Should This Lake Exist?

Should This Lake Exist?

SUBTITLE'S INFO:

Language: Finnish

Type: Human

Number of phrases: 63

Number of words: 604

Number of symbols: 3901

DOWNLOAD SUBTITLES:

DOWNLOAD AUDIO AND VIDEO:

SUBTITLES:

Subtitles prepared by human
00:03
Tämä on isoin vesialue Californiassa. Se on noin 25 kilometriä leveä ja 55 kilometriä pitkä. Järven toiseen päähän ei edes näe. Täällä on myös koko manneryhdysvalojen monipuolisin lintupopulaatio Texasin Big Bendiä lukuunottamatta. Mielenkiintoista on se, että tämä vesialue on täällä vahingossa. Anna kun selitän. 1900-luvulla insinöörit kehittelivät peltojen kastelujärjestelmiä lounais-Amerikassa. He käyttivät Coloradojoen vettä, samaan aikaan yrittäen estää jokea tulvimasta peltoalueelle. Sitten, vuonna 1905, maanviljelijät tekivät virheen ja samaan aikaan joki tulvi, täyttäen peltojen kasteluun tarkoitetut kanavat ja koko tasangon. Oikeastaan, tämä alue on noin 70 metriä, yli 200 jalkaa, merenpinnan alapuolella.
01:03
Olemme yhdessä matalimmista paikoista Pohjois-Amerikassa. Eli vesi virtasi tänne, koko Coloradojoen virta tulvi tänne noin kahden vuoden ajan ennen kuin tulva saatiin pysäytettyä. Jäljelle jäi tämä järvi, joka on tässä vielä tänäkin päivänä. Matala alue, jossa Salton-järvi sijaitsee, syntyi maankuoren liikehdinnän takia. Olemme erittäin lähellä San Andreasin siirrosta. Se tarkoittaa sitä, että lähellä maankuoren pintaa on laavaa. Joskus sen aiheuttama lämpö kuohuu tämänkaltaisten mutatulivuorien läpi.
02:21
Itse asiassa me hyödynnämme lämpöä seitsemällä geotermisellä voimalalla, jotka yhdessä tuottavat tarpeeksi sähköä yli 100 000:lle kodille. Aluksi ihmiset luulivat että järvi vain kuivuisi pois. Tämä on yksi kuumimmista ja kuivimmista osista maassa. Mutta järvi ei kuivunut. Sitten ihmiset alkoivat tajuta, että vahinkoa voisi hyödyntää ja saada koko paikka näytämään uudelta Rivieralta. Tämä on todellinen ihme aavikon keskellä, ulospääsytie miljoonille kaupunkilaisille isoissa kaupungeissa, Palm Springsissä jossa on vettä. Täältä löydät elämää auringossa. Tänä päivänä Salton Riviera... Ja hetken aikaa se toimi. 50- ja 60-luvuilla tänne rakennettiin kyliä ja lomakeskuksia, ja kuuluisuuksia tuli tänne. Ihmiset nauttivat vedestä. Järveen lisättiin
03:23
kaloja. Kalastaminen oli niin helppoa, että riitti kun heitit koukun järveen ja vedit kalan pintaan, edes syöttiä ei tarvittu. Täällä oli tietenkin myös paljon lintuja, ja ihmiset nauttivat. Näytti kuin kaikki olisi ollut suurenmoista. Kunnes, no, järvi alkoi hiukan muuttumaan. Näetkös, järven ainoa sisäänvirtaus on maatalouden valumat ja ne tuovat suolaa järveen, järvellä ei ole ulosvirtausta, koska se on niin matalalla. Se on Pohjois-Amerikan matalimpia kohtia. Järvi on merenpinnan alapuolella. Joten, vesi haihtuu, jättäen suolan jälkeensä ja vedensuolapitoisuus lisääntyy. Tällä hetkellä sitä on noin 50 grammaa litrassa, mikä on melko paljon enemmän kuin merivedessä. Se tekee kalojen selviytymisen vaikeaksi. Sen takia järvessä on massiivinen kalojen kuolleisuus, joka aiheuttaa melkoisen hajun. Täällä lemuaa hiukan. Täällä on myös esiintynyt leväkukintoa tehden vedestä ruskean väristä. En oikein haluaisi mennä uimaan tuonne.
04:26
Lomakeskukset ovat kaikki suljettu. Täällä on vain kourallinen ihmisiä jäjellä. Kun täällä ajaa ympäriinsä löytäen vanhoja lomakeskusalueita, paikkoja joista ihmiset luulivat tulevan seuraava Riviera. Ja nyt ne ovat hylättyjä aavekaupunkeja. Veneitä on hylätty rannalle. Tavallaan masentava paikka, mikä on outoa niin luonnonkauniille alueelle. Jotkin ihmiset saattavat luulla, että on oiken antaa järven haihtua. Se on luonnollista. Se palaa alkuperäiseen tilaansa, aikaan ennen kun vahingossa täytimme sen vuonna 1905. Mutta jos tutkit asiaa, huomaat, että tässä tosiaan oli järvi, joka tuli ja meni, mutta viimeisen usean tuhannen vuoden aikana järvi oli täällä useammin kuin ei. Ja sen pinta oli korkeammalla.
05:31
Tämä koko tarina saa minut ajattelemaan kahta asiaa. Ensiksi, ihmisinä meillä on uskomaton voima muuttaa maailmaa suunnattomasti. Me voimme kadottaa kokonaisia meriä ja luoda uusia meriä. Toinen asia on se, että vaivan ja välittämisen puutteessa asiat yleensä menevät huonoon suuntaan. Asiat luonnollisesti hajoavat. Luulen, että jos emme tee mitään, tulos tulee olemaan sotkuinen ja ruma. Tarkoitan, jos katsot mitä on tapahtunut hylätyille kaupungeille ja mureneville kodeille, paikka näyttää katastrofialueelta. Yhtä pahalta kuin Chernobyl, mutta täällä ei tapahtunut ydinonnettomuutta. Tämä on vain välittämisen puutetta. Luulen, että se ei rajoitu vain tähän alueeseen. Meillä on eräänlainen velvollisuus
06:31
tunnistaa, että sillä mitä teemme, on väliä. Ja jos emme välitä, jos emme näe vaivaa, asiat eivät käänny parhain päin. Mielestäni se on Saltonmeren opetus.

DOWNLOAD SUBTITLES: