Karl Popper, Science, & Pseudoscience: Crash Course Philosophy #8

Karl Popper, Science, & Pseudoscience: Crash Course Philosophy #8

SUBTITLE'S INFO:

Language: Dutch

Type: Human

Number of phrases: 128

Number of words: 1770

Number of symbols: 9000

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:03
Crash Course Filosofie is mogelijk gemaakt door Squarespace. Squarespace: deel uw passie met de wereld. Stel je eens voor dat je leefde wanneer Albert Einstein zijn relativiteitstheorie ontwikkelde... of dat je de geboorte van psychologie meemaakte, wanneer Sigmund Freud en psychoanalize populair werden in de wetenschap. Begin 1900 was een geweldige tijd voor westerse wetenschap. Er was nog een speler in beeld, wanneer deze grote geesten aan het werk waren. Jonge filosoof Karl Popper werd geboren in Oostenrijk - Freud's thuisland - maar bouwde... zijn carriëre uit in Groot Britannië, serieus nadenkend over hoe de nieuwe manieren waarop deze en andere wetenschappers... van die tijd dachten over de wereld. Nadat hij naar de verschillende manieren die Einstein en Freud gebruikten gekeken had, ... kwam Popper erachter dat niet alle wetenschappelijke successen niet gelijk waren. Hij zag uiteindelijk een belangrijk verschil tussen wetenschap en pseudo-wetenschap. En terwijl hij dit deed leerde hij ons veel over kennis ... en over hoe we het het beste kunnen testen, om ons dichter bij de waarheid te brengen. (Openingsmuziek)
01:07
Freud en Einstein kwamen ongeveer allebei op hetzelfde moment naar voren en beide deden voorspellingen waarvan ... zij hoopten dat deze ons de wereld beter zouden doen begrijpen. Freud die was bezig met individuele psychologie, voorspelde dat onze jeugdervaringen ... voor een groot deel bepaalde wie we later zouden worden. Ondertussen wachtte Einstein geduldig op een zonverduistering die zijn hele theorie over relativiteit ... zou kunnen ontkrachten, dit zou afhangen van wat dit zou onthullen over hoe licht door de ruimte reist. Karl Popper, geboren in 1902, groeide op met interesse om deze voorspellingen te observeren. Als jonge student leerde hij veel over de pschyoanalitsche theorieën van Freud ... en woonde hij lezingen bij die gegeven werden door Einstein over de regels van het universum. Hij merkte dat deze denkers verschillende methodes gebruikten. Als voorbeeld: Popper observeerde dat Freud iedere soort data voor zijn theorie kon laten gelden. Freud kon iemand zijn intimiteitsproblemen oplossen door te denken ... dat ze niet genoeg geknuffeld waren als kind, of dat ze juist te veel geknuffeld waren als kind. Terwijl bijna ieder soort gedrag van een vrouw kon worden verklaard als 'penisnijd'. Bewijs voor Freud's theorieën leken overal te zijn!
02:08
Maar Popper zag dat Einstein een andere soort voorspelling maakte. In plaats van terug te kijken en oude data te gebruiken om het heden te 'voorspellen', keek hij vooruit ... en voorspelde hij de toekomst. Popper zag dat Einstein's theorie riskant was, want als de toekomst niet overeenkwam met zijn voorspellingen ... dan zou de theorie niet kloppen. Als de resultaten van de zonsverduistering in 1919 anders waren geweest, dan was de relativiteitstheorie niet waar geweest. Freud daarintegen kon altijd het verleden anders lezen zodat ... zijn theorie altijd een beetje klopte. Opeens had Popper door dat er een verschil was tussen de wetenschap die Einstein deed ... en wat Freud deed, wat Popper snobberig pseudo-wetenscap noemde. Of psygologie tegenwoordig wordt beschouwd als een exacte wetenschap of een sociale wetenschap of iets anders valt te bediscussiëren. Maar je zult niet veel denkers vinden die het een pseudo-wetenschap noemen. Maar honderd jaar geleden, toen Popper tot deze conclusies kwam, had nog geen enkele filosoof gedefinieerd wat wetenschap nu echt betekent ... en wat de gevolgen waren voor kennis. De traditionele interpretatie van de wetenschappelijke methode komt van de oude Grieken en steunde ...
03:09
op het idee dat de wereld wetenschappelijk bekijken niet gepaard gaat met vooroordelen. Je kijkt gewoon, ziet wat je ziet en daarop baseer je je hypothesen. Je kijkt bijvoorbeeld naar een zwaan en je ziet dat hij wit is. Je kijkt naar nog een zwaan; en deze is ook wit. Uiteindelijk kijk je naar voldoende witte zwanen om de hypothese te ontwikkelen dat alle zwanen wit zijn. Dat is wat Freud zei dat hij deed: relaties observeren, maar in plaats van te kijken ... naar de relatie tussen zwanen en kleur, keek hij naar menselijke gebeurtenissen en menselijk gedrag. Maar Popper maakte het punt dat we allemaal bevooroordeeld zijn. We beginnen allemaal ... met een vooroordeel, of we dit nou toegeven of niet. Uiteindelijk is wat jij kiest om te observeren al bepaald doordat jij het al belangrijk genoeg vindt om te observeren ... en het feit dat jij dit zo belangrijk vindt betekent ook dat jij hierover al vooroordelen hebt. Dus, wat leert dit ons over Freud? Popper geloofde dat methodes zoals de zijne, die enkel vooroordelen bevestigden, pseudo-wetenschappen waren ... en deze konden gebruikt worden om alles te bewijzen. Denk eens aan de kerstman. Als ik probeer bewijs te vinden voor het bestaan van de kerstman, dan kan ik het gemakkelijk vinden. De wereld zit vol met bewijs voor de kerstman.
04:11
Er zijn cadeautjes onder de kerstboom. Er is die man in het winkelcentrum. En er zijn ... al die liedjes en verhalen, tv shows en films. Deze bij elkaar zijn genoeg om je geloof in de kerstman te bewijzen. Maar Popper zei dat je het bestaan van de kerstman enkel kan ontkrachten door te bewijzen dat hij niet bestaat. Dus de vraag is: als we een theorie gaan testen, proberen we hem dan te bewijzen of te ontkrachten? Dit was het belangrijkste punt voor Popper: wetenschap ontkracht, terwijl pseudo-wetenschap bewijst. Hij onderbouwde zijn ondervindingen door een aantal conclusies te trekken over wetenschap en kennis. Zijn eerste punt was: het is makkelijk om bewijs te vinden voor een theorie als je er naar zoekt. Herinner je de cadeautjes onder de kerstboom? Als je zoekt naar bewijs voor de kerstman ... dan zoek je waarschijnlijk niet meer verder nadat je zo'n goed bewijs hebt gevonden. Zijn tweede punt was: bewijs telt alleen als het komt van gevaarlijke voorspellingen, dit zijn degenen die je theorie kunnen ontkrachten. Omdat Popper erachter kwam dat iedere goede ... wetenschappelijke theorie dingen uitsluit. Dit klinkt misschien raar, want niemand wil het verkeerd hebben, maar Popper zegt dat iedere ontdekte misvatting ... eigenlijk goed is, omdat het ons zoveel dichter bij brengt bij het geloven van de waarheid.
05:14
Popper's volgende punt was: dat de enige goede test van een theorie is eentje die probeert te bwijzen dat de theorie verkeerd is. Dus, als je de kerstman test zou je methode iets moeten zijn dat zou bewijzen dat hij niet bestaat ... in plaats van te bewijzen dat hij wel bestaat. Dus je blijft de hele nacht wakker om hem zijn cadeautjes te zien brengen. Dat is gevaarlijk, omdat degene die uiteindelijk komt opdagen je vader is ... en dan heb je bewezen dat de kerstman theorie niet klopt. Popper liet ook zien dat theorieën die onweerlegbaar zijn ook niet wetenschappelijk zijn. Als het niet getest kan worden, dan is je theorie ook niet veel waard. Bijvoorbeeld, je kan alleen bewijzen dat de kerstman echt is door alles te doen om te bewijzen dat hij verzonnen is, en dat moet dat niet lukken. Dus je moet aan kerstmanbaarden trekken in het winkelcentrum, je moet verschillende waarnemingen van de kerstman bekijken en van andere vreemde vogels die gepakt waren terwijl ze bij iemand via hun schoorsteen naar binnen probeerde te komen. Als je echt wilt ... geloven in de kerstman, in een wetenschappelijke manier, zul je je geloof moeten testen op iedere manier die valt te bedenken. Dit is wanneer Popper zegt dat jij het recht hebt verworven om een theorie wetenschappelijk te noemen. En uiteindelijk, wanneer je hebt bewezen dat je theorie niet klopt, moet je het ook kunnen opgeven.
06:16
Ik bedoel, je kan nog steeds geloven in de kerstman, zelfs nadat je je vader de cadeautjes onder de kerstboom hebt zien leggen, door zijn leugen te accepteren: dat de kerstman de cadeautjes aan hem had gegeven en dat hij alleen aan het helpen was. Maar als je een wetenschapper bent moet je foute kennis kunnen laten gaan. Accepteer het bewijs, ga verder. En dit is de moderne wetenschappelijke manier van denken die wij tegenwoordig kennen: testbaar, weerlegbaar en falsifieerbaar. Je probeert niet een wetenschappelijke theorie te bewijzen je probeert bewijs ertegen te vinden. Veel hiervan lijkt misschien logisch en misschien vraag je je af waarom we hierover praten. Maar dat is hoe gelijkt Popper had, hij was een van de weinige filosofen die ... zo gelijk had over een idee dat we er tegenwoordig er niet meer over discussiëren. Dus het klinkt alsof we de hele tijd over wetenschap hebben zitten praten. Maar Propper en ... zijn ingevingen vertellen ons veel over kennis, op de filosofische manier. Voor Popper was kennis over waarschijnlijkheid en het onvoorziene. Wij mogen geloven ... wat het meest waarschijnlijk lijkt met onze huidige data en we zullen altijd onze kennis moeten willen aanpassen als er nieuw bewijs is. Dit zou niet genoeg zijn geweest voor Descartes, die zich altijd zorgen maakte over zekerheid.
07:21
Maar Popper dacht dat zekerheid niet mogelijk was. Hij dacht juist dat als je ergens zeker van was dat je nergens meer voor open staat, en dat is ... niet wat we willen. Altijd open staan voor het feit dat wat je nu gelooft ... fout zou kunnen zijn, is de beste manier om het dichtst bij de waarheid te komen. Dus, waar laat dit ons? We zijn begonnen met het bewijzen van dingen die we al wisten. Maar je moet open zijn voor het idee dat je kennis misschien fout is, want dat is ... de enige manier om vertrouwen in je kennis te hebben. Anders zouden we allemaal maar geloven wat we willen met niks waarop we dat baseren. Dit zal je de rest van deze serie moeten onthouden want dit is de basis voor deze serie. Je kan alleen dingen geloven waarvoor je een reden hebt en wij gaan ... beginnen met het gebied waarmee het meeste moeite mee hebben: God. Hopelijk zie ik je dan. Vandaag heb je geleerd over Karl Popper. Zijn ingevingen vertellen ons veel over kennis, op de filosofische manier. Deze aflevering van Crash Course filosofie is mede mogelijk gemaakt door Squarespace. Squarespace ... is een manier voor het creëren van een website, blog of online winkel voor jou en jouw ideeën. Squarespace ... heeft een gebruiksvriendelijke interface, aangepaste templates en 27/7 klantenservice. Probeer Squarespace ...
08:26
op squarespace.com/crashcourse voor een speciale aanbieding. Crash Course filosofie is mede geproduceerd door PBS Digital Studios. Je kan naar hun kanaal ... om geweldige shows zoals Artageous, The Good Stuff and Blank of Blank te zien. Deze aflevering van Crash Course is gefilmd in de Dokter Cheryl C. Kinney Crash Course Studio ... met de hulp van deze geweldige mensen en ons net zo fantastisch graphics team is Thought Café.

DOWNLOAD SUBTITLES: