
04:13
Dan untuk kanak-kanak, ini akan mengganggu pertumbuhan mereka. Selain itu, serangan asma biasanya berlaku pada waktu malam sebelum waktu pagi. Kemudian masa tidur mereka akan terganggu. Akhirnya apabila bangun ke sekolah, tidak lagi produktif untuk belajar kerana mengantuk di sekolah. Perkara-perkara seperti ini perlu mendapat perhatian ibu bapa. Kemudian, saya sering mendapat soalan seperti ini: "Dok, apabila saya makan kacang, saya tidak tahu kenapa. Tetapi kadang-kadang apabila saya makan kacang, tiba-tiba saya merasa sesak? ". Saya menjawabnya seperti ini. Kerana asma itu sendiri selain faktor alahan, juga dipengaruhi oleh faktor pencetus. Sebagai contoh apabila anda berada dalam keadaan gembira, tidak ada tekanan, dan keadaan fizikal yang baik. Oleh itu, apabila anda mengambil makanan yang biasanya alergi anda, asma anda tidak berulang. Kerana selain faktor alergen, asma juga dipengaruhi oleh faktor pencetus. Di antara tekanan yang berlebihan, andaikan berolahraga secara berlebihan, anda penuh dengan tekanan,
05:15
maka suhu sejuk juga boleh mencetuskan kekambuhan asma anda atau mencetuskan anda untuk mendapatkan serangan asma. Di samping itu, faktor alergi itu sendiri memainkan peranan penting dalam menyebabkan permulaan asma. Sebagai contoh, anda alah kepada debunga. Sekiranya terdedah kepada debunga, maka asma anda akan berulang. Atau anda alah kepada kacang tanah dan alergi terhadap makanan laut. Jadi, bagi anda yang mengalami alergi, cuba berhati-hati dalam memakan makanan yang boleh menyebabkan kambuhan asma anda. Di samping itu, anda juga perlu meningkatkan gaya hidup anda. Terutama pencernaan anda, pilihan makanan anda. Kerana makanan yang mengandungi banyak bahan pengawet dan mengandungi banyak bahan kimia, dapat menjadikan sistem kekebalan tubuh anda lebih sensitif. Semoga video ini yang saya sediakan ini boleh berguna untuk anda semua. Dan seperti biasa, jika anda suka saluran kesihatan ini, anda boleh klik seperti di bawah, jangan lupa melanggan dan kongsi dengan rakan anda.
06:18
Untuk pengendalian yang boleh anda lakukan di rumah, anda boleh mengikuti video seterusnya saya. Dan video kali ini setakat ini. Lihat awak dalam video seterusnya. Salam sejahtera .. !!

DOWNLOAD SUBTITLES: